Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Χριστόψωμο Μικρασιάτικο




Οι παλιές νοικοκυρές στόλιζαν το χριστόψωμο με στοιχεία της καθημερινότητάς τους. Πουλιά , λουλούδια, ζώα , δέντρα, φύλλα
ελιάς και αμπελιού και άλλες παραστάσεις,
διακοσμούσαν χριστόψωμα- έργα τέχνης ,
χωρίς βέβαια να παραλείπεται ποτέ ο σταυρός.

Αν έχετε υπομονή στολίστε το δικό σας. Επίσης σε πολλά μέρη δεν κόβουν το χριστόψωμο με μαχαίρι παρά μόνο με το
χέρι. Φτιάξτε φέτος χριστόψωμο!!!!
Για το καλό, για το έθιμο, για να μυρίσει το σπίτι Χριστούγεννα!
Στολίστε το με υπομονή και αγάπη και μοιραστείτε το με τους αγαπημένους σας...


Υλικά 


4 και 1/2 κούπες αλεύρι.
30 γραμμάρια μαγιά φρέσκια,
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη,
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο,
1+1 αυγό για μέσα και ένα για επάνω.
1 κουταλιά του γλυκού γλυκάνισο 
Στην μύτη του κουταλιού μαχλέπι, κακουλέ, 
1/2 κ.γ αλατάκι,
2 κουκούτσια μαστίχας κοπανισμένο με μια κουταλίτσα ζάχαρη.
1& 1/2 κούπα νερό,
σουσάμι ,μέλι 1 κουταλιά,

1 καρύδι με το κέλυφος.


Εκτέλεση

Σε μια λεκανίτσα διαλύουμε την μαγιά και την ζάχαρη σε μισή κούπα νερό, προσθέτουμε αλεύρι για να γίνει μια αραιή ζύμη. 
Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε χλιαρό μέρος να φουσκώσει περίπου 15 λεπτά.

Αφήνουμε το νερό του γλυκάνισου να χλιαρίνει, προσθέτουμε στην φουσκωμένη μαγιά το νερό του γλυκάνισου βούτυρο το αυγό τα μυρωδικά ,το αλάτι και τα ζυμώνουμε να γίνει μια ελαστική ζύμη.

Την βγάζουμε από την λεκάνη και την δουλεύουμε καλά στο τραπέζι.
Λαδώνουμε ένα 32άρι ταψάκι βάζουμε μέσα την ζύμη αφού κρατάμε σε μπολ μια μπάλα για τα πλουμίδια. 
Σκεπάζουμε ταψί και μπολ με πετσέτα και μια κουβέρτα ,τα βάζουμε σε χλιαρό μέρος να φουσκώσουν ώσπου να διπλασιαστούν σε όγκο.

Αλοίφουμε με κρόκο χτυπημένο με λίγο νεράκι το ψωμί μας ,στην συνέχεια κάνουμε κορδόνια με την ζύμη του μπολ και στολίζουμε σε σχήμα σταυρού το ψωμί ,μπήγουμε στο κέντρο ένα καρύδι και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στούς 180βαθμούς για 35-40 λεπτά. Μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο το αλοίφουμε με νερό και μέλι ανακατεμένα για να το γυαλίσουμε (1 κουτάλι μέλι 3 κουτάλια νερό).

Λίγα μυστικά ακόμα
Στην αρχή του ψησίματος σκεπάζουμε με λαδόκολλα η αλουμινόχαρτο για να μην αρπάξει το ψωμί μας ,μετά το βγάζουμε για να ροδίσει...


Πηγή:Άρωμα Κανέλας Γεύσεις Πόλις

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου