Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Κολοκυθοκεφτέδες με φέτα

  No comments    
categories: 

Τα ταπεινά κολοκυθάκια πρέπει να βρίσκονται μόνιμα στο ψυγείο και χρησιμεύουν ως λύση σε κάθε περίπτωση: θέλεις να φας κάτι ελαφρύ γιατί θα βγεις το βράδυ, τα κάνεις αχνιστά ή βραστά με λαδολέμονο -μην ξεχνάμε ότι έχουν μόλις 40 θερμίδες ανά 100 γρ.-, έρχεται απρόβλεπτα επισκέπτης, βάζεις μια τηγανιά, θέλεις ένα γρήγορο αλλά ξεχωριστό πιάτο για το βράδυ, τα κάνεις σάλτσα για μακαρονάδα, έχεις όρεξη για μπελαλίδικη μαγειρική και πλούσιο πιάτο, τα γεμίζεις με κιμά και μπεσαμέλ στο φούρνο...

Το τρυφερό, μικρό ή μεγάλο κολοκυθάκι έχει απίστευτη ευελιξία στην κουζίνα, είναι ελαφρύ και αποκτά το ενδιαφέρον που θα του δώσει η συνταγή.


Ένας αγαπημένος καλοκαιρινός μεζές σε μια ιδιαίτερα μυρωδάτη εκδοχή.



Υλικά

Μερίδες 16-18

1 κιλό μέτρια κολοκυθάκια
250 γρ. μαλακή φέτα, θρυμματισμένη

100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1/2 ματσάκι φρέσκος δυόσμος (τα φύλλα), ψιλοκομμένος
1/2 ματσάκι μαϊντανός (τα φύλλα), ψιλοκομμένος
1/2 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένος άνηθος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
Εκτέλεση

Τρίβουμε τα κολοκυθάκια στον τρίφτη, τα βάζουμε σε σουρωτήρι, τα αλατίζουμε, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε για 15 - 20 λεπτά, για να στραγγίξουν. Τα στύβουμε καλά με τα χέρια μας και τα ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τη φέτα, τα αλεύρια, τα μυρωδικά, τα αυγά, πιπέρι και λίγο αλάτι (προσοχή, γιατί η φέτα είναι ήδη αλμυρή).

Ανακατεύουμε απαλά (για να μη βγάλουν κι άλλα υγρά τα κολοκυθάκια). Το μείγμα πρέπει να μπορεί να πλάθεται, αλλιώς ρίχνουμε λίγο ακόμη αλεύρι. Πλάθουμε κεφτεδάκια σε μέγεθος καρυδιού, τα αλευρώνουμε και τα τινάζουμε για να φύγει η περίσσεια.

Ζεσταίνουμε περίπου 3 εκ. ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά (αν έχουμε θερμόμετρο, στους 170° - 180° C). Μόλις το λάδι κάψει, τηγανίζουμε τους κεφτέδες σε δόσεις των 7 - 8 τεμαχίων, για 4 - 5 λεπτά περίπου η κάθε δόση, γυρίζοντάς τους τακτικά, για να ροδίσουν ομοιόμορφα. Βγάζουμε κάθε δόση από το τηγάνι με μια τρυπητή κουτάλα και τη στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Συνοδεύουμε με τζατζίκι.

Συμβουλή

Αν το μείγμα που προκύψει είναι υδαρές και όχι πηχτό, το «δένουμε» με λίγο αλεύρι ή σιμιγδάλι.

Εναλλακτικά
Ο Χρ. Πέσκιας φτιάχνει μείγμα κολοκυθοκεφτέδων με 1 κιλό τριμμένα και καλά στυμμένα κολοκυθάκια, 200 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες, 1 τριμμένο κρεμμύδι, μπόλικο ψιλοκομμένο δυόσμο, 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, 2 κουτ. σούπας αμυγδαλόψιχα σε σκόνη, 2 αυγά, λίγο λάδι και αλατοπίπερο. Μετά τους αλευρώνει και τους τηγανίζει.

Το τυρί που δεν βάζει στο μείγμα, το φτιάχνει σάλτσα φέτας, σαν συνοδευτικό: πολτοποιεί στο μπλέντερ 1 φλιτζάνι ζεστό γάλα με 1/2 κιλό πικάντικη κομματιασμένη φέτα και νοστιμίζει με λάδι, φρέσκια ρίγανη και πιπέρι.

πηγη:gastronomos.gr/athinorama.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου