Είναι μια χειμωνιάτικη ρίζα με πικάντικη γεύση, υπέροχο άρωμα και ανώμαλη επιφάνεια, που την κάνει απωθητική. Τα τελευταία χρόνια κέρδισε έδαφος στην Ελληνική Κουζίνα ως βασικό και καθημερινό, θρεπτικό υλικό.
Πώς καθαρίζεται
Η σελινόριζα μπορεί να είναι ρίζα όπως η πατάτα, δεν καθαρίζεται όμως με τον ίδιο τρόπο. Ιδανικά την ακουμπάς πάνω σε επιφάνεια κοπής και με κοφτερό μαχαίρι κόβεις τη φλούδα της κάθετα, κομμάτι-κομμάτι. Προσπάθησε να αφαιρείς όσο γίνεται λιγότερη σάρκα.
Πώς καθαρίζεται
Η σελινόριζα μπορεί να είναι ρίζα όπως η πατάτα, δεν καθαρίζεται όμως με τον ίδιο τρόπο. Ιδανικά την ακουμπάς πάνω σε επιφάνεια κοπής και με κοφτερό μαχαίρι κόβεις τη φλούδα της κάθετα, κομμάτι-κομμάτι. Προσπάθησε να αφαιρείς όσο γίνεται λιγότερη σάρκα.
Σημείωσε ότι καθαρισμένη, η σελινόριζα έχει μικρότερο όγκο σε σχέση με την αρχική της εικόνα γι αυτό φρόντισε να υπολογίσεις σωστά πόση θα πάρεις ανάλογα με τη συνταγή για την οποία την προορίζεις.
Μόλις την καθαρίσεις πρέπει να την αλείψεις με χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσει.
Η σελινόριζα ταιριάζει πολύ με το χοιρινό και, μάλιστα, το χοιρινό με σελινόριζα είναι και δημοφιλές πιάτο για τα γιορτινά τραπέζια. Το αβγολέμονο είναι «σύμμαχός» της και την αναβαθμίζει γευστικά.
Το αυγολέμονο
Μια από τις βασικότερες συνοδευτικές και χαρακτηριστικές σάλτσες της ελληνικής κουζίνας. Το αυγολέμονο ή αυγόκομμα έχει άλλοτε κλασική, ρευστή υφή και άλλοτε πιο πυκνή με την προσθήκη κόρν φλάουρ ή βουτύρου και κάποιες φορές πιο αέρινο χτυπώντας πρώτα τ΄ασπράδια σε μαρέγκα.
Το καλό αυγολέμονο εμπλουτίζει με νοστιμιά διάφορα πιάτα όπως σούπες με κρεατικά , σάλτσες ή λαχανοντολμάδες.
Για να πετύχουμε το αυγολέμονο και το πιο γευστικό αποτέλεσμα
Η σελινόριζα ταιριάζει πολύ με το χοιρινό και, μάλιστα, το χοιρινό με σελινόριζα είναι και δημοφιλές πιάτο για τα γιορτινά τραπέζια. Το αβγολέμονο είναι «σύμμαχός» της και την αναβαθμίζει γευστικά.
Το αυγολέμονο
Μια από τις βασικότερες συνοδευτικές και χαρακτηριστικές σάλτσες της ελληνικής κουζίνας. Το αυγολέμονο ή αυγόκομμα έχει άλλοτε κλασική, ρευστή υφή και άλλοτε πιο πυκνή με την προσθήκη κόρν φλάουρ ή βουτύρου και κάποιες φορές πιο αέρινο χτυπώντας πρώτα τ΄ασπράδια σε μαρέγκα.
Το καλό αυγολέμονο εμπλουτίζει με νοστιμιά διάφορα πιάτα όπως σούπες με κρεατικά , σάλτσες ή λαχανοντολμάδες.
Για να πετύχουμε το αυγολέμονο και το πιο γευστικό αποτέλεσμα
– Όταν ετοιμάζουμε το αυγολέμονο φροντίζουμε να έχουμε τα αυγά και τα λεμόνια σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
– Για το αυγολέμονο χρειαζόμαστε τουλάχιστον ένα φλυτζάνι από το ζουμί του φαγητού γι’ αυτό και φροντίζουμε να μείνει αρκετό ζουμί μέχρι το τέλος του βρασμού.
– Για την παρασκευή του χρησιμοποιούμε ευρύχωρο μπωλ και χτυπάμε καλά τ΄αυγά μέχρι να ομογενοποιηθούν, κατόπιν αργά και σε ροή προσθέτουμε το ζεστό ζουμί από το φαγητό ώστε να μην «κόψει» το αυγολέμονο.
– Αν θέλουμε το αυγολέμονο να μοιάζει σαν κρέμα, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο (περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού) κόρν φλάουρ στο αυγολέμονο
– Για το αυγολέμονο χρειαζόμαστε τουλάχιστον ένα φλυτζάνι από το ζουμί του φαγητού γι’ αυτό και φροντίζουμε να μείνει αρκετό ζουμί μέχρι το τέλος του βρασμού.
– Για την παρασκευή του χρησιμοποιούμε ευρύχωρο μπωλ και χτυπάμε καλά τ΄αυγά μέχρι να ομογενοποιηθούν, κατόπιν αργά και σε ροή προσθέτουμε το ζεστό ζουμί από το φαγητό ώστε να μην «κόψει» το αυγολέμονο.
– Αν θέλουμε το αυγολέμονο να μοιάζει σαν κρέμα, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο (περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού) κόρν φλάουρ στο αυγολέμονο
(4-5 μερίδες)
1200 g. χοιρινό για κατσαρόλα (σπάλα ή ποντίκι ή μπούτι)
2 σελινόριζες (περίπου 600g)
2 κλωναράκια σέλερι ή σέλινο
2 πράσα
1 κρεμμύδι
600 ml. νερό ή ζωμό λαχανικών
50 ml. ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Για το αυγολέμονο
2 λεμόνια
2 αβγά
Κόβουμε σε μέτρια κομμάτια το χοιρινό και το αφήνουμε στην άκρη ή στο ψυγείο. Καθαρίζουμε και πλένουμε τα λαχανικά. Κόβουμε τη σελινόριζα σε μέτρια κομμάτια, τα πράσα σε ροδέλες και τα κοτσάνια του σέλερι. Τέλος, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τα φύλλα από το σέλερι.
Σε μια κατσαρόλα, σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά το κρέας με λίγο ελαιόλαδο, του δίνουμε χρώμα από όλες τις πλευρές, προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε να σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά και σοτάρουμε για 2’.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το ζεστό νερό, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα, στην πορεία αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμη νερό ώστε να έχει ζουμί το φαγητό. Όταν το φαγητό μείνει με το ¼ των υγρών αποσύρουμε, προσθέτουμε το χυμό ενός λεμονιού και ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.
Το αυγολέμονο: Χτυπάμε τα αβγά προσθέτοντας το χυμό ενός λεμονιού και λίγο-λίγο ζουμί από το ζεστό φαγητό. Περιχύνουμε το χοιρινό με το αυγολέμονο και κουνάμε την κατσαρόλα, χωρίς να ανακατέψουμε, μέχρι να αναμειχθεί το αυγολέμονο με το υπόλοιπο φαγητό.
Σερβίρουμε με λεμόνι, φρέσκο πιπέρι και πολύ-πολύ φρέσκο ψωμί.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου