Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Carrot Cake με κακάο και κρέμα πορτοκαλιού

Αποτέλεσμα εικόνας για Carrot Cake με κακάο και κρέμα πορτοκαλιου


Από τα κέικς με λαχανικά, το κέικ με καρότο είναι σίγουρα το πιο δημοφιλές.
Η μεγάλη περιεκτικότητά του σε σάκχαρα και η γλυκιά γεύση του, λογικά το φέρνει κοντά στην επικράτεια της ζαχαροπλαστικής. Γι΄ αυτό άλλωστε, η ιστορία της προέλευσής του πηγαίνει αρκετά πίσω, στις αρχές του Μεσαίωνα, τότε που η ζάχαρη σχεδόν δεν υπήρχε ή ήταν τόσο ακριβή όσο ένα φάρμακο και το μέλι ήταν το κύριο γλυκαντικό.

 Τότε, λοιπόν, έτρωγαν μια Πουτίγκα Καρότου και σιγά σιγά, από την εξέλιξή της, προέκυψε το κέικ καρότου που χρειάστηκε να φθάσει στην Αμερική από τους Γερμανούς και Εγγλέζους αποίκους, για να αποκτήσει τη σημερινή φήμη του. 
Η γνωστή επικάλυψη με βάση το τυρί κρέμα, χρεώνεται κατά μεγάλο ποσοστό στους ανατολικοευρωπαίους αποίκους της Αμερικής και η αναβίωση του ενδιαφέροντος για την κατανάλωσή στους Βρετανούς κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου λόγω έλλειψης ζάχαρης.

Το κέικ καρότου βγαίνει από τις ιδιωτικές κουζίνες και σερβίρεται στις αμερικάνικες καφετέριες και τα εστιατόρια από το 1960 απ΄ όπου δεν φεύγει έκτοτε ποτέ. Στην Ελλάδα γίνεται hit γύρω στο 1980 και καταχωρείται σε κάποιο βαθμό στα υγιεινά γλυκίσματα, μάλλον επειδή τα καρότα είναι φουλ σε βιταμίνες και καροτενοειδή (φυτικές αντιοξειδωτικές ουσίες) μεταξύ των οποίων και η β –καροτίνη.

(athinorama.gr)

Απολαύστε το ολόφρεσκο και θα τρελαθείτε από την υφή του, τη γεύση του και τα αρώματα του. Την ώρα που ψήνεται κι ευωδιάζει η κουζίνα θα σας λιγώσει!


Υλικά 
Για το κέικ


300 γρ. σπορέλαιο
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
200 γρ. μαύρη ζάχαρη
4 αβγά
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
300 γρ. τριμμένο καρότο
100 γρ. καρύδια
100 γρ. σταφίδες

Στερεά υλικά
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γρ. κακάο
2 βανίλιες
2 κ.γ. σόδα
1 κ.γ. αλάτι
2 κ.γ. κανέλα

Για την επικάλυψη
250 γρ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρ. άχνη ζάχαρη
100 γρ. κρεμα γάλακτος 35%
ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Εκτέλεση
 Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ºC στον αέρα. Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα.
Βουτυρώνουμε 2 ταψάκια με διάμετρο 23 εκ. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στη βάση.
Βάζουμε σε μπολ όλα τα στερεά υλικά και τα ανακατεύουμε με κουτάλι.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τη λευκή, τη μαύρη ζάχαρη και το σπορέλαιο. Τα χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για 3' να λιώσει καλά η ζάχαρη.
Για καλύτερο αποτέλεσμα αφήστε την ζάχαρη στο λάδι να σταθεί και να μουλιάσει για 10-15' . Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά να τα πίνει το μίγμα κάθε φορά και ρίχνουμε το ξύσμα .
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε σε δόσεις σιγά σιγά τα στερεά υλικά. Δεν ανακατεύουμε πολύ το μίγμα από την ώρα που βάζουμε το αλεύρι.
Τέλος ρίχνουμε το καρότο, το καρύδι και τη σταφίδα και απαλά αναδιπλώνουμε το μίγμα να μπουν μέσα τα υλικά.
Ισομοιράζουμε το μίγμα στα έτοιμα ταψάκια. Ψήνουμε για περίπου 40' να σταθεροποιηθεί, να φουσκώσει και να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι από το κέντρο του. Αφήνουμε να κρυώσουν και τα ξεφορμάρουμε.
Βάζουμε το ένα κέικ σε πιατέλα. Αλείφουμε με την μισή κρέμα, καλύπτουμε με το άλλο κέικ και αλείφουμε με την υπόλοιπη κρέμα.
Για την επικάλυψη
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το τυρί κρέμα και το αφρατεύουμε λίγο με το σύρμα. Λίγη λίγη, χτυπώντας παράλληλα, ρίχνουμε την άχνη. Τέλος προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το ξύσμα και χτυπάμε ελαφρά να αφρατέψει η επικάλυψη.
Απολαύστε το ολόφρεσκο είναι μαγικό!

πηγη:argiro.gr/athinorama.gr









0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου