Τετάρτη 13 Απριλίου 2016

Ριζότο:Με µανιτάρια και φρέσκο τυρί κρέµα

  No comments    
categories: 

Μανιτάρι ονομάζεται κοινώς το ορατό μέρος πολυκύτταρων μυκήτων. Υπάρχουν 38.000 ποικιλίες μανιταριών στον κόσμο. Κάποιες από αυτές είναι φαγώσιμες και κάποιες ιδιαίτερα τοξικές (μπορούν να προκαλέσουν δηλητηριάσεις ή ακόμη και θάνατο). 
Η ελληνική αγορά τροφοδοτείται κυρίως από τα καλλιεργημένα λευκά (Agaricus bisporus) (δίσπορος), πλευρώτους (Pleurotus ostreatus), portobello, crimini, τα κονσερβοποιημένα και σπανιότερα άγρια μανιτάρια σε αποξηραμένη συνήθως μορφή. 
Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας κάποια νόστιμα και δημοφιλή άγρια είδη που είναι γνωστά, όπως το Βωλίτης ο εδώδιμος (Boletus Edulis) (βασιλομανίταρο), porchini (καλογεράκι) συλλέγονται κατά κόρον.

    Θρεπτική Αξία

    Τα μανιτάρια έχουν υψηλή θρεπτική αξία. Είναι υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη και χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένο λίπος, νάτριο και καθόλου χοληστερίνη! Λόγω της παρουσίας όλων των βασικών αμινοξέων, είναι υψηλής ποιότητας, πολύ ανώτερες από τις φυτικές πρωτεΐνες, πλησιάζοντας την ποιότητα των ζωικών πρωτεϊνών.Επίσης, είναι πλούσια πηγή διαιτητικών ινών και βιταμινών όπως βιταμίνη C, βιταμίνες συμπλέγματος Β (ειδικά φυλλικό οξύ αλλά και θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, παντοθενικό οξύ, Β6), σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, φώσφορο, κάλιο, χαλκό και σελήνιο.(medidiatrofi.gr)

      Τα μανιτάρια μαγειρεύονται εύκολα, γρήγορα, και είναι υπέροχα στο ριζότο.

    Υλικά
    (Mερίδες:4)
    1/4 φλ. ελαιόλαδο
300 γρ. ρύζι arborio ή carnaroli 
(ποικιλίες ρυζιού πλούσιες σε άμυλο, ειδικές για ριζότο. 
Εάν δεν βρείτε στην περιοχή σας, χρησιμοποιήστε ρύζι καρολίνα που υπάρχει παντού)
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
1/2 φλ.. λευκό ξηρό κρασί
250 γρ. φρέσκα μανιτάρια κομμένα σε φέτες
800 ml ζωμός κότας ή νερό ζεστό

200 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα1/2 φλ. παρμεζάνα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο

αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι




Εκτέλεση

1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι με χοντρή βάση. Σοτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 2΄ και προσθέτουμε το ρύζι ανακατεύοντάς το γρήγορα, να λαδώσει καλά και να γίνει διάφανο (για 3΄).

2. Προσθέτουμε το σκόρδο και τα μανιτάρια. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2΄ ακόμη και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε μέχρι να απορροφηθεί όλο και στη συνέχεια αρχίζουμε να προσθέτουμε ζεστό ζωμό (ή νερό) λίγο λίγο κάθε φορά, έτσι ώστε να απορροφώνται τα υγρά κάθε φορά πριν προσθέσουμε τα επόμενα.
3. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε τακτικά το ριζότο για 15΄. Τέλος, σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το φρέσκο τυρί κρέμα και την παρμεζάνα. Ανακατεύουμε πολύ καλά και σερβίρουμε αμέσως σε ρηχά πιάτα (ώστε να σταματήσει αμέσως ο βρασμός).

πηγη:argiro.gr/medidiatrofi.gr





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου