Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Κοτόπουλο: Χειριστείτε το σωστά

  No comments    
categories: 





Kοτόπουλο και βακτήρια
Όπως κάθε είδος κρέατος, ψαριού ή προϊόντος με βάση κάποιο ζώο, το νωπό ή το ημιμαγειρεμένο κοτόπουλο περιέχει βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν αρρώστιες αν βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες.

Για να αποφύγουμε τις αρρώστιες θα πρέπει να περιορίσουμε την ικανότητα των βακτηρίων να πολλαπλασιάζονται ή να τα σκοτώσουμε τελείως. Για να περιορίσουμε την ικανότητα τους να πολλαπλασιάζονται θα πρέπει να σιγουρευτούμε πως το κοτόπουλο δε θα παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου, ή πιο συγκεκριμένα σε θερμοκρασίες μεταξύ 4 και 60οC για περισσότερο από μια ώρα.

Θα πρέπει να θυμόμαστε πως η κατάψυξη δεν σκοτώνει τα μικρόβια. Ο μόνος τρόπος για να σκοτώσουμε τα παθογόνα μικρόβια που βρίσκονται στα τρόφιμα είναι με το σωστό μαγείρεμα τους.

Θα πρέπει κατά τη διαδικασία της προετοιμασίας του φαγητού να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην επιμολύνουμε κάποιο άλλο τρόφιμο με το νωπό κοτόπουλο. Η επιμόλυνση μπορεί να συμβεί όταν το νωπό κοτόπουλο, ή ακόμα και τα ζουμιά του έρθουν με κάποιο τρόπο σε επαφή με άλλα τρόφιμα και ιδίως με ήδη μαγειρεμένα ή με αυτά που τρώγονται ωμά όπως τα λαχανικά.

Ένα παράδειγμα του πως κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί είναι αν ένας μάγειρας κόψει το ωμό κοτόπουλο σε ένα ξύλο κοπής και αργότερα κόψει ντομάτες στο ίδιο ξύλο κοπής χωρίς πρώτα να το πλύνει.

Για αυτό πάντα θα πρέπει να πλένετε προσεκτικά τα σκεύη (μαχαίρια, ξύλα κοπής, πιάτα κλπ) και τον πάγκο της κουζίνας που ήρθαν σε επαφή με το νωπό κοτόπουλο πριν να τα χρησιμοποιήσουμε για άλλα τρόφιμα. Φυσικά το ίδιο ισχύει και για τα χέρια σας!!

Πως να χειριστείτε το κοτόπουλο με ασφάλεια


Από την ώρα της σφαγής του μέχρι και την ώρα που το κοτόπουλο φτάνει στα καταστήματα πώλησης διατηρείται σε θερμοκρασία κάτω από 4oC για να παραταθεί η διάρκεια ζωής του αλλά και για να εμποδιστεί η ανάπτυξη βακτηρίων. Όταν λοιπόν κάνετε τα ψώνια σας, ελέγξτε ότι η συσκευασία κοτόπουλου που επιλέξετε είναι κρύα. Να θυμάστε πως το κοτόπουλο θα πρέπει να είναι το τελευταίο πράγμα που θα βάλετε στο καρότσι σας πριν να κατευθυνθείτε στο ταμείο.



Να τοποθετείτε τα ευπαθή τρόφιμα μέσα στο χώρο του αυτοκινήτου που κλιματίζεται το καλοκαίρι και όχι στο πορτ παγκάζ γιατί εκεί η θερμοκρασία είναι σημαντικά υψηλότερη.

Μόλις φτάσετε σπίτι, θα πρέπει να τοποθετήσετε αμέσως το κοτόπουλο στο ψυγείο που να έχει θερμοκρασία σταθερά κάτω από 4oC και να το χρησιμοποιήσετε μέχρι την ημερομηνία λήξης τους. Αν θέλετε να το καταψύξετε κάντε το αρκετά πριν την ημερομηνία λήξης του, γιατί θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας πως η διαδικασία της σταδιακής αλλοίωσης συνεχίζεται μέχρι να φτάσει το κοτόπουλο στους -18oC και για να το πετύχετε αυτό σε ένα οικιακό καταψύκτη παίρνει χρόνο.

Πως να αποψύξετε ένα κοτόπουλο με ασφάλεια;


Πρώτα πρώτα, ποτέ δεν αποψύχουμε ένα κοτόπουλο στον πάγκο της κουζίνας, γιατί ο κίνδυνος αλλοίωσης του κοτόπουλου αλλά και επιμόλυνσης άλλων τροφίμων είναι μεγάλος. Ο σωστός τρόπος απόψυξης απαιτεί προγραμματισμό έτσι ώστε να το αποψύξετε σταδιακά στη συντήρηση. Ένα ολόκληρο κοτόπουλο μπορεί να χρειαστεί πάνω από 24 ώρες για να ξεπαγώσει με αυτό τον τρόπο, ενώ τα φιλέτα ξεπαγώνουν σε λίγες ώρες. Αφού ξεπαγώσει ένα κοτόπουλο θα πρέπει να παραμείνει μέσα στο ψυγείο το πολύ 24 ώρες μέχρι να μαγειρευτεί.

Χρόνοι ψησίματος
Όπως είπαμε είναι πολύ σημαντικό να σκοτώσουμε τα βακτήρια που υπάρχουν σε κάθε είδος κρέατος με το μαγείρεμα πριν το καταναλώσουμε. Για να γίνει κάτι τέτοιο το κοτόπουλο θα πρέπει να έχει θερμοκρασία 72oC μετρημένη στο μπούτι του με θερμόμετρο μαγειρικής. 



Στον πίνακα παρακάτω θα βρείτε τους μέσους χρόνους ψησίματος για διάφορους τύπους κοτόπουλου και διάφορους τρόπους μαγειρέματος ώστε το κρέας να έχει μαγειρευτεί με ασφάλεια.

ΤΥΠΟΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ: ΟΛΟΚΛΗΡΟ

ΒΑΡΟΣ 
1,5 - 2 Kg
ΨΗΣΙΜΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΣΤΟΥΣ 180οC
1 1/4 - 1 1/2 ώρα
ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ / ΣΟΤΑΡΙΣΜΑ
1 1/2 ώρα
ΣΤΟ GRILL
60 - 75 λεπτά

ΤΥΠΟΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ: ΣΤΗΘΟΣ (ΜΕ ΚΟΚΚΑΛΟ)

ΒΑΡΟΣ
180 - 240g
ΨΗΣΙΜΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΣΤΟΥΣ 180οC
30 - 40 λεπτά
ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ / ΣΟΤΑΡΙΣΜΑ
35 - 45 λεπτά
ΣΤΟ GRILL
10 - 15 λεπτά / πλευρά

ΤΥΠΟΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ: ΦΙΛΕΤΟ(ΣΤΗΘΟΣ Η ΜΠΟΥΤΙ)

ΒΑΡΟΣ
120g
ΨΗΣΙΜΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΣΤΟΥΣ 180οC
20 - 30 λεπτά
ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ / ΣΟΤΑΡΙΣΜΑ
25 - 30 λεπτά
ΣΤΟ GRILL
6 - 8 λεπτά / πλευρά

ΤΥΠΟΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ: ΜΠΟΥΤΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΑ

ΒΑΡΟΣ
240 - 120g
ΨΗΣΙΜΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΣΤΟΥΣ 180οC
40 - 50 λεπτά
ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ / ΣΟΤΑΡΙΣΜΑ
40 - 50 λεπτά
ΣΤΟ GRILL
10 - 15 λεπτά / πλευρά

ΤΥΠΟΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ: ΜΠΟΥΤΑΚΙΑ

ΒΑΡΟΣ
120g
ΨΗΣΙΜΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΣΤΟΥΣ 180οC
35 - 45 λεπτά
ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ / ΣΟΤΑΡΙΣΜΑ
40 - 50 λεπτά
ΣΤΟ GRILL
8 - 12 λεπτά / πλευρά

ΤΥΠΟΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ: ΦΤΕΡΟΥΓΕΣ

ΒΑΡΟΣ 
60 - 90g
ΨΗΣΙΜΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΣΤΟΥΣ 180οC
30 - 40 λεπτά
ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ / ΣΟΤΑΡΙΣΜΑ
35 - 45 λεπτά
ΣΤΟ GRILL
8 - 12 λεπτά / πλευρά

πηγη:mimikos.gr





Related Posts:

  • Κριθαράκι με ταχίνι Μπορεί να μην περιέχει λάδι αλλά η νοστιμιά του είναι ισάξια. Επιπλέον, το ταχίνι είναι έχει πολλά οφέλη στον οργανισμό μας. ΥΛΙΚΑ  … Read More
  • Κουλούρι Θεσσαλονίκης Ένα από τα πιο παραδοσιακά ελληνικά σνακ, που ξυπνά τις πιο γλυκές μνήμες των παιδικών μας χρόνων, αποτελεί ταυτόχρονα και μία από τις πιο υγιειν… Read More
  • Κριθαρότο με κιμά Το κριθαράκι ανήκει στην κατηγορία των μικρών ζυμαρικών γι αυτό το λόγο έχει όλες τις ιδιότητες των ζυμαρικών που θεωρούνται βασικό κομμάτι τ… Read More
  • Φέτα τηγανιτή με σουσάμι και μέλι Μια συνταγή για τραγανή τηγανιτή φέτα με σουσάμι περιχυμένη  με μέλι για μια υπέροχη ξινόγλυκη γεύση που θα ανεβάσει το τρ… Read More
  • Η διατροφή στο Βυζάντιο Oι γραπτές πηγές δίνουν πολλές πληροφορίες για τη διατροφή των Βυζαντινών. Βασική επιδίωξη ήταν η αυτάρκεια του νοικοκυριού και γι' αυτό κάθ… Read More

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου