Ο Ανθότυρος είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό τυρί, που παρασκευάζεται με προσθήκη αιγοπρόβειου γάλακτος, ή με κρέμα γάλακτος σε τυρόγαλα κατσικίσιο ή πρόβειο. Συνήθως έχει σφαιρικό η κωνικό σχήμα και διατίθεται φρέσκος ή ξηρός.
Έχει παρόμοια διαδικασία παρασκευής με το ιταλικό τυρί Ricotta.
Ο φρέσκος ανθότυρος είναι μαλακό κρεμώδες τυρί ακριβώς ίδιος στην όψη και την υφή με την μυζήθρα. Διαφέρει από την φρέσκια μυζήθρα ως προς την γεύση.
Έχει πολύ λιγότερα λιπαρά απο τα συνηθισμένα κίτρινα και λευκά τυριά, και μπορεί να καταναλωθεί ως συνοδευτικό μαζί με το κυρίως γεύμα, προσθέτοντάς το στα ζυμαρικά, σε πίτες, σαλάτες, γλυκά ή προσθέστε το σε ένα σάντουιτς.
Έχει παρόμοια διαδικασία παρασκευής με το ιταλικό τυρί Ricotta.
Ο φρέσκος ανθότυρος είναι μαλακό κρεμώδες τυρί ακριβώς ίδιος στην όψη και την υφή με την μυζήθρα. Διαφέρει από την φρέσκια μυζήθρα ως προς την γεύση.
Έχει πολύ λιγότερα λιπαρά απο τα συνηθισμένα κίτρινα και λευκά τυριά, και μπορεί να καταναλωθεί ως συνοδευτικό μαζί με το κυρίως γεύμα, προσθέτοντάς το στα ζυμαρικά, σε πίτες, σαλάτες, γλυκά ή προσθέστε το σε ένα σάντουιτς.
Επειδή είναι τυρί φτωχό σε νάτριο, δηλαδή σε αλάτι, διαθέτει και πολύ μικρή διάρκεια «ζωής». Γι’ αυτό το λόγο η κατανάλωσή του πρέπει να γίνεται εντός λίγων ημερών.
Ένας τρόπος να παρατείνετε τον χρόνο διατήρησης του είναι να αλατίσετε την εξωτερική του επιφάνεια και να το τοποθετείσετε σε ένα γυάλινο σκεύος χωρίς το περιτύλιγμά του πριν το βάλετε στο ψυγείο.
Εντάξτε αυτό το ελληνικό παραδοσιακό τυρί στη διατροφή σας απολαμβάνοντας το χωρίς τύψεις.
Εντάξτε αυτό το ελληνικό παραδοσιακό τυρί στη διατροφή σας απολαμβάνοντας το χωρίς τύψεις.
Εύκολα και γρήγορα μπορούμε να φτιάξουμε τον δικό μας ανθότυρο με:
2 λίτρα γάλα, 3,5%
2 κ.γ. αλάτι
8 κ.σ. χυμό λεμονιού
-Βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε και λίγο αλάτι. Δεν θέλουμε να βράσει το γάλα, το θέλουμε χλιαρό.
-Ρίχνουμε μέσα τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.
-Μόλις αρχίσει να ξεχωρίζει το νερό από το τυρί βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
-Σουρώνουμε σε ένα τουλουπάνι πάνω από ένα μπολ και το αφήνουμε από 6 ώρες έως 1 μέρα στο ψυγείο να στραγγίξει μόνο του.
-Όταν το βγάλουμε θα πρέπει να θρυμματίζεται εύκολα.-Αποθηκεύουμε σε ένα μπολ κλεισμένο με μεμβράνη για 3 ημέρες στο ψυγείο.
Δοκίμασε αυτή την γευστική ιδιαίτερη μακαρονάδα!
Πολτοποιείτε στο μπλέντερ τα καρύδια, το σκόρδο, λίγο αλάτι, πιπέρι και το ελαιόλαδο.
Προσθέτετε το ανθότυρο και την παρμεζάνα συνεχίζοντας λίγο ακόμα το χτύπημα να ενσωματωθούν και αυτά.
Βάζετε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους.Τα σουρώνετε και κρατάτε ένα φλιτζάνι από το νερό στο οποίο έβρασαν.
Ρίχνετε στη ζεστή κατσαρόλα (εκτός φωτιάς) το μείγμα ανθότυρου - καρυδιών και λίγο από το νερό που κρατήσατε και ανακατεύετε για να κάνετε τη σάλτσα όσο κρεμώδη θέλετε.
Σερβίρετε τα σπαγγέτι με τη σάλτσα, προσθέτοντας -αν θέλετε- επιπλέον τυρί τριμμένο και μαϊντανό ψιλοκομμένο.
πηγη:icookgreek.com/nakascheese.gr/akispetretzikis.com/wikipedia.org/
mednutrition.gr
2 λίτρα γάλα, 3,5%
2 κ.γ. αλάτι
8 κ.σ. χυμό λεμονιού
-Βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε και λίγο αλάτι. Δεν θέλουμε να βράσει το γάλα, το θέλουμε χλιαρό.
-Ρίχνουμε μέσα τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.
-Μόλις αρχίσει να ξεχωρίζει το νερό από το τυρί βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
-Σουρώνουμε σε ένα τουλουπάνι πάνω από ένα μπολ και το αφήνουμε από 6 ώρες έως 1 μέρα στο ψυγείο να στραγγίξει μόνο του.
-Όταν το βγάλουμε θα πρέπει να θρυμματίζεται εύκολα.-Αποθηκεύουμε σε ένα μπολ κλεισμένο με μεμβράνη για 3 ημέρες στο ψυγείο.
Δοκίμασε αυτή την γευστική ιδιαίτερη μακαρονάδα!
Υλικά
500 γρ. σπαγγέτι ή λιγκουίνι
90 γρ. καρυδόψιχα
1 1/2 σκελίδα σκόρδο
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
250 γρ. ανθότυρο
80 γρ. παρμεζάνα
μαϊντανός φρέσκος
ΕκτέλεσηΠολτοποιείτε στο μπλέντερ τα καρύδια, το σκόρδο, λίγο αλάτι, πιπέρι και το ελαιόλαδο.
Προσθέτετε το ανθότυρο και την παρμεζάνα συνεχίζοντας λίγο ακόμα το χτύπημα να ενσωματωθούν και αυτά.
Βάζετε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους.Τα σουρώνετε και κρατάτε ένα φλιτζάνι από το νερό στο οποίο έβρασαν.
Ρίχνετε στη ζεστή κατσαρόλα (εκτός φωτιάς) το μείγμα ανθότυρου - καρυδιών και λίγο από το νερό που κρατήσατε και ανακατεύετε για να κάνετε τη σάλτσα όσο κρεμώδη θέλετε.
Σερβίρετε τα σπαγγέτι με τη σάλτσα, προσθέτοντας -αν θέλετε- επιπλέον τυρί τριμμένο και μαϊντανό ψιλοκομμένο.
πηγη:icookgreek.com/nakascheese.gr/akispetretzikis.com/wikipedia.org/
mednutrition.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου