Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Χωριάτικη σαλάτα: Από που πήρε το όνομά της η πιο γνωστή ελληνική σαλάτα;

  No comments    
categories: 


Ο Αλ. Γιώτης εξηγεί: «Η χωριάτικη εμφανίστηκε ως συνοδός της αυξήσεως του τουρισμού τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, δημιούργημα των ταβερνιάρηδων “της πλάκας” της Πλάκας. 
Επειδή οι αγορανομικές διατάξεις κατέτασσαν τις αγγουροντοματοκρεμμυδο­πιπεροσαλάτες στα είδη διατιμήσεως, βρήκαν το κόλπο να προσθέτουν ένα κομμάτι φέτας από πάνω για να “φύγουν” από τη διατίμηση και να χρεώνουν τη χωριάτικη στους τουρίστες όσο ήθελαν». 
Χωρίς συγκεκριμένο χωριό, λοιπόν, η χωριάτικη, που όμως συνδύασε με μοναδικό τρόπο τα θερινά λαχανικά με ελαιόλαδο, φέτα και ρίγανη. 
Η σύνθεση αυτή, με αυτό το όνομα, «πέρασε» στο θερινό συνταγολόγιο της πλειονότητας των ελληνικών νοικοκυριών.

πηγη:gastronomos.gr

Related Posts:

  • Καγιανά Το καλοκαίρι, θέλουμε εύκολες και γρήγορες συνταγές όμως να μην υστερούν σε γεύση. Το καγιανά (στραπατσάδα) είναι ένα γρήγορο φαγάκι με τη βασίλ… Read More
  • Λαχανοσαλάτα: Σαλάτα Coleslaw H coleslaw, μερικές φορές απλώς slaw σε ορισμένες αμερικανικές διαλέκτους,είναι η κλασσική Αμερικάνικη έκδοση για το λάχανο σαλάτα, με την χαρακτηρ… Read More
  • Το σωστό σοτάρισμα Σοτάρισμα δεν σημαίνει «σφράγισμα των χυμών μέσα στο κρέας». Σε αντίθεση με την ευρέως διαδεδομένη άποψη, το Σοτάρισμα ή το ρόδισμα του κρ… Read More
  • Το κρητικό παξιμάδι Το πιο χαρακτηριστικό παραδοσιακό προϊόν της κρητικής διατροφής είναι το παξιμάδι. Χωρίζονται στο ντάκο που είναι μακρόστενο παξιμάδι και προέρ… Read More
  • Μυστικά για τέλεια σουτζουκάκια κατσαρόλας Μια παραδοσιακή συνταγή της μικρασιατικής ελληνικής κουζίνας που έγινε και στην Ελλάδα ιδιαίτερα γνωστή και την απολαμβάνουμε όλο τ… Read More

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου