Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Μυδοπίλαφο


Τα μύδια (Mytilusedulis) είναι οστρακοειδή όπως τα χτένια και τα στρείδια, με πολλά και αναγκαία θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό.

Πηγή: http://www.mydiatrofi.gr
Σε περίπτωση αναδημοσίευσης αυτού του άρθρου, ο παραπάνω σύνδεσμος ΠΡΕΠΕΙ να είναι ενεργός και ΔΕΝ επιτρέπεται να αφαιρεθεί.
Τα μύδια (Mytilusedulis) είναι οστρακοειδή όπως τα χτένια και τα στρείδια, με πολλά και αναγκαία θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό.

Πηγή: http://www.mydiatrofi.gr
Σε περίπτωση αναδημοσίευσης αυτού του άρθρου, ο παραπάνω σύνδεσμος ΠΡΕΠΕΙ να είναι ενεργός και ΔΕΝ επιτρέπεται να αφαιρεθεί.
Τα μύδια (Mytilusedulis) είναι οστρακοειδή όπως τα χτένια και τα στρείδια, με πολλά και αναγκαία θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό.

Πηγή: http://www.mydiatrofi.gr
Σε περίπτωση αναδημοσίευσης αυτού του άρθρου, ο παραπάνω σύνδεσμος ΠΡΕΠΕΙ να είναι ενεργός και ΔΕΝ επιτρέπεται να αφαιρεθεί.
Τα μύδια (Mytilusedulis) είναι οστρακοειδή όπως τα χτένια και τα στρείδια, με πολλά και αναγκαία θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό.

Πηγή: http://www.mydiatrofi.gr
Σε περίπτωση αναδημοσίευσης αυτού του άρθρου, ο παραπάνω σύνδεσμος ΠΡΕΠΕΙ να είναι ενεργός και ΔΕΝ επιτρέπεται να αφαιρεθεί.
Σύμφωνα με μια ιταλική παράδοση, τα μύδια είναι νοστιμότερα όταν καταναλώνονται τους «μήνες χωρίς R». Αυτή η παραδοχή αντιστοιχεί στους δικούς μας μήνες : Ιανουάριο, Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, μήνες κατά τους οποίους τα μύδια είναι πιο γεμάτα, πιο σαρκώδη, πιο εύγεστα.

Χάρη στην αυξανόμενη εμπιστοσύνη του κόσμου προς τους μυδοκαλλιεργητές, στην μεγάλη γκάμα συνταγών αλλά και στις μακρόχρονες περιόδους νηστείας που συντηρεί η θρησκεία μας, τα μύδια είναι αρκετά διαδεδομένα στο Ελληνικό τραπέζι. Σήμερα, σε όλες τις περιοχές της επικράτειας, ακόμα και σε περιοχές χωρίς άμεση επαφή με τη θάλασσα, υπάρχει η δυνατότητα να απολαμβάνουμε μύδια όλες τις εποχές του χρόνου, με ασφάλεια.
Τα μύδια (Mytilusedulis) είναι οστρακοειδή όπως τα χτένια και τα στρείδια, με πολλά και αναγκαία θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό.

Τα μύδια αποτελούν μία σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών, βιταμινών και καλής ποιότητας πρωτεϊνών, με χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος, θερμίδες και χοληστερίνη.
Υλικά 

Για το πιλάφι
2 -1/2 φλ. ρύζι νυχάκι
1/4 φλ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σπιτικό ζωμό λαχανικών
5 φλ. νερό ζεστό
μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλά
και τρυφερά
λεμόνι σε τέταρτα για σερβίρισμα

Για τα μύδια
1 κιλό φρέσκα μύδια με το κέλυφος
4 κ.σ. ελαιόλαδο
10 ντοματίνια μακρόστενα
2 σκ. σκόρδο
1 πιπεριά πράσινη 
ψιλοκομμένη
1/2 φλ. ούζο
Εκτέλεση
Για τα μύδια:
Καθαρίζουμε τα μύδια αφαιρώντας το μουστάκ , τραβάμε και βγάζουμε.
Τα τρίβουμε εξωτερικά με βούρτσα κι η σφουγγάρι να καθαρίσει το κέλυφος. Τα ξεπλένουμε με μπόλικο νερό. Όσα μύδια μείνουν ανοιχτά μετά από αυτή την διαδικασία τα πετάμε. Τα μύδια που θα μπουν στο φαγητό πρέπει να είναι ερμητικά κλειστά, δείγμα φρεσκάδας.

Κρατάμε τα μισά μύδια χωριστά σε μπολ. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά βαθύ τηγάνι με καπάκι και προσθέτουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο.
Σοτάρουμε τα σπασμένα σκόρδα, την πιπεριά και τα ντοματίνια για 2-3'. 

Σβήνουμε το ούζο και, αφού εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τα μισά μύδια με το κέλυφος. Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 3' περίπου να αχνιστούν και να ανοίξουν τα μύδια. 
Κουνάμε μια δυο φορές δυνατά το τηγάνι. Όσα μύδια δεν ανοίξουν μετά από αυτή την διαδικασία τα πετάμε. Βγάζουμε τα μύδια σε μπολ. Αφαιρούμε το κέλυφος και κρατάμε τη ψίχα. Φυλάμε τα υπόλοιπα υλικά του τηγανιού για το πιλάφι.
Για το πιλάφι:
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 2-3' να γυαλίσει. Προσθέτουμε το σπιτικό ζωμό λαχανικών και 5 φλ. ζεστό νερό. 
Προσθέτουμε όλα τα υλικά του τηγανιού εκτός από τα μύδια. Ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά με καπάκι για 8-10'.
Τότε προσθέτουμε την μυδόψυχα και το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι. Ανακατεύουμε ελαφρά και μπήγουμε στην επιφάνεια τα φρέσκα μύδια με το κέλυφος. Τρίβουμε πιπέρι και ξαναβάζουμε το καπάκι. Σιγοβράζουμε μέχρι να ανοίξουν τα μύδια (για λίγα λεπτά).
Τέλος πασπαλίζουμε ψιλοκομμένα μυρωδικά και σερβίρουμε αμέσως με τέταρτα λεμονιού.

Πηγή:argiro.gr/diaitologia.gr




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου