Είναι ενδεικτικό πως ανήμερα τη Μεγάλη Πέμπτη κάθε ελληνικό σπίτι αναλαμβάνει πυρετώδεις προετοιμασίες στην κουζίνα για να υποδεχτεί την Ανάσταση και να τιμήσει τη θυσία του θεανθρώπου.
Το πιο χαρακτηριστικό έθιμο της ημέρας είναι τα πασχαλινά αυγά τα πασχαλινά κουλούρια και τα πασχαλινά τσουρέκια.
Η παράδοση θέλει τις γυναίκες να μην πλένουν, ούτε να κάνουν άλλες δουλειές του σπιτιού, παρά μόνο να ετοιμάζουν τις παραδοσιακές συνταγές για κουλουράκια και τσουρέκια.
Αρωματικά κουλουράκια με φρέσκο χυμό πορτοκάλι και καλό βούτυρο για ένα αποτέλεσμα απολαυστικό και αρωματικό.
Εκτέλεση
πηγη:argiro.gr
Υλικά συνταγής
Για 80 κομμάτια
500 γρ. βούτυρο γάλακτος
500 γρ. ζάχαρη
ξύσμα από 3 ακέρωτα πορτοκάλια
2 βανίλιες
1/4 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
1 πρέζα αλάτι
4 αβγά
120 γρ. χυμό φρέσκο πορτοκάλι
1 κ.γ. κοφτό σόδα μαγειρική
1.350 γρ. Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις
10 γρ. Μπέικιν Πάουντερ (1/2 φάκελο)
Διάλυμα αβγού
2 κρόκους αβγού
2 κ.σ. ζάχαρη
4 κ.σ. νερό
(τα χτυπάμε με πιρούνι)
Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Κοσκινίζουμε αλεύρι και baking powder.
Με μίξερ, χτυπάμε βούτυρο και ζάχαρη για 6΄-7΄, να αφρατέψει καλά και να γίνει κρέμα.
Προσθέτουμε το ξύσμα, τη βανίλια, τη μαστίχα και το αλάτι.
Ένα ένα ρίχνουμε τα αβγά χτυπώντας πολύ καλά το μείγμα να τα πίνει.
Διαλύουμε την σόδα στο χυμό και τα προσθέτουμε.
Προσθέτουμε το αλεύρι με το baking.
Από την ώρα που βάζουμε το αλεύρι δεν ζυμώνουμε πολύ γιατί θα σκληρύνουν τα κουλουράκια.
Την ώρα που προσθέτουμε το αλεύρι κρατάμε λίγο. Ίσως να μην το πάρει όλο.
Η ζύμη πρέπει να είναι αφράτη και εύπλαστη.
Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 20΄ να σταθεί.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160οC στον αέρα.
Πλάθουμε σε ότι σχήμα θέλουμε. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνες.
Αλείφουμε με διάλυμα αβγού.
Ψήνουμε για 25' περίπου να ροδίσουν.
Αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν.
Κοσκινίζουμε αλεύρι και baking powder.
Με μίξερ, χτυπάμε βούτυρο και ζάχαρη για 6΄-7΄, να αφρατέψει καλά και να γίνει κρέμα.
Προσθέτουμε το ξύσμα, τη βανίλια, τη μαστίχα και το αλάτι.
Ένα ένα ρίχνουμε τα αβγά χτυπώντας πολύ καλά το μείγμα να τα πίνει.
Διαλύουμε την σόδα στο χυμό και τα προσθέτουμε.
Προσθέτουμε το αλεύρι με το baking.
Από την ώρα που βάζουμε το αλεύρι δεν ζυμώνουμε πολύ γιατί θα σκληρύνουν τα κουλουράκια.
Την ώρα που προσθέτουμε το αλεύρι κρατάμε λίγο. Ίσως να μην το πάρει όλο.
Η ζύμη πρέπει να είναι αφράτη και εύπλαστη.
Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 20΄ να σταθεί.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160οC στον αέρα.
Πλάθουμε σε ότι σχήμα θέλουμε. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνες.
Αλείφουμε με διάλυμα αβγού.
Ψήνουμε για 25' περίπου να ροδίσουν.
Αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου