Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Λαδένια ή λαδόπιτα (Η νηστίσιμη/χορτοφαγική πίτσα της Κιμώλου)



Η Κίμωλος είναι η "ήρεμη δύναμη" των Δυτικών Κυκλάδων, με τις ανόθευτες παραλίες, έχει τη δική της ανόθευτη και λιτή κουζίνα. Χαρακτηριστικά είναι τα τυριά της, το ξινό και η μανούρα (διαφορετική από εκείνη της Σίφνου) και οι πίτες της, με τη Λαδένια να έχει την πρώτη θέση, αλλά και οτιδήποτε σχεδόν μπορείτε να φανταστείτε να λήγει σε... ένια (τυρένια, ελιένια, κολοκυθένια, κλπ).
Εμείς, θα φτιάξουμε την νοστιμότατη, λιτή και φθηνότατη πίτα Λαδένια, μια πρωτότυπη πίτα που μοιάζει με την πίτσα, και φτιάχνεται στο νησί από την εποχή της Ενετοκρατίας. 

Κρύβει μέσα της όλη την απλότητα και τη νοστιμιά του κυκλαδίτικου νησιού. Το σίγουρο είναι ότι θα σας εντυπωσιάσει η νοστιμιά της αν και τόσο απλή!
Υλικά
(Mερίδες: 10)

Για τη ζύμη

750 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

4 κ.σ. ελαιόλαδο

1 φακελάκι μαγιά στιγμής

1/2 κ.γ. ζάχαρη

1 κ.γ. αλάτι
όσο σηκώσει (περίπου 1½ ποτήρι νερού) νερό χλιαρό
3 ντομάτες ώριμες και σφιχτές
3 ξερά κρεμμύδια
2 χρωματιστές πιπεριές
1/4 φλ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. ρίγανη
λίγες ψιλοκομμένες ελιές
αλάτι
Εκτέλεση

Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε λεκανίτσα. Πασπαλίζουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τρίβουμε, ψιχουλιάζουμε, το αλεύρι με τα υπόλοιπα υλικά με τα δάχτυλα. 

Λίγο λίγο προσθέτουμε το νερό και το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη ομοιόμορφη που δεν κολλάει στα χέρια. 
Λαδώνουμε ελαφρά ένα μπολ. Βάζουμε μέσα τη ζύμη. 
Σκεπάζουμε το μπολ καλά με μεμβράνη ή πανί και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο και ν’ ανέβει περίπου 45΄ έως 1 ώρα. 
Στο μεταξύ αφαιρούμε τους σπόρους από τις ντομάτες και τα υγρά τους και τις ψιλοκόβουμε σε καρέ. 
Κόβουμε και τα κρεμμύδια και τις πιπεριές σε καρέ. 
Μόλις ανέβει (διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη) λαδώνουμε ρηχό ταψί για πίτα 36 εκ. ή το ρηχό ταψί του φούρνου. 
Με τα δάχτυλα απλώνουμε τη ζύμη μέχρι να πιάσει όλη την επιφάνεια του ταψιού. 
Τοποθετούμε επάνω τα ψιλοκομμένα λαχανικά, ντομάτες, κρεμμύδι, πιπεριές και τις ελιές ψιλοκομμένες. 
Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε τη λαδένια. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 170°C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα του φούρνου, για 50΄ και μέχρι να ροδίσει η λαδένια.

Extra tips επιτυχίας:

Ξεκουράστε σωστά την ζύμη για να αναπτυχθεί σωστά η γλουτέμη.
Αδιαβροχοποιήστε την ζύμη αλείφοντας την ελαιόλαδο.
Στεγνώστε καλά τα λαχανικά πασπαλίζοντας τα με αλάτι, για να βγάλουν τα υγρά τους και ταμπονάροντας τα.


πηγη:argiro.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου