Χωρίς τσουρέκια και κουλουράκια, Πάσχα δεν γίνεται. Φυσικά, υπάρχει τόσο μεγάλη ποικιλία στην αγορά, που το μόνο που χρειάζεται είναι να διαλέξουμε τι ταιριάζει στο τραπέζι μας. Είναι όμως άλλο πράγμα να τα φτιάξουμε μόνοι μας. Πιο εύκολα τα κουλουράκια, πιο πολύπλοκα τα τσουρέκια, ό, τι και να αποφασίσουμε, η διαδικασία της ετοιμασίας τους μας βάζει στο πνεύμα της γιορτής, με όλα αυτά τα αρώματα που γεμίζουν το σπίτι.
Αφράτο παραδοσιακό τσουρέκι με τα κλασικά αρώματα από μαχλέπι και μαστίχα και μαστιχωτή υφή.
Υλικά
Για 1 μεγάλο
40 γρ. μαγιά νωπή
190 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες + 40 γρ. επιπλέον, χλιαρό
2 αυγά + 1 επιπλέον για επάλειψη
125 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κομμάτια
680 γρ. αλεύρι σκληρό ή για τσουρέκι
120 γρ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
1 κ.γ. μαχλέπι, κοπανισμένο (όχι πολύ γεμάτο)
1/2 κ.γ. μαστίχα, κοπανισμένη σε σκόνη ή 5-6 σταγόνες μαστιχέλαιο
αμύγδαλο φιλέ για την επιφάνεια
Διαλύουμε την μαγιά στα 40 γρ. χλιαρό γάλα ανακατεύοντας καλά με έναν αυγοδάρτη. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τα στερεά υλικά, δηλαδή το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε τα δύο αυγά, το γάλα και τη μαγιά και ζυμώνουμε με το γάντζο (το εργαλείο για τις ζύμες) σε χαμηλή ταχύτητα έως ότου αναμειχθούν καλά.
Έπειτα προσθέτουμε κομμάτι-κομμάτι το βούτυρο και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι το ζυμάρι να γίνει μαλακό και ελαστικό και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα.
Προσοχή, στην αρχή θα φαίνεται πως κολλάει αρκετά, αλλά δεν πρέπει να παρασυρθούμε και να προσθέσουμε επιπλέον αλεύρι, γιατί θα σκληρύνει.
Τέλος, προσθέτουμε το μαχλέπι και τη μαστίχα και ζυμώνουμε για λίγο ακόμα, ώστε να διασκορπιστούν τα αρώματα στη ζύμη.
Σταματάμε το μίξερ και δίνουμε στη ζύμη σχήμα μπάλας. Τη μεταφέρουμε σε μια λεκάνη, τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για 2-3 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Κατόπιν την βάζουμε στον πάγκο και την ζυμώνουμε ξανά με τα χέρια για να φύγει ο αέρας.
Τη χωρίζουμε σε τρία ίσα μέρη και πλάθουμε το καθένα σε μακρόστενο μπαστούνι.
Ενώνουμε τα μπαστούνια μεταξύ τους στο πάνω μέρος και τα πλέκουμε σε πλεξίδα. Μεταφέρουμε το τσουρέκι στη λαμαρίνα του φούρνου πάνω σε λαδόκολλα και το αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για άλλη μία ώρα ώστε να φουσκώσει ξανά.
Κατόπιν την βάζουμε στον πάγκο και την ζυμώνουμε ξανά με τα χέρια για να φύγει ο αέρας.
Τη χωρίζουμε σε τρία ίσα μέρη και πλάθουμε το καθένα σε μακρόστενο μπαστούνι.
Ενώνουμε τα μπαστούνια μεταξύ τους στο πάνω μέρος και τα πλέκουμε σε πλεξίδα. Μεταφέρουμε το τσουρέκι στη λαμαρίνα του φούρνου πάνω σε λαδόκολλα και το αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για άλλη μία ώρα ώστε να φουσκώσει ξανά.
Ανακατεύουμε το αυγό της επάλειψης με λίγο νερό και αλείφουμε το τσουρέκι πολύ προσεκτικά (δεν πρέπει να το τρυπήσουμε). Πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για περίπου 40 λεπτά, μέχρι το τσουρέκι να ροδίσει και να ξεκολλάει από τη λαδόκολλα.
Tips
Μπορούμε να φτιάξουμε δύο μικρότερα τσουρέκια.
Αν θέλουμε να κάνουμε μεγαλύτερη δόση, καλύτερα να ζυμώσουμε στο χέρι. Για να μην κολλάει πολύ η ζύμη, λιώνουμε το βούτυρο και βουτάμε κάθε τόσο σε αυτό τα χέρια μας, μέχρι να το ενσωματώσουμε όλο.
Αν θέλουμε να βάλουμε ξερή μαγιά σε αυτή τη συνταγή, χρησιμοποιούμε 20 γρ. Πάντως, καλύτερα είναι η νωπή γιατί δίνει πιο ωραίο άρωμα.
Αν θέλουμε στο τσουρέκι μας κόκκινο αβγό, το βάζουμε όταν φτιάξουμε την πλεξούδα, πριν το δεύτερο φούσκωμα.
Tips
Μπορούμε να φτιάξουμε δύο μικρότερα τσουρέκια.
Αν θέλουμε να κάνουμε μεγαλύτερη δόση, καλύτερα να ζυμώσουμε στο χέρι. Για να μην κολλάει πολύ η ζύμη, λιώνουμε το βούτυρο και βουτάμε κάθε τόσο σε αυτό τα χέρια μας, μέχρι να το ενσωματώσουμε όλο.
Αν θέλουμε να βάλουμε ξερή μαγιά σε αυτή τη συνταγή, χρησιμοποιούμε 20 γρ. Πάντως, καλύτερα είναι η νωπή γιατί δίνει πιο ωραίο άρωμα.
Αν θέλουμε στο τσουρέκι μας κόκκινο αβγό, το βάζουμε όταν φτιάξουμε την πλεξούδα, πριν το δεύτερο φούσκωμα.
πηγη:steliosparliaros.gr/athinorama.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου