Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Σκορδαλιά και Τιπς σκορδαλιάς




Αποτέλεσμα εικόνας για Σκορδαλιά

Για τη σκορδαλιά: 

Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες σε καρέ. Τις βράζουμε για περίπου 20΄, να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε και τις λιώνουμε στο μίξερ. Πολτοποιούμε τις πατάτες όσο ακόμα είναι καυτές. Προσθέτουμε το αλάτι, το σκόρδο (σε όποια μορφή θέλουμε, ψητό, αλεσμένο σε λάδι, πελτές σκόρδου ), το λεμόνι και το ξίδι. Με το μίξερ σε λειτουργία, λίγο λίγο, µε ροή κλωστής, προσθέτουμε το ελαιόλαδο.

Αν χρησιμοποιήσουμε το αβγό το προσθέτουμε στο τέλος της σκορδαλιάς, όσο ακόμα η πατάτα είναι καυτή για να ψηθεί (συνεχίζοντας το χτύπημα). Η σκορδαλιά γίνεται κάτασπρη από το αυγό και αφράτη σαν μους. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και σερβίρουμε.


Για να δώσουμε γεύσεις και χρώμα στην σκορδαλιά μοιράζουμε σε 2 μπολ ,στο ένα προσθέτουμε ώριμο λιωμένο αβοκάντο, και στο άλλο ζουμί από τα παντζάρια.
Για να δώσετε έξτρα γεύση στην σκορδαλιά σας βράστε λίγο μπακαλιάρο με τα κόκαλα του φιλέτου σε χαμηλή φωτιά για 30'. Ακυρώστε και κρατήστε το ζωμό. Εκεί μέσα βράστε τις πατάτες. Αποκτούν τέλεια γεύση. 

Αποτέλεσμα εικόνας για λαδι
Ακολουθήστε την διαδικασία παρασκευής σκορδαλιάς .
Τιπς
Αν θέλουμε να αποφύγουμε την έντονη γεύση του σκόρδου στη σκορδαλιά, ακολουθούμε τις παρακάτω διαδικασίες.


1) Καθαρίζουμε και αφαιρούμε το φύτρο από τις σκελίδες. Τις πολτοποιούμε σε ελαιόλαδο. Αφήνουμε να κατασταλάξει και χρησιμοποιούμε μόνο το ελαιόλαδο σκόρδου.
2) Ψηνουμε τα σκόρδα ολόκληρα με την φλούδα τους σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσουν. Τα σκόρδα έτσι γλυκαίνουν κρατώντας όλο το άρωμα τους. Μετά πιέζουμε μια μια σκελίδα και παίρνουμε τον πουρέ σκόρδου σε μορφη κρέμας πλέον.
3) Καθαρίζουμε τα σκόρδα και τα βάζουμε σε μικρό ταψάκι. Τα καλύπτουμε με ελαιόλαδο. Τα ψήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία όχι πάνω από 80°C, μέχρι να μαλακώσουν. Χρησιμοποιούμε τα ψητά σκόρδα και το ελαιόλαδο τους για την παρασκευή μιας γλυκιάς σκορδαλιάς με όλο το άρωμα σκόρδου χωρίς την κάψα του.
4) Βράζουμε τις καθαρισμένες σκελίδες σε κατσαρολάκι με γάλα μέχρι να μαλακώσουν. Τις αλέθουμε και τις προσθέτουμε στην σκορδαλιά.


Πηγή:argiro.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου