Τα καρότα είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών,είναι η πλουσιότερη φυτική πηγή βήτα-καροτίνης και έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία μας.
Εξάλλου μην ξεχνάμε ότι είναι η αγαπημένη τροφή του Bugs Bunny.
Πώς να τα μαγειρεύετε
Τα καρότα είναι νόστιμα ωμά αλλά και μαγειρεμένα,η βήτα καροτίνη που περιέχουν δεν καταστρέφεται με το μαγείρεμα. Αυτό συμβαίνει γιατί το μαγείρεμα διασπά τις φυτικές ίνες, κάνοντας τις θρεπτικές τους ουσίες και τα σάκχαρα, περισσότερο διαθέσιμα και καθιστώντας τα καρότα πιο γλυκιά.Για να διατηρείτε καλύτερα τη γεύση και τη θρεπτική τους αξία όμως μην τα παραμαγειρεύετε.
Η προσθήκη λαδιού βοηθάει να απορροφώνται καλύτερα οι θρεπτικές τους ουσίες επειδή είναι λιποδιαλυτές.
Πώς να επιλέγετε και να αποθηκεύετε τα καρότα
Η επιλογή των καρότων έχει μεγάλη σημασία. Πάντα επιλέγετε εκείνα των οποίων οι ρίζες είναι σταθερές, λείες, σχετικά ίσιες και φωτεινές σε χρώμα. Όσο πιο βαθύ είναι το πορτοκαλί, τόσο περισσότερη η βήτα καροτίνη στο καρότο.
Εάν τα πάρετε με τα φύλλα τους, θα πρέπει να έχουν έντονο πράσινο χρώμα, και να μην έχουν μαραθεί.
Τα καρότα είναι σκληρά λαχανικά που διατηρούνται για μεγαλύτερο διάστημα από ό,τι πολλά άλλα λαχανικά, όταν αποθηκεύονται σωστά. Για να τα διατηρήσετε φρέσκα, ελαχιστοποιήστε την ποσότητα της υγρασίας που χάνουν. Για να το κάνετε αυτό, φροντίστε να τα αποθηκεύετε στο πιο δροσερό μέρος του ψυγείου, σε μια πλαστική σακούλα ή τυλιγμένα σε απορροφητικό χαρτί, το οποίο θα μειώσει το ποσό της συμπύκνωσης. Αυτή η μέθοδος θα τα κρατήσει φρέσκα για περίπου δύο εβδομάδες.
Η επιλογή των καρότων έχει μεγάλη σημασία. Πάντα επιλέγετε εκείνα των οποίων οι ρίζες είναι σταθερές, λείες, σχετικά ίσιες και φωτεινές σε χρώμα. Όσο πιο βαθύ είναι το πορτοκαλί, τόσο περισσότερη η βήτα καροτίνη στο καρότο.
Εάν τα πάρετε με τα φύλλα τους, θα πρέπει να έχουν έντονο πράσινο χρώμα, και να μην έχουν μαραθεί.
Τα καρότα είναι σκληρά λαχανικά που διατηρούνται για μεγαλύτερο διάστημα από ό,τι πολλά άλλα λαχανικά, όταν αποθηκεύονται σωστά. Για να τα διατηρήσετε φρέσκα, ελαχιστοποιήστε την ποσότητα της υγρασίας που χάνουν. Για να το κάνετε αυτό, φροντίστε να τα αποθηκεύετε στο πιο δροσερό μέρος του ψυγείου, σε μια πλαστική σακούλα ή τυλιγμένα σε απορροφητικό χαρτί, το οποίο θα μειώσει το ποσό της συμπύκνωσης. Αυτή η μέθοδος θα τα κρατήσει φρέσκα για περίπου δύο εβδομάδες.
Απολαύστε αυτό το υγιεινό σνακ για κάθε ώρα της ημέρας.
Εκτέλεση
Υλικά
(30 κομμάτια)
2 μεγάλα καρότα τριμμένα στον τρίφτη
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο καλής ποιότητας
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
1 φλιτζάνι ηλιόσπορους
½ φλιτζάνι κουάκερ
2 φλιτζάνια αλεύρι ολικής
1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. σούπας ρίγανη
λίγο αλάτι, λίγο κόκκινο πιπέρι
Σημείωση:Όπου 1 φλιτζάνι = 240ml
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Τρίβετε τα καρότα στον τρίφτη και τα στίβετε καλά αφαιρώντας όσο γίνεται τα υγρά τους.
Σε μια λεκανίτσα ανακατεύετε όλα τα υγρά, τα καρότα, τους ηλιόσπορους και το κουάκερ.
Προσθέτετε τα μπαχαρικά και το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ. Ζυμώνετε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Πλάθετε μακρόστενα μπαστουνάκια και τα βάζετε σε ταψί πάνω σε λαδόκολλα. Ψήνετε στο φούρνο για περίπου 20-25 λεπτά.
Σε μια λεκανίτσα ανακατεύετε όλα τα υγρά, τα καρότα, τους ηλιόσπορους και το κουάκερ.
Προσθέτετε τα μπαχαρικά και το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν πάουντερ. Ζυμώνετε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Πλάθετε μακρόστενα μπαστουνάκια και τα βάζετε σε ταψί πάνω σε λαδόκολλα. Ψήνετε στο φούρνο για περίπου 20-25 λεπτά.
Tips
Το ελαιόλαδο τους δίνει χαρακτηριστική γεύση και υφή. Μπορείτε όμως, αν θέλετε, να βάλετε μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο, μισό ηλιέλαιο, μετριάζοντας τη χαρακτηριστική σπιρτάδα που δίνει στα κριτσίνια μόνο το ελαιόλαδο.
πηγη:olivemagazine.gr/Βάσω Τρίμπου/clickatlife.gr
Το ελαιόλαδο τους δίνει χαρακτηριστική γεύση και υφή. Μπορείτε όμως, αν θέλετε, να βάλετε μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο, μισό ηλιέλαιο, μετριάζοντας τη χαρακτηριστική σπιρτάδα που δίνει στα κριτσίνια μόνο το ελαιόλαδο.
πηγη:olivemagazine.gr/Βάσω Τρίμπου/clickatlife.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου