Το πιο μεγάλο έθιμο που δεν λείπει από κανένα σπίτι για την Πρωτοχρονιά είναι η κοπή της βασιλόπιτας. Κάποιοι προτιμούν να την αγοράζουν έτοιμη, αλλά σαν την σπιτική σίγουρα δεν υπάρχει. Μπορείς να την φτιάξεις σαν τσουρέκι ή να κάνεις κάτι ακόμη πιο εύκολο και νόστιμο που είναι η βασιλόπιτα κέικ.
Είναι από τις σχετικά οικονομικές συνταγές που μπορείς να βρεις.Τα υλικά που θα χρειαστείς λοιπόν είναι τα εξής:
Υλικά
300 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
250 γρ. ζάχαρη άχνη
1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
2 γρ. μαστίχα
7 γρ. μαχλέπι
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1-2 πορτοκάλια ξύσμα
2 βανίλιες ή 2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
4 αυγά
75 ml γάλα 3,5% λιπαρά
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
Εκτέλεση
Το πρώτο βήμα είναι να βάλεις στο μίξερ σου το βούτυρο (αφού το αφήσεις μία ωρίτσα εκτός ψυγείου) και την άχνη ζάχαρη και να τα χτυπήσεις πολύ καλά και σε σχετικά χαμηλή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν. Μόλις αφρατέψουν, θα πρέπει να καθαρίσεις τα πλαϊνά από το μπωλ σου όπου θα έχει κολλήσει το βούτυρο και να συνεχίσεις το χτύπημα για ακόμη 5 λεπτάκια.
Στην συνέχεια, θα πρέπει να βάλεις στο μπλέντερ σου το μοσχοκάρυδο, την μαστίχα, το μαχλέπι, την ζάχαρη, 2 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι και τις βανίλιες σου και να τα ανακατέψεις καλά. Αν επιλέξεις να χρησιμοποιήσεις εκχύλισμα βανίλιας θα πρέπει να το βάλεις όταν θα αναμείξεις τα υλικά σου με το βούτυρο. Όταν λοιπόν είναι έτοιμα πρόσθεσε και το ξύσμα πορτοκαλιού και συνέχισε το ανακάτεμα.
Τώρα αυτό που έχεις να κάνεις είναι να βάλεις τα αυγά μέσα στο μείγμα με το βούτυρο, τα οποία θα πρέπει να τα ρίχνεις μέσα ένα ένα και να τα χτυπάς καλά. Μόλις τελειώσεις και με το τελευταίο πρόσθεσε το γάλα και ανακάτεψε ελαφρά λίγο με μια σπάτουλα.
Έπειτα, πρόσθεσε τα ξηρά υλικά που είχες στο μπλέντερ μέσα στο μπολ με το βούτυρο και ανακάτεψε τα όλα μαζί σε χαμηλή ταχύτητα, για να ομογενοποιηθούν τα υλικά σου.
Μόλις τελείωσε η διαδικασία σου, το μόνο που έμεινε είναι να βουτυρώσεις κι έπειτα να αλευρώσεις όλες τις επιφάνειες από μια στρογγυλή φόρμα για κέικ με αφαιρούμενα πλαϊνά. Προθέρμανε τον φούρνο σου στους 180, βάλε το φλουρί στο κέικ και άφησε το να ψηθεί για 45 με 50 λεπτά, βάζοντας ψηλά την σχάρα για να φουσκώσει καλύτερα.
Στην συνέχεια, θα πρέπει να βάλεις στο μπλέντερ σου το μοσχοκάρυδο, την μαστίχα, το μαχλέπι, την ζάχαρη, 2 κουταλιές της σούπας από το αλεύρι και τις βανίλιες σου και να τα ανακατέψεις καλά. Αν επιλέξεις να χρησιμοποιήσεις εκχύλισμα βανίλιας θα πρέπει να το βάλεις όταν θα αναμείξεις τα υλικά σου με το βούτυρο. Όταν λοιπόν είναι έτοιμα πρόσθεσε και το ξύσμα πορτοκαλιού και συνέχισε το ανακάτεμα.
Τώρα αυτό που έχεις να κάνεις είναι να βάλεις τα αυγά μέσα στο μείγμα με το βούτυρο, τα οποία θα πρέπει να τα ρίχνεις μέσα ένα ένα και να τα χτυπάς καλά. Μόλις τελειώσεις και με το τελευταίο πρόσθεσε το γάλα και ανακάτεψε ελαφρά λίγο με μια σπάτουλα.
Έπειτα, πρόσθεσε τα ξηρά υλικά που είχες στο μπλέντερ μέσα στο μπολ με το βούτυρο και ανακάτεψε τα όλα μαζί σε χαμηλή ταχύτητα, για να ομογενοποιηθούν τα υλικά σου.
Μόλις τελείωσε η διαδικασία σου, το μόνο που έμεινε είναι να βουτυρώσεις κι έπειτα να αλευρώσεις όλες τις επιφάνειες από μια στρογγυλή φόρμα για κέικ με αφαιρούμενα πλαϊνά. Προθέρμανε τον φούρνο σου στους 180, βάλε το φλουρί στο κέικ και άφησε το να ψηθεί για 45 με 50 λεπτά, βάζοντας ψηλά την σχάρα για να φουσκώσει καλύτερα.
Διακόσμηση
Τη διακόσμηση της μπορείς να την κάνεις κλασικά με άχνη ζάχαρη ή να φτιάξεις μια γκανάζ σοκολάτας ή λευκής σοκολάτας.
Τι υλικά θα χρειαστείς για την γκανάζ:
300γρ. ψιλοκομμένη σοκολάτα
200γρ κρέμα γάλακτος
300γρ. ψιλοκομμένη σοκολάτα
200γρ κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση
Βάζεις σε ένα κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος και την αφήνεις μέχρι να δεις στα πλαϊνά ότι έχει αρχίσει να βράζει. Μόλις σβήσεις το μάτι, θα πρέπει να ρίξεις την σοκολάτα και να την αφήσεις να καθίσει για περίπου 1 λεπτό πριν ξεκινήσεις να την ανακατεύεις.
Τέλος, για την διακόσμηση του γλυκού σου, άπλωσε την γκανάζ επάνω από το κέικ σου κάνοντας ένα όμορφο σχέδιο ή απλώς καλύπτοντας το όλο.
ΠΗΓΗ:ediva.gr/Άκη Πετρετζίκη
Βάζεις σε ένα κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος και την αφήνεις μέχρι να δεις στα πλαϊνά ότι έχει αρχίσει να βράζει. Μόλις σβήσεις το μάτι, θα πρέπει να ρίξεις την σοκολάτα και να την αφήσεις να καθίσει για περίπου 1 λεπτό πριν ξεκινήσεις να την ανακατεύεις.
Τέλος, για την διακόσμηση του γλυκού σου, άπλωσε την γκανάζ επάνω από το κέικ σου κάνοντας ένα όμορφο σχέδιο ή απλώς καλύπτοντας το όλο.
ΠΗΓΗ:ediva.gr/Άκη Πετρετζίκη
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου