Τα σύκα είναι τα ξερά φρούτα με τις λιγότερες θερμίδες, ενώ παραμένουν χορταστικά εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, γι' αυτό και δεν θα έχετε την παρόρμηση να φάτε περισσότερα από αυτά που όντως χρειάζεστε για να ικανοποιηθεί η πείνα σας.
Τα καλά σύκα πρέπει να έχουν μαλακή υφή. Διατηρούνται σε δροσερό στεγνό μέρος. Τα τοποθετείτε σε σειρές μέσα σε μεταλλικό κουτί που έχετε στρώσει λαδόκολλα και βάζετε ενδιάμεσα φύλλα δάφνης. Τα ξερά σύκα μπαίνουν σε γεμίσεις για κρεατικά, εμπλουτίζουν κομπόστες και σαλάτες, μπαίνουν σε κέικ, γίνονται τρουφάκια, μπισκότα και τάρτες. Ταιριάζουν με άλλα αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς και σουσάμι, αλλά η γαστρονομική τους αποθέωση είναι με προσούτο και γραβιέρα ή γαλλικό σεβρ.
Δοκιμάστε ετούτη η σαλάτα με ξερά σύκα ό,τι πρέπει για το γιορτινό τραπέζι μας.
Εκτέλεση
Βάζουμε τα ψιλοκομμένα σύκα σε ένα μπολ με το χυμό πορτοκαλιού (από τα υλικά για τη σάλτσα). Τα αφήνουμε να μουλιάσουν για περίπου 30 λεπτά.
Στο μεταξύ χοντροκόβουμε με το χέρι τις πρασινάδες και τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τα μυρωδικά και το φρέσκο κρεμμυδάκι και ανακατεύουμε. Στραγγίζουμε τα σύκα (κρατάμε το χυμό για τη σάλτσα) και βάζουμε τα μισά στο μπολ με τα σαλατικά.
Υλικά
200 γρ. τρυφερά φύλλα σπανάκι
(έτοιμο καθαρισμένο σπανάκι βρίσκουμε
στα σούπερ μάρκετ, σε σακούλες σε κενό αζώτου)
1 ματσάκι ρόκα (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
1 πράσινη σαλάτα ή 1 σαλάτα φριζέ
1 λόλα ρόσα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
(και το τρυφερό πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα
1/4 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος
(χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
1/4 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
(χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
6 ξερά σύκα, προτιμότερο βιολογικά, ψιλοκομμένα
1/4 φλιτζ. τσαγιού καρύδια
ή φουντούκια, χοντροκομμένα
Για τη σάλτσα
80 ml ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας μέλι
(ή 1 γεμάτο κουτ. γλυκού μαρμελάδα πορτοκάλι)
1/2 κουτ. γλυκού ντοματοπελτές
χυμός και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
(ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό)
1 κουτ. σούπας μουστάρδα, προτιμότερο πικάντικη
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε τα ψιλοκομμένα σύκα σε ένα μπολ με το χυμό πορτοκαλιού (από τα υλικά για τη σάλτσα). Τα αφήνουμε να μουλιάσουν για περίπου 30 λεπτά.
Στο μεταξύ χοντροκόβουμε με το χέρι τις πρασινάδες και τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τα μυρωδικά και το φρέσκο κρεμμυδάκι και ανακατεύουμε. Στραγγίζουμε τα σύκα (κρατάμε το χυμό για τη σάλτσα) και βάζουμε τα μισά στο μπολ με τα σαλατικά.
Προσθέτουμε και τους μισούς ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε.
Σε ένα βάζο με καπάκι που κλείνει (ή σε ένα μπολ με το σύρμα) χτυπάμε τα υλικά για τη σάλτσα. Δεν ξεχνάμε το χυμό πορτοκαλιού από το μούλιασμα των σύκων. Βάζουμε τη μισή σάλτσα στα σαλατικά και ανακατεύουμε καλά.
Την ώρα του σερβιρίσματος (η σαλάτα μπορεί να μείνει περίπου 1 ώρα στο ψυγείο χωρίς να μαραθεί ιδιαίτερα), μεταφέρουμε τα σαλατικά σε μια σαλατιέρα (προτιμότερο απλωτή), περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα και γαρνίρουμε με τα υπόλοιπα σύκα και τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς. Σερβίρουμε αμέσως.
Σε ένα βάζο με καπάκι που κλείνει (ή σε ένα μπολ με το σύρμα) χτυπάμε τα υλικά για τη σάλτσα. Δεν ξεχνάμε το χυμό πορτοκαλιού από το μούλιασμα των σύκων. Βάζουμε τη μισή σάλτσα στα σαλατικά και ανακατεύουμε καλά.
Την ώρα του σερβιρίσματος (η σαλάτα μπορεί να μείνει περίπου 1 ώρα στο ψυγείο χωρίς να μαραθεί ιδιαίτερα), μεταφέρουμε τα σαλατικά σε μια σαλατιέρα (προτιμότερο απλωτή), περιχύνουμε με την υπόλοιπη σάλτσα και γαρνίρουμε με τα υπόλοιπα σύκα και τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς. Σερβίρουμε αμέσως.
πηγη:gastronomos.gr/onmed.gr/olivemagazine.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου