Η καραμέλα Γάλακτος ή Dulce de leche είναι πολύ διάσημη και αγαπητή στην Λατινική Αμερική και στην Πορτογαλία. Στο Μεξικό φτιάχνουν καραμέλα γάλακτος με κατσικίσιο γάλα, στο Πουέρτο Ρίκο με γάλα καρύδας ενώ στον Άγιο Δομίνικο την αρωματίζουν με κανέλα. Στην Ινδία το ανακατεύουν με κάρδαμο και το τρώνε ως επιδόρπιο.
Πάντα απολαυστική, χρησιμοποιείται πιο συχνά ως επικάλυψη ή γέμιση για άλλα γλυκά,τρόφιμα,όπως κέικ,churros,μπισκότα,βάφλες,κρέμα καραμέλα (γνωστή ως flan στις ισπανόφωνες περιοχές και pudim στα πορτογαλόφωνα), φρούτα όπως μπανάνα και παγωτά . Είναι επίσης ένα δημοφιλές άλειμμα σε κρέπες (panqueques) και φρυγανιές , ενώ η γαλλική παραλλαγή confiture de lait σερβίρεται συνήθως με fromage blanc Μπορείτε ακόμα να την χρησιμοποιήσετε αντί για ζάχαρη/γάλα στον καφέ σας ή το τσάϊ.
ΥΛΙΚΑ
400 γρ. γιαούρτι
(κατά προτίμηση πρόβειο, στα κασεδάκια )
3 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
3 φλ. ζάχαρη
1 φλ. κακάο
4 αβγά
1 φακ. μπέικιν πάουντερ
3 κ.σ. κονιάκ
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
½ κ.γ. αλάτι
Κακάο για πασπάλισμα
Για το σιρόπι
3 φλ. νερό
3 φλ. ζάχαρη
Φλούδα από το 1/4 πορτοκαλιού
Φλούδα από το 1/4 λεμονιού
2 βανίλιες
3 κ.σ. κονιάκ
Για την κρέμα καραμέλας
Εκτέλεση
Κέικ & σιρόπιασμα
Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα αβγά και τα χτυπάμε με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να φουσκώσουν. Προσθέτουμε γιαούρτι και ανακατεύουμε. Κοσκινίζουμε μέσα στο μείγμα το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το κακάο και σιγά σιγά ανακατεύουμε με μια σπάτουλα για να ενσωματωθούν. Προσθέτουμε το αλάτι, το ξύσμα πορτοκαλιού και το κονιάκ και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Αλείφουμε με αρκετή μαργαρίνη ένα ταψί (ιδανικά διαστάσεων 33εκ. Χ 38 εκ.). Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για 30 λεπτά στους 180 βαθμούς στον αέρα.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βάζοντας όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι. Μόλις παρει βράση μετράμε 10-12 λεπτά και το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Όταν βγει η σοκολατόπιτα από το φούρνο την αφήνουμε να κρυώσει, τη σιροπιάζουμε με ζεστό σιρόπι και την αφήνουμε να το ρουφήξει.
Κρέμα καραμέλας
Κέικ & σιρόπιασμα
Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα αβγά και τα χτυπάμε με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να φουσκώσουν. Προσθέτουμε γιαούρτι και ανακατεύουμε. Κοσκινίζουμε μέσα στο μείγμα το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το κακάο και σιγά σιγά ανακατεύουμε με μια σπάτουλα για να ενσωματωθούν. Προσθέτουμε το αλάτι, το ξύσμα πορτοκαλιού και το κονιάκ και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Αλείφουμε με αρκετή μαργαρίνη ένα ταψί (ιδανικά διαστάσεων 33εκ. Χ 38 εκ.). Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για 30 λεπτά στους 180 βαθμούς στον αέρα.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βάζοντας όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι. Μόλις παρει βράση μετράμε 10-12 λεπτά και το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Όταν βγει η σοκολατόπιτα από το φούρνο την αφήνουμε να κρυώσει, τη σιροπιάζουμε με ζεστό σιρόπι και την αφήνουμε να το ρουφήξει.
Κρέμα καραμέλας
Αδειάζουμε το καραμελωμένο γάλα σε μπολ και το χτυπάμε με τη μαργαρίνη σε μιξεράκι μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Απλώνουμε την καραμέλα γάλακτος πάνω στην σοκολατόπιτα και τη βάζουμε στο ψυγείο για να σταθεί. Μπορούμε βέβαια να την φάμε και απευθείας.
Στο σερβίρισμα ρίχνουμε χοντροσπασμένα καρύδια.
Στο σερβίρισμα ρίχνουμε χοντροσπασμένα καρύδια.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου