Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Σαλάτα με βραστά παντζάρια


Τα παντζάρια είναι μια «πρώτη ύλη» που... λερώνει! Θέλει λοιπόν λίγη έξτρα προσοχή σε κάποια θέματα όπως:
στο καθάρισμα, κόψιμο, ξεψλούδισμα τους
στην διαχείριση των ζουμιών και υπολειμμάτων (φλούδες κοτσάνια)
στο τσιμπολόγημα τους

Από εκεί και πέρα (αν και θα επανέλθω), άλλοι προτιμούν να τρώνε στη σαλάτα μόνο τους βολβούς ενώ άλλοι τρώνε και τα φύλλα των παντζαριών (μαζί ή ξεχωριστά από τους βολβούς). Τα φύλλα είναι νόστιμα και αυτά αλλά τυχαίνει ορισμένες φορές να μην είναι σε καλή κατάσταση όταν τα αγοράζουμε, δηλαδή μπορεί να είναι κάπως μαραμένα, γι' αυτό εγώ τα χρησιμοποιώ μόνο όταν είναι φρέσκα με αυτά τα όμορφα ζωηρά χρώματα που έχουν όταν είναι φρεσκοκομμένα.



Οπότε στα βίντεο εγώ τα ετοίμασα ξεχωριστά σαν ανεξάρτητες σαλάτες. Στο πρώτο είναι οι βολβοί και στο δεύτερο τα φύλλα.

Αν κάποιος θέλει να τα βράσει μαζί, δεδομένου ότι οι βολβοί χρειάζονται περισσότερο χρόνο, ξεκινάμε πρώτα με αυτούς στην κατσαρόλα και μετά από μερικά λεπτά, βάζουμε και τα φύλλα, ώστε να είναι έτοιμα όλα μαζί.

Στο καθάρισμα των παντζαριών όπως βλέπετε στο video, τα χέρια γίνονται κόκκινα. Φεύγει αυτή η κοκκινάδα, αν και συνήθως όχι με το πρώτο πλύσιμο των χεριών, γι' αυτό ίσως μερικοί προτιμούν να φοράνε γάντια στην διαδικασία αυτή.

Εγώ μερικές φορές δεν τους πολυ-βράζω, οπότε δεν είναι πολύ μαλακοί όταν τους τρώμε, κι αυτός είναι ένας λόγος που λέω ότι θέλει προσοχή και στο τσιμπολόγημα, γιατί καμιά φορά έχουν την τάση να κάνουν κάτι "άλματα" μέσα από το πιάτο την στιγμή που τα πιέζει το πιρούνι.

Επίσης, το θέμα του χρωματισμού από το χρώμα των παντζαριών είναι τόσο πολύπλευρο που μάλλον καλό είναι να επισημάνουμε πως τα παντζάρια όταν τα καταναλώνουμε μπορούν να χρωματίζουν τα ούρα ή/και τα κόπρανα (χμ, προβληματίζομαι... να το πω και λαϊκά;) οπότε αν δεις την ημέρα που έφαγες αυτήν την σαλάτα κάποιο πιο κοκκινοπό χρώμα σε αυτά, να το έχεις στα υπόψη σου.



Πηγή:netrino.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου