Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Σοκολατίνα συγκλονιστική

Αποτέλεσμα εικόνας για Σοκολατίνα συγκλονιστική

Η ιστορία της τούρτας ξεκινά από την Αρχαία Ελλάδα, όπου για να τιμήσουν τη γέννηση της θεάς Αρτέμιδος, έφτιαχναν ένα γλυκό στρογγυλό ψωμί, στο οποίο τοποθετούσαν ένα ή περισσότερα αναμμένα κεριά, που συμβόλιζαν τη λάμψη του φεγγαριού, αφού η θεά Άρτεμις ήταν θεά του κυνηγιού, της φύσης, του φεγγαριού και της γονιμότητας.
Η πρώτη τούρτα γενεθλίων όπως την ξέρουμε σήμερα, πιστεύεται ότι έγινε το μεσαίωνα στη Γερμανία. 
Οι Γερμανοί για να γιορτάσουν τα γενέθλια των μικρών παιδιών, χρησιμοποίησαν την τούρτα και ονόμασαν τη γιορτή Kinderfest. Από την εποχή αυτή και μετά, οι τούρτες αρχίζουν να έχουν παραπάνω από ένα στρώματα - επίπεδα και να χρησιμοποιούνται υλικά, που κάνουν το ψωμί πιο γλυκό και πιο αφράτο. 
Αυτό το είδος κέικ ή ψωμιού ονομάζεται από τους Γερμανούς Geburtstagorten και από τον 17ο αιώνα αρχίζει να διακοσμείται περίτεχνα, έχοντας όμως τη δυνατότητα να το αποκτήσουν μόνο οι πλούσιοι της εποχής. Πιο προσιτό γίνεται από τον 18ο αι και μετά.

Αυτή η τούρτα θα σας ξετρελάνει! Είναι εύκολη και οικονομική!
Υλικά συνταγής
Για το παντεσπάνι

120 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
2 μεγάλα αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
1 πρέζα αλάτι
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1/2 κ.γ. σόδα
1 βανίλια
50 γρ. κακάο
160 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
160 γρ. γάλα
προαιρετικά λικέρ κρέμα για να βρέξουμε το παντεσπάνι


Για την κρέμα σοκολάτας
250 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
450 γρ. άχνη ζάχαρη
2-3 πρέζες αλάτι
70 γρ. κακάο
2 κ.γ. υγρή βανίλια
4 κ.σ. γάλα ή κρέμα

Εκτέλεση
Για το παντεσπάνι
Αλείφουμε τη μαργαρίνη σε 3 ταψάκια με διάμετρο 20 εκ. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στη βάση.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160ºC στον αέρα. Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικινκ, τη σόδα και το αλάτι .
Βάζουμε τη μαργαρίνη με την ζάχαρη στο μίξερ και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για 3' να κρεμώσουν.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά να τα πίνει το μίγμα.
Χαμηλώνουμε τη ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε τα μισά κοσκινισμένα υλικά, όλο το γάλα και τελειώνουμε με τα υπόλοιπα κοσκινισμένα υλικά. Ισομοιράζουμε στις 3 φόρμες.
Ψήνουμε για 25' με 30' να φουσκώσουν, να ροδίσουν και να σταθεροποιηθούν. Αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά. Τα αναποδογυρίζουμε σε σχάρα να κρυώσουν τελείως. Αν θέλετε μεγαλύτερη τούρτα χρησιμοποιείτε 2 τα ταψάκια 23 εκ.
Ψήνετε για 30'. Με 2 ταψάκια αντί για 3 θα γίνει πιο μεγάλη η τούρτα αλλά χαμηλή σε ύψος.
Για την κρέμα
Τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Χτυπάμε τη μαργαρίνη με βούτυρο με μίξερ χειρός σε μέτρια ταχύτητα να αφρατέψει.
Σταματάμε το μίξερ. Κοσκινίζουμε στη μαργαρίνη, τα 400 γρ. άχνη, το κακάο και το αλάτι και σε χαμηλή ταχύτητα αναμιγνύουμε τα υλικά ώστε να κρεμώσουν.
Δυναμώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε την υγρή βανίλια και την κρέμα και ελέγχουμε την πυκνότητα του μίγματος προσθέτοντας λίγη άχνη, αν το θέλουμε πιο σφιχτό ή λίγη κρέμα αν το θέλουμε πιο αραιό.
Μοντάρισμα τούρτας
Κόβουμε μια λεπτή φέτα (δίσκο) από το ένα παντεσπάνι.
Το βάζουμε στο μπλέντερ και το κάνουμε πολύ μικρά ψίχουλα. Τα αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε ένα παντεσπάνι σε τουρτιέρα και αν θέλουμε βρέχουμε με λίγο λικέρ. Απλώνουμε λεπτή στρώση κρέμα σοκολάτα. Επαναλαμβάνουμε παντεσπάνι -κρέμα και τελειώνουμε αλείφοντας όλη την τούρτα με κρέμα σοκολάτας.
Τέλος ντύνουμε όλη την επιφάνεια της τούρτας πάνω και πλαϊνά με ψίχουλα κέικ.

πηγη:argiro.gr/toperiodikomas.blogspot.gr


  • γάλακτος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου