Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

Κέικ πυραμίδας με γκανάζ λευκής σοκολάτας και φράουλες χωρίς ψήσιμο


Ganache είναι ένας γαλλικός όρος για το μείγμα σοκολάτας και κρέμας γάλακτος που μετά την ομογενοποίηση του προκύπτει μία βελούδινη ρευστή κρέμα.
Η προέλευση του ganache είναι αμφισβητήσιμη αλλά θεωρείται για να έχει εφευρεθεί περίπου 1850.
Μερικοί λένε ότι δημιουργήθηκε στην Ελβετία όπου χρησιμοποιήθηκε σαν βάση για τις τρούφες.
Άλλοι λένε ότι εφευρέθηκε στο Παρίσι, στο ζαχαροπλαστείο Siravdin.

– Η βασική συνταγή για Ganache είναι η σοκολάτα άριστης ποιότητας και η κρέμα γάλακτος με 35% λιπάρα!
– Οι ποσότητες της σοκολάτας και κρέμας γάλακτος μπορούν να ποικίλουν ανάλογα με τη χρήση του,
αλλά η βασική μορφή είναι ίση ποσότητα της σοκολάτας και κρέμας γάλακτος.
– Βούτυρο, λάδι, γλυκόζη ή μέλι μπορούν επίσης να προστεθούν για να αποκτήσει γυαλιστερή
όψη η κρέμα Ganache, που είναι το χαρακτηριστικό της!
– Τέλος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και λευκή σοκολάτα για την ganache και διαφορετικές
αρωματικές ουσίες ή λικέρ, αλκοόλ και σιρόπι.

Χρήσεις
– Σε κέικ ή ό,τι γλυκό είναι εκτός ψυγείου, την χρησιμοποιούμε σε θερμοκρασία δωματίου.
– Σε τούρτες, αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου βάζουμε για λίγη ώρα στο ψυγείο και καλύπτουμε.
– Αν θέλουμε να την χρησιμοποιήσουμε σε σοκολατάκια ή τρούφες αφήνουμε στο ψυγείο για μερικές ώρες.
– Αν την κάνουμε κρέμα σαν επιδόρπιο, η ποσότητα κρέμας γάλακτος που θα χρησιμοποιήσουμε μειώνεται στην μισή ποσότητα, για να πάρουμε μία ωραία «αέρινη και βελούδινη» κρέμα.

Υλικά


455 γρ. λευκή σοκολάτα ψιλοκομμένη
¾ φλιτζ. κρέμα γάλακτος πλήρη
1 κέικ βανίλιας μακρόστενης φόρμας έτοιμο
225 γρ. φρέσκες φράουλες ψιλοκομμένες 
120 γρ. σαντιγύ 
σιρόπι φράουλας,έτοιμο για την επικάλυψη στο σερβίρισμα
Εκτέλεση

Για τη  γκανάζ (Ganache)
Σ' ένα  μπολ,  βάζετε τη λευκή σοκολάτα και τη κρέμα γάλακτος. 
Βάζετε στο φούρνο μικροκυμάτων για 30 δευτερόλεπτα, βγάζετε το μπολ και  ανακατεύετε κάθε  έως ότου η υφή γίνει λεία. Βάζετε στο ψυγείο για 20 λεπτά.

Συναρμολόγηση
Τοποθετήστε το κέικ  σε μια επιφάνεια και τεμαχίστε το κατά μήκος σε τέσσερα εξίσου  κομμάτια. 
Σε  μια πιατέλα τοποθετείστε ένα από τα κομμάτια του κέικ.
Απλώστε επάνω  στο κέικ  ομοιόμορφα ένα στρώμα της κρέμας γκανάζ που έχετε φτιάξει, στη συνέχεια πασπαλίστε τις ψιλοκομμένες φράουλες.
Επαναλάβετε το ίδιο και με τα επόμενα δύο κομμάτια του κέικ. 
Τοποθετήστε το τελευταίο κομμάτι του κέικ που σας έμεινε επάνω από το τελευταίο στρώμα φράουλας και καλύψτε μόνο από πάνω  με την τελευταία ποσότητα της κρέμας γκανάζ που σας έμεινε.
Βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Αφαιρέστε το κέικ από το ψυγείο και τοποθετήστε το στην επιφάνεια εργασίας σας. Χρησιμοποιήστε ένα οδοντωτό μαχαίρι για να κόψετε το κέικ διαγώνια, κατά μήκος, δημιουργώντας δύο, ορθογώνια κομμάτια κέικ. Χρησιμοποιήστε την άκρη της πλάκας κοπής για να καθοδηγήσετε το μαχαίρι σας.

Τοποθετήστε τα δύο ορθογώνια κομμάτια το ένα δίπλα στο άλλο για να σχηματίσουν ένα τρίγωνο.(Βλέπετε την αρχική εικόνα)   
Η πλευρά το τελικό στρώμα της κρέμας γκανάζ και το κομμάτι κέικ της βάσης τα ακουμπάτε μεταξύ τους για να σχηματίσουν το τρίγωνο. Καλύψτε με τη σαντιγύ.
Τελειώστε με το σιρόπι φράουλας σχηματίζοντας γραμμές.

πηγη:tasty.co/funkycook.gr








0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου