Τετάρτη 1 Μαΐου 2019

Πάβλοβα



Η Πάβλοβα είναι ένα επιδόρπιο με βάση τη μαρέγκα που πήρε το όνομά του από τη διάσημη Ρωσίδα μπαλαρίνα Άννα Πάβλοβα.

Είναι ένα επιδόρπιο με τραγανό εξωτερικό και μαλακό, ελαφρύ εσωτερικό που συνήθως γαρνίρεται με φρούτα και κατά προτίμηση με σαντιγί.

Ο Κιθ Μόνεϊ, βιογράφος της Άννα Πάβλοβα, έγραψε πως ένας σεφ ξενοδοχείου στο Γουέλινγκτον, της Νέας Ζηλανδίας, δημιούργησε το γλυκό όταν η Πάβλοβα επισκέφθηκε το μέρος το 1926 κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας περιοδείας της.

Έρευνα που έγινε αργότερα από τον Άντριου Γούντ και την Αναμπέλ Ουτρέχτ πρότεινε πως το επιδόρπιο προέρχεται από τις ΗΠΑ και βασίζεται σε προγενέστερο γερμανικό πιάτο.

Η καθηγήτρια Έλεν Λιτς, γαστρονομική ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο του Otago στη Νέα Ζηλανδία, έχει φτιάξει μια βιβλιοθήκη από βιβλία μαγειρικής που περιέχουν 667 συνταγές για Πάβλοβα που προέρχονται από περισσότερες από 300 πηγές. Στο βιβλίο της, «Η ιστορία της Πάβλοβα: Ένα κομμάτι γαστρονομικής ιστορίας της Νέας Ζηλανδίας» το 2008, αναφέρει ότι η πρώτη συνταγή Αυστραλιανής Πάβλοβα δημιουργήθηκε το 1935 ενώ μια παλαιότερη εκδοχή της γράφτηκε το 1929 σε ένα αγροτικό περιοδικό


Το δημοφιλές επιδόρπιο είναι σημαντικό κομμάτι της εθνικής κουζίνας τόσο της Αυστραλίας, όσο και της Νέας Ζηλανδίας και συχνά σερβίρεται κατά τη διάρκεια των εορταστικών εορτών και στα γεύματα. Πρόκειται για ένα επιδόρπιο που ταυτίζεται με τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά τρώγεται όλο το χρόνο σε πολλά σπίτια της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.Κάντε μια πάβλοβα,ένα γλυκό αιθέριο και φίνο, όπως η υπέροχη ρωσίδα μπαλαρίνα Άννα Πάβλοβα,μαρέγκα, κρέμα σαντιγί, φρέσκες φράουλες και σάλτσα φράουλας. Σίγουρα θα τη λατρέψετε και δύσκολα θα αντισταθείτε στην «αβάσταχτη ελαφρότητά» της.

Υλικά

5 ασπράδια αυγών

500 γρ ζάχαρη
2 βανίλιες
Ξύσμα από 2 λάιμ

Για το σερβίρισμα

2 φλ κρέμα γάλακτος
2 φλ φράουλες
3 φλ κόκκινα φρούτα του δάσους
1,5 φλ ζάχαρη
χυμός από μισό λεμόνι
Εκτέλεση
Χτυπάμε ασπράδια στο μίξερ μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη. Συνεχίζουμε το χτύπημα για ακόμα 7-8 λεπτά μέχρι η μαρέγκα να σφίξει και να γυαλίζει.

Βάζουμε σε ένα ταψί ένα φύλλο λαδόκολλα και το πασπαλίζουμε με με λίγο κορν φλάουρ. Απλώνουμε τη μαρέγκα με ένα κουτάλι και σχηματίζουμε ένα δίσκο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 100 βαθμούς για 2,5 ώρες.

Αφήνουμε να κρυώσει καλά όλο το βράδυ. Αλέθουμε τις μισές φράουλες με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν μια λεία σος. Την κρατάμε στο ψυγείο.

Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί. Απλώνουμε την κρέμα πάνω στη μαρέγκα. Στολίζουμε με τα φρούτα. Λίγο πριν σερβίρουμε περιχύνουμε με τη σος.

Σημείωση:Μπορούμε να βρούμε και κατεψυγμένα φρούτα.Αντί για ξύσμα λάιμ μπορούμε να βάλουμε και ξύσμα λεμόνι.Μπορούμε να στολίσουμε το γλυκό μας. μόνο με φράουλες


Μυστικά για απίθανη πάβλοβα με τέλεια μαρέγκα

–Τα ασπράδια να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και ολόφρεσκα.

–Στα ασπράδια δεν πρέπει να πέσει ούτε ίχνος από κρόκο κατά το χώρισμα των αυγών.

–Το μπόλ ανάδευσης πρέπει να είναι πολύ καθαρό από οποιαδήποτε λιπαρή ουσία. Πάντα σκουπίζουμε τον κάδο του μίξερ με ένα κομάτι χαρτί και λίγο ξύδι για να είμαστε σίγουροι.

–Όλα τα υλικά να είναι μετρημένα στον πάγκο.

–Το ταψί ή ο δίσκος ψησίματος να είναι έτοιμα, στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

–Ο φούρνος πρέπει να είναι καλά προθερμασμένος στους 100 βαθμούς C στον αέρα (ψήνουμε στη μεσαία σχάρα ψήσιμο) ή στους 120 βαθμούς C στις αντιστάσεις (ψήσιμο στην κάτω σχάρα).

–Η Πάβλοβα χρειάζεται λιγότερο από 10 λεπτά μέχρι να μπεί στο ταψί και δεν πρέπει για κανένα λόγο να διακόψουμε την εκτέλεση.

–Πρέπει αμέσως μετά το χτύπημα να μπει κατευθείαν στο ζεστό φούρνο, για να μην χάσουμε καθόλου όγκο.

–Το μπολ που θα χτυπήσουμε τα ασπράδια πρέπει να είναι πολύ καθαρό.

–Βρέχουμε ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας με λίγο ξύδι και σκουπίζουμε καλά το φουέ ανάδευσης.

–Χρειάζεται αρκετή ώρα ψήσιμο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, ώστε να στεγνώσει σωστά.

–Η δυνατή θερμοκρασία θα την ψήσει γρήγορα εξωτερικά και θα μετατρέψει το λευκό χρώμα της σε αχνό κίτρινο. Επίσης, η δυνατή θερμοκρασία θα δημιουργήσει ρωγμές-σκασίματα στην επιφάνεια της.

–Η Πάβλοβα πρέπει να στηθεί τελευταία στιγμή με την κρέμα και τα γαρνιρίσματα, γιατί αν μείνει με υγρασία ή μπει στο ψυγείο θα νοτίσει και θα χάσει την τραγανή υφή της.

–Μπορεί να ψηθεί, να στεγνώσει καλά σε σχάρα και να αποθηκευτεί σε ένα μπολ με καπάκι, σε ξηρό μέρος και όχι στο ψυγείο, για 2-3 ημέρες.




πηγη:Βασίλης Καλλίδης/faysbook.gr/el.wikipedia.org/argiro.gr




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου