Τα κουκιά είναι όσπρια ανεκτίμητης διατροφικής αξίας που καλλιεργούνται εύκολα,χωρίς πολλές παρεμβάσεις
Τα κουκιά (Vicia fava)έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες.
Γνωστά από τα Ομηρικά χρόνια, ήταν για αιώνες βασικό συστατικό της μεσογειακής κουζίνας. Η ωφέλιμη αυτή διατροφική συνήθεια με τα χρόνια παραγκωνίστηκε και αιτία ήταν ο ερχομός των φασολιών από την Αμερική.
Γνωστά από τα Ομηρικά χρόνια, ήταν για αιώνες βασικό συστατικό της μεσογειακής κουζίνας. Η ωφέλιμη αυτή διατροφική συνήθεια με τα χρόνια παραγκωνίστηκε και αιτία ήταν ο ερχομός των φασολιών από την Αμερική.
Σήμερα, η θρεπτική αυτή τροφή καλλιεργείται όχι μόνο ως τροφή για τον άνθρωπο, αλλά και για τα ζώα. Ετήσιο φυτό της οικογένειας των ψυχανθών (Leguminosae) με βλαστό όρθιο και λευκά άνθη, η κουκιά ποικίλλει ανάλογα με το είδος και τη χρήση της.
Τα τρία βασικά υποείδη της είναι τα εξής: η Vicia fava major με τους πεπλατυσμένους σπόρους, στην οποία ανήκουν οι μεγαλόσπερμες ποικιλίες που χρησιμοποιούνται κυρίως για την ανθρώπινη διατροφή σε χλωρή ή ξερή μορφή.
Τα μεγαλόσπερμα κουκιά, που αποτελούν την πλειονότητα όσων συναντάμε στις λαϊκές αγορές, τρώγονται χλωρά και ξερά. (realfarm.gr)
Εκτέλεση
1. Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε τα κουκιά να φουσκώσουν. Την επομένη τα στραγγίζουμε.
2. Αφαιρούμε το μάτι (μαύρο σημάδι) με μαχαίρι και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά, περίπου για 25΄.
3. Στο ελαιόλαδο σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το μάραθο για 3΄-4΄. Προσθέτουμε τα βρασμένα κουκιά και τις ντομάτες. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε στο φαγητό 1 φλιτζάνι νερό.
Τα μεγαλόσπερμα κουκιά, που αποτελούν την πλειονότητα όσων συναντάμε στις λαϊκές αγορές, τρώγονται χλωρά και ξερά. (realfarm.gr)
Μια πανεύκολη συνταγή! Με λίγα αγνά υλικά θα δημιουργήσετε ένα νηστίσιμο πιάτο γεμάτο αρώματα και με υπέροχη γεύση!
Υλικά
(Mερίδες: 6)
1/2 κιλό κουκιά
2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο
400 γραμμ. ντοματάκια κονκασέ
1 ματσάκι μάραθο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1. Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε τα κουκιά να φουσκώσουν. Την επομένη τα στραγγίζουμε.
2. Αφαιρούμε το μάτι (μαύρο σημάδι) με μαχαίρι και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά, περίπου για 25΄.
3. Στο ελαιόλαδο σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το μάραθο για 3΄-4΄. Προσθέτουμε τα βρασμένα κουκιά και τις ντομάτες. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε στο φαγητό 1 φλιτζάνι νερό.
4. Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 25΄-30΄ μέχρι να χυλώσουν
πηγη:argiro.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου