Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Πασχαλινά τσουρέκια "σύμβολα της ζωής"


Το τσουρέκι συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού καθώς κατά τη ζύμωση το αλεύρι «ζωντανεύει» με τη μαγιά και γίνεται ψωμί. Ακόμα και κατά την ειδωλολατρική περίοδο βλέπουμε ότι το «ψωμί» συμβόλιζε τη «ζωή».
Το σχήμα ποικίλει ανάλογα την περιοχή και τις παραδόσεις της. 

Φυσικά η πλεξούδα με ή χωρίς το αυγό είναι το πιο διαδεδομένο. 
Οι πλεξούδα συμβολίζει την απομάκρυνση των κακών πνευμάτων την περίοδο της ειδωλολατρίας.
Τη μεγάλη Πέμπτη, σε όλη την Ελλάδα, ζυμώνουν με μυρωδικά τις κουλούρες της Λαμπρής και τις στολίζουν με λουρίδες από ζυμάρι και ξηρούς καρπούς. 

Ανάλογα με το σχήμα που τους έδιναν παλιότερα είχαν και διάφορα ονόματα. «Κοφίνια», «καλαθάκια», «δοξάρια», «αυγούλες», «κουτσούνες», «κουζουνάκια».

Τα υλικά για δυο μεγάλα τσουρέκια




Υλικά 


Για την ενεργοποίηση της μαγιάς
100 γρ. Νωπή Μαγιά ΓΙΩΤΗΣ
40 γρ. ζάχαρη
80 γρ. χλιαρό νερό
Για τη ζύμη
250 γρ. φρέσκο βούτυρο
300 γρ. ζάχαρη
3 μεγάλα αβγά
2 κρόκους από μεγάλα αβγά
350 γρ. φρέσκο γάλα πλήρες
1100 γρ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκι
1/2 κ.γ. αλάτι
3 δάκρυα μαστίχας παγωμένα
2 κοφτά κ.γ. μαχλέπι
50 γρ. λιωμένο φρέσκο βούτυρο
φιλέ αμύγδαλου
διάλυμα αβγού

Εκτέλεση
Ενεργοποίηση μαγιάς:
Διαλύουμε την μαγιά σε μπόλ, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το νερό. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και αφήνουμε για 5-10’ να αφρίσει η επιφάνεια. Δείγμα ότι ενεργοποιήθηκε η μαγιά. 

Σε κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά και αφήνουμε να λιώσουν ανακατεύοντας με το σύρμα. Τ’ αποσύρουμε από τη φωτιά.
Χτυπάμε σε μπόλ τα αυγά με τους κρόκους και το γάλα και τα προσθέτουμε ανακατεύοντας στο ζεστό βούτυρο. Το μείγμα δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 35°C.

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλάτι , το αλεύρι, την ενεργοποιημένη μαγιά, το μαχλέπι και τη μαστίχα (τριμμένα σε σκόνη ). Προσθέτουμε τα υγρά υλικά. Ζυμώνουμε με το γάντζο του μίξερ για 10’ μέχρι η ζύμη να σηκώνεται όλη μαζί και να σχηματίζει κόρδες. Δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια. Πρέπει να είναι απαλή, βουτυράτη και να πέφτει. Να μην είναι σφιχτή. Βουτάμε τα χέρια σε λιωμένο βούτυρο και διπλώνουμε την ζύμη. 

Το επαναλαμβάνουμε 3-4 φορές δημιουργώντας διπλώματα στη ζύμη. Την μαζεύουμε από τον κάδο. Τη βάζουμε σε μεγάλο μπολ ( υπολογίστε ότι στο τέλος θα πάρει 3 φορές τον όγκο της) και την σκεπάζουμε καλά να μην πετσιάσει. Την αφήνουμε να τριπλασιαστεί σε όγκο. Για περίπου 3 ώρες σε θερμοκρασία περιβάλλοντος .Όταν βυθίζουμε το δάχτυλο στην ζύμη και δεν έχει επαναφορά, τότε είναι έτοιμη.

Την αδειάζουμε στον πάγκο και την χωρίζουμε σε 2 (2 μεγάλα τσουρέκια) ή περισσότερα μέρη ανάλογα με το πόσα τσουρέκια θέλουμε. Πλάθουμε τα τσουρέκια.

Τα βάζουμε σε λαδόκολλα σε λαμαρίνα. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να φουσκώσουν σε σβηστό φούρνο για 2 ώρες. Γίνονται τριπλάσια. 
Χτυπάμε 1 αυγό με 1 κουταλιά ζάχαρη και 1 κουταλιά νερό και αλείφουμε καλά με το διάλυμα. Αφήνουμε για ακόμα 10’ να σταθούν και να τεντώσουν καλά τα τσουρέκια (με το άλειμμα συρρικνώνονται ελαφρά). Αν θέλουμε πασπαλίζουμε αμύγδαλο φιλέ ή ζάχαρη.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160° C αέρα για 40´ λεπτά περίπου. Αν τα τσουρέκια είναι μικρά θέλουν λιγότερο χρόνο ψησίματος. Περίπου 20'. Αφού κρυώσουν καλά τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να διατηρηθούν μαλακά. 

Αυτή η δόση μας δίνει ζύμη τσουρεκιού γύρω στα 2.300 γρ. έτοιμη ζύμη για πλάσιμο. Μπορείτε να φτιάξετε 2 μεγάλα τσουρέκια η πολλά μικρότερα. Αν φτιάξατε 2 μεγάλα είναι πιο σωστό να χρησιμοποιήσετε 2 ταψιά γιατί φουσκώνουν πολύ.

πηγη:argiro.gr/thetoc.gr



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου