Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα θρεπτικό φρούτο που προσφέρεται σε ποικιλία χρωμάτων και γεύσεων. Συλλέγεται κατά την τελική φάση της αμπελοκομίας (τρύγος) οπότε το βρίσκουμε τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Ως καρπός είναι γνωστός από την αρχαιότητα: παραστάσεις σε τοίχους που απεικονίζουν ανθρώπους να καλλιεργούν αμπέλια και να μαζεύουν σταφύλια χρονολογούνται από την εποχή του χαλκού (2.500π.Χ.!).
Το σταφύλι είναι ένα από τα πιο θρεπτικά καλοκαιρινά φρούτα και αξίζει να έχει θέση στο διαιτολόγιό μας. Σε συνδυασμό με ένα γιαούρτι ή ως γλυκό του κουταλιού ή σε μία φρουτοσαλάτα δίνει απίθανη γεύση και μας δροσίζει.
Είναι ένα τρόφιμο με πολύτιμα για τον οργανισμό συστατικά. Παρόλα αυτά συχνά δίνεται η εσφαλμένη εντύπωση ότι ‘παχαίνει’ και για αυτό πολλοί λανθασμένα το αποκλείουν από τη διατροφή τους,15-20 ρώγες σταφύλι δίνουν 12,3γρ. σάκχαρα και 70 θερμίδες- όσο δηλ. ένα μικρό πορτοκάλι.
Μπορεί να καταναλωθεί ως έχει ή να χρησιμοποιηθεί για νόστιμα γλυκίσματα (γλυκό του κουταλιού) ή για την παρασκευή σταφίδων ή κρασιού και άλλων οινοπνευματωδών ποτών- όπως πχ το τσίπουρο.
Δύο διαφορετικές συνταγές για σταφυλάκι γλυκό – με τη μία γίνεται λευκό και με την άλλη κόκκινο.
1ος τρόπος (λευκό χρώμα)
Υλικά
1 κιλό σταφύλια λευκά, χωρίς κουκούτσι
(ζυγίζουμε μόνο τις ρώγες)
500 γρ. ζάχαρη
300 γρ. νερό
200 γρ. χυμός μήλου
(έτοιμος, από το σουπερμάρκετ)
(έτοιμος, από το σουπερμάρκετ)
Με αυτή τη συνταγή θα δούμε ότι το γλυκό παραμένει λευκό, καθώς τα σταφύλια δεν βράζουν πολλή ώρα.
Βάρος: 1.500 γρ., Προετοιμασία – παρασκευή: 1 ώρα
Εκτέλεση
Πλένουμε πολύ καλά τα σταφύλια και τα αφήνουμε να στεγνώσουν σε απορροφητικό χαρτί.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και την τοποθετούμε στην φωτιά. Αφήνουμε το σιρόπι να βράσει σε μέτρια φωτιά, έως ότου φτάσει στους 140°C.
Αν δεν έχουμε θερμόμετρο, ελέγχουμε αν το σιρόπι είναι έτοιμο ρίχνοντας λίγο σε ένα ποτήρι με κρύο νερό: θα πρέπει να κρυσταλλώνει αμέσως και να σχηματίζεται μια σκληρή μπαλίτσα καραμέλας. Αν διαλύεται, σημαίνει ότι θέλει κι άλλο βράσιμο.
Πλένουμε πολύ καλά τα σταφύλια και τα αφήνουμε να στεγνώσουν σε απορροφητικό χαρτί.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και την τοποθετούμε στην φωτιά. Αφήνουμε το σιρόπι να βράσει σε μέτρια φωτιά, έως ότου φτάσει στους 140°C.
Αν δεν έχουμε θερμόμετρο, ελέγχουμε αν το σιρόπι είναι έτοιμο ρίχνοντας λίγο σε ένα ποτήρι με κρύο νερό: θα πρέπει να κρυσταλλώνει αμέσως και να σχηματίζεται μια σκληρή μπαλίτσα καραμέλας. Αν διαλύεται, σημαίνει ότι θέλει κι άλλο βράσιμο.
Στο μεταξύ ζεσταίνουμε ελαφρώς το χυμό μήλου και, μόλις είναι έτοιμο το σιρόπι, τον προσθέτουμε σε αυτό. Ρίχνουμε και τις ρώγες σταφυλιού και μόλις πάρει ξανά βράση το σιρόπι, μετράμε άλλα 30-35 λεπτά βρασμού.
Στο διάστημα αυτό ανακατεύουμε συχνά, για να μην κολλήσει το γλυκό στον πάτο της κατσαρόλας. Επίσης, ξαφρίζουμε την επιφάνεια από τον αφρό που θα σχηματιστεί, παίρνοντάς τον λίγο-λίγο με ένα κουτάλι.
Μόλις δέσει καλά το σιρόπι και οι ρώγες γίνουν κάπως διάφανες, αποσύρουμε από την φωτιά και γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα.
Τα κλείνουμε και τα τοποθετούμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν. Έτσι πετυχαίνουμε καλή κονσερβοποίηση.
2ος τρόπος (κόκκινο χρώμα)
Υλικά
700 γρ. σταφύλια λευκά, χωρίς κουκούτσι
(ζυγίζουμε τις ρώγες)
(ζυγίζουμε τις ρώγες)
500 γρ. ζάχαρη
200 γρ. νερό
50 γρ. γλυκόζη
Με αυτή τη μέθοδο, παρότι χρησιμοποιούμε λευκή ποικιλία σταφυλιού, όπως και στην προηγούμενη συνταγή, το γλυκό γίνεται κόκκινο, εξαιτίας του ότι βράζει για αρκετή ώρα.
Βάρος: 1.200 γρ., Προετοιμασία – παρασκευή: 70΄
Εκτέλεση
Πλένουμε πολύ καλά τα σταφύλια και τα αφήνουμε να στεγνώσουν σε απορροφητικό χαρτί.
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τη γλυκόζη.
Μόλις πάρει βράση το σιρόπι, προσθέτουμε τα σταφύλια και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για αρκετή ώρα, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να δέσει το γλυκό.
Υπολογίζουμε ότι μπορεί να πάρει γύρω στα 45 λεπτά. Στο διάστημα αυτό ανακατεύουμε συχνά, για να μην «πιάσει» το σταφύλι στον πάτο της κατσαρόλας.
Προσέχουμε επίσης να μην είναι πολύ δυνατή η φωτιά.
Αποσύρουμε και γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα. Τα κλείνουμε και τα τοποθετούμε ανάποδα μέχρι να κρυώσει το γλυκό.
πηγη:steliosparliaros.gr/iatronet.gr
Μόλις πάρει βράση το σιρόπι, προσθέτουμε τα σταφύλια και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για αρκετή ώρα, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να δέσει το γλυκό.
Υπολογίζουμε ότι μπορεί να πάρει γύρω στα 45 λεπτά. Στο διάστημα αυτό ανακατεύουμε συχνά, για να μην «πιάσει» το σταφύλι στον πάτο της κατσαρόλας.
Προσέχουμε επίσης να μην είναι πολύ δυνατή η φωτιά.
Αποσύρουμε και γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα. Τα κλείνουμε και τα τοποθετούμε ανάποδα μέχρι να κρυώσει το γλυκό.
πηγη:steliosparliaros.gr/iatronet.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου