Ένα φαγητό και μια σαλάτα άκρως καλοκαιρινά.
Κατακόκκινες ζουμερές ντομάτες και ένα κατακόκκινο μυρωδάτο καρπούζι θα γεμίσουν το τραπέζι μας με άρωμα, χρώμα και γεύση καλοκαιριού.
Κατακόκκινες ζουμερές ντομάτες και ένα κατακόκκινο μυρωδάτο καρπούζι θα γεμίσουν το τραπέζι μας με άρωμα, χρώμα και γεύση καλοκαιριού.
Ντοματόρυζο
Αρωματικό, απλό και ελαφρύ καλοκαιρινό φαγητό το ντοματόρυζο με τη γλύκα της ντομάτας του καλοκαιριού.Τα ντοματίνια του δίνουν δροσερή γεύση και ο φρέσκος δυόσμος μια φρεσκάδα!
Εκτέλεση
Πρώτα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια φαρδιά κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 10-15 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν.
Προσθέτουμε το ρύζι (και τα δύο είδη) και ανακατεύουμε συνεχώς για 1-2 λεπτά, μέχρι να λαδωθεί καλά.
Ρίχνουμε 1.200 ml νερό, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε με το καπάκι και μετριάζουμε τη φωτιά.
Βράζουμε για 10 λεπτά, ξεσκεπάζουμε, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τον αραιωμένο πελτέ, τις ντομάτες, τη ζάχαρη και το αλάτι.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για άλλα 5 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά και προσέχοντας να μην κολλήσει.
Τότε ρίχνω τα ντοματίνια .Αν χρειαστεί, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ακόμη ζεστό νερό.
Σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το μαυροπίπερο, το κύμινο και τον μισό δυόσμο.
Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και από πάνω κλείνουμε με το καπάκι.
Αφήνουμε για άλλα 5-10 λεπτά.
Πασπαλίζουμε με τον υπόλοιπο δυόσμο και σερβίρουμε.
Υλικά
(6 μερίδες)
440 γρ ρύζι γλασέ
κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
1/2 κουτ. σούπας ντοματοπελτές, αραιωμένος σε λίγο νερό
1 κιλό ώριμες ντομάτες, τριμμένες
1/2 μάτσο φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος
1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
λίγο κύμινο σε σκόνη
200 ml ελαιόλαδο
Πρώτα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια φαρδιά κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 10-15 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν.
Προσθέτουμε το ρύζι (και τα δύο είδη) και ανακατεύουμε συνεχώς για 1-2 λεπτά, μέχρι να λαδωθεί καλά.
Ρίχνουμε 1.200 ml νερό, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε με το καπάκι και μετριάζουμε τη φωτιά.
Βράζουμε για 10 λεπτά, ξεσκεπάζουμε, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τον αραιωμένο πελτέ, τις ντομάτες, τη ζάχαρη και το αλάτι.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για άλλα 5 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά και προσέχοντας να μην κολλήσει.
Τότε ρίχνω τα ντοματίνια .Αν χρειαστεί, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ακόμη ζεστό νερό.
Σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το μαυροπίπερο, το κύμινο και τον μισό δυόσμο.
Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και από πάνω κλείνουμε με το καπάκι.
Αφήνουμε για άλλα 5-10 λεπτά.
Πασπαλίζουμε με τον υπόλοιπο δυόσμο και σερβίρουμε.
Σαλάτα με καρπούζι, φέτα και αβοκάντο
Τα κλασικά και αγαπημένα του καλοκαιριού καρπούζι και φέτα τα παντρεύουμε σε μια σαλάτα με αβοκάντο για μια πιο χορταστική πινελιά.Υλικά
(μερίδες 4)
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
1/2 μικρή πιπεριά τσίλι
(αν μας αρέσουν τα καυτερά, μπορούμε να βάλουμε ολόκληρη την πιπεριά)
τα φύλλα από 1 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
200 γρ. φέτα σκληρή, κομμένη σε κύβους 1 εκ.
2 αβοκάντο, καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους 2 εκ.
(τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε λίγο πριν από το σερβίρισμα, για να μη μαυρίσουν)
500 γρ. καρπούζι, καθαρισμένο, χωρίς τα κουκούτσια, κομμένο σε κύβους 2 εκ.
(το βγάζουμε από το ψυγείο τελευταία στιγμή, για να μη ζεσταθεί και μαλακώσει)
1- 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
40 ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
ΕκτέλεσηΣε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε απαλά όλα τα υλικά.
Αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο και σερβίρουμε αμέσως.
πηγη:gastronomos.gr/Χριστόφορος Πέσκιας
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου