Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Σπέτσες:Ένα ιστορικό νησί του Αργοσαρωνικού


H Αρμάτα, η Μπουμπουλίνα, το Παλιό Λιμάνι, η αριστοκρατική αύρα και η «Γλυκιά Ζωή»… 
To μικρό αυτό κοσμοπολίτικο νησί κοντά στην Αθήνα -από τον Πειραιά καθημερινά σε 2 με 2½ ώρες ή οδικώς μπορείτε να ταξιδέψετε μέχρι την Κόστα, στην Πελοπόννησο (περίπου 2 ώρες από την Αθήνα) και από εκεί να περάσετε απέναντι σε μισή ώρα με φεριμπότ, καΐκι ή θαλάσσιο ταξί- με τη μοναδική ατμόσφαιρα, θα σας κάνει να επιστρέφετε ξανά και ξανά.

Ιδανικός προορισμός για μικρές αποδράσεις όλο τον χρόνο,οι Σπέτσες έχουν την ιδιότητα να σας κάνουν να νιώθετε μοναδικοί, «εκλεκτοί»! Θα καθίσετε για καφέ στη Ντάπια, αντικρίζοντας την Κόστα, το Πόρτο Χέλι,το νησί της Δοκού, αλλά και την «αρχόντισσα» Ύδρα, που βρίσκεται κυριολεκτικά σε απόσταση αναπνοής από το νησί των Σπετσών.


Θα επισκεφτείτε ορισμένα από τα σπουδαιότερα αξιοθέατά της: την πλατεία του Ρολογιού, τα αρχοντικά στην παραλία του Αγίου Νικολάου, τους ταρσανάδες, το μουσείο της Μπουμπουλίνας και το αρχοντικό Χατζηγιάννη-Μέξη και θα γνωρίσετε το θρυλικό ιστορικό κτήριο Ποσειδώνιον.

Περιηγηθείτε στα δρομάκια των Σπετσών και παρατηρήστε τα βοτσαλωτά των αυλών να απεικονίζουν φρεγάτες, γοργόνες, χταπόδια, ανοιχτά πανιά και άγκυρες. Είναι πολλά τα καπετανόσπιτά τους και πιο χαρακτηριστικά αυτά του παραλιακού δρόμου από το παλιό λιμάνι έως την παραλία του Αγίου Νικόλαου

Πως θα κινηθείτε

Με ποδήλατο.
Ιδανικός τρόπος να γνωρίσετε το καταπράσινο νησί, την Πιτυούσσα (πευκόφυτος), όπως ονομαζόταν στην αρχαιότητα, και να απολαύσετε το συνδυασμό πεύκου και θάλασσας, ειδικά στη νοτιοδυτική πλευρά της.

Με άμαξα
Κοσμοπολιτισμός και αριστοκρατική αύρα. Ζήστε όπως οι επώνυμοι που κατέφθαναν με άμαξα στο Ποσειδώνιο. 
Το 1950 ο Σπύρος Αργεντίνης έφερε στις Σπέτσες το πρώτο μόνιππο αμαξάκι και το νοίκιασε στον Κωνσταντίνο Καλογερόπουλο ο οποίος ήταν και ο πρώτος αμαξάς των Σπετσών.


Στην αρχή αποτελούσαν κύριο μεταφορικό μέσο και τελικά παρέμειναν ως ένα γραφικό μέσο με το οποίο απολαμβάνει ο επισκέπτης μία βόλτα στο νησί.
Επιβιβαστείτε για μια ρομαντική εμπειρία σε μια από τις 33 άμαξες, που ακόμη υπάρχουν στο νησί, περνώντας από το Παλιό Λιμάνι, τον Άγιο Νικόλαο, τη Ντάπια. Ολόκληρες οι Σπέτσες σε μια βόλτα!

Με τα πόδια
Η βόλτα σας στο κοσμικό Παλιό Λιμάνι θα σας χαρίσει όμορφες στιγμές.

Μια γιορτή στήνεται κάθε βράδυ στην κοσμική γειτονιά του Παλαιού Λιμανιού των Σπετσών, σημείο συνάντησης επισκεπτών και Σπετσιωτών. Κεριά στα τραπέζια, προβλήτες και ρομαντικές ταράτσες, γκουρμέ πιάτα και κρασί, απαλή μουσική, ζωηρές συζητήσεις, γέλια. Και όταν η νύχτα προχωρήσει, μπαρ και κλαμπ σάς περιμένουν για τη συνέχεια…Στο κοσμοπολίτικο αυτό νησί του Αργοσαρωνικού είναι σίγουρο ότι θα απολαύσετε διακοπές με στυλ!

Περιπλανηθείτε στη γειτονιά της Κουνουπίτσας και μη χάσετε τη θρυλική Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή. Κάντε μια βόλτα στους κήπους και χαζέψτε τα νεοκλασικά κτήρια που υπάρχουν σε αυτήν την πλευρά του νησιού. Γνωρίζατε ότι μεταξύ των καθηγητών της Αγγλικής γλώσσας, που δίδαξαν εδώ, ήταν και ο βραβευμένος συγγραφέας John Fowles, δημιουργός του μυθιστορήματος «Ο Μάγος», που διαδραματίζεται στις Σπέτσες;

Αξίζει να δείτε στις Σπέτσες
Το παρελθόν αυτού του τόπου μετράει 5.000 χρόνια ζωής – οι ραμφόστομες φιάλες, που χρονολογούνται από το 3.000 π.Χ. σε αρχαιολογικές ανασκαφές στο νησί, πιστοποιούν τη μακραίωνη ιστορία του. Νεοκλασικά σπίτια, καπετανόσπιτα, αρχαίες άγκυρες, κανόνια από την επανάσταση του 1821. Οι Σπετσιώτες θα σας διηγηθούν τη μεγάλη ναυτική ιστορία του νησιού τους.

Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή
Από το 1928 και μέχρι το 1983 η Σχολή λειτούργησε ως Εκπαιδευτήριο-Οικοτροφείο στα πρότυπα των Σχολείων Eaton και Harrow της Αγγλίας, ενώ στη συνέχεια τα έσοδά της προέρχονταν από την ενοικίαση των εγκαταστάσεων για τη διεξαγωγή σεμιναρίων και συνεδρίων.


Σήμερα σε μια επιφάνεια μεγαλύτερη των 3.000 τ.μ. εκτείνονται οι συνεδριακές εγκαταστάσεις της Αναργυρείου & Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών, μιας εκ των ιστορικότερων σχολών στην Ελλάδα.
Στις εγκαταστάσεις συνυπάρχουν το σύγχρονο με το ιστορικό, η πολυτέλεια με την βαθιά γνώση και το φυσικό περιβάλλον με τις νέες τεχνολογίες.

Με 3 σύγχρονα αμφιθέατρα, 16 αυτόνομες αίθουσες και 2 εργαστήρια υποστηριζόμενα από υψηλών προδιαγραφών υλικοτεχνική υποδομή, οι συνεδριακές εγκαταστάσεις της Αναργυρείου & Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών είναι από τις κορυφαίες επιλογές για την διεξαγωγή υψηλής ποιότητας συνεδρίων.

Μουσείο Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας
Στην πλατεία Ποσειδωνίου θα σας υποδεχτεί το άγαλμα της Λασκαρίνας. 


Στα δρομάκια λίγο πιο πίσω βρίσκεται το σπίτι της, που έχει μετατραπεί στο Μουσείο Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, με πολλά από τα προσωπικά της αντικείμενα να μεταφέρουν την ατμόσφαιρα της εποχής κατά την οποία έζησε, όταν οι Υδραίοι και οι Σπετσιώτες καπετάνιοι μετέτρεψαν τον σημαντικό εμπορικό στόλο τους σε πολεμικό και πρωτοστάτησαν στην Επανάσταση του ’21 χάνοντας μεγάλες περιουσίες.

Το αρχοντικό Χατζηγιάννη Μέξη
Το Μουσείο Σπετσών στεγάζεται στο Αρχοντικό του Χατζηγιάννη-Μέξη, που ήταν ένας από τους πρώτους άρχοντες των Σπετσών στα χρόνια του Αγώνα για την Εθνικής μας Ανεξαρτησία και έγινε δωρεά το 1938 στο Κράτος από τις κληρονόμους Καλομοίρα Μέξη και Νικέτα Θερμισιώτη-Κατσίνα. Το Μουσείο των Σπετσών, άρχισε να λειτουργεί ως Αρχαιολογική Ιστορική και Λαογραφική Συλλογή του νησιού το 1939.

Όταν έχτισε το αρχοντικό του κατά το 1795-98, ο Χατζηγιάννης Μέξης ήταν 40 χρονών και η ναυτιλία των Σπετσών σε ανοδική τροχιά. Το έχτισε μακριά από την παραλία, αρκετά ψηλά για να βλέπει όλη τη θάλασσα από την Ύδρα ανατολικά ως την Τσακωνιά στα δυτικά.


Έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο από το 1924 και φιλοξενεί αντικείμενα που αντιπροσωπεύουν περισσότερα από 4000 χρόνια πολιτιστικής ιστορίας του νησιού που καλύπτουν όλες τις μορφές εκδήλωσης της τέχνης.

Το Μουσείο των Σπετσών αποτελείται από το ισόγειο και δύο ορόφους.
Στο ισόγειο που βρίσκονταν τα ιδιαίτερα διαμερίσματα του Χατζηγιάννη Μέξη, (το γραφείο του, η τραπεζαρία και το δωμάτιο με το χρηματοκιβώτιο) στεγάζονται σήμερα τα ευρήματα του προμυκηναϊκού ναυαγίου των Ιρίων περί το 1200 Π.Χ.

Τα παλιά καρνάγια των Σπετσών
Γνωρίζατε ότι οι Σπέτσες υπήρξαν το δεύτερο ναυπηγικό κέντρο της Ελλάδας;
Στην καρδιά του Παλιού Λιμανιού η εικόνα των παλιών καρνάγιων και των σκαριών, που ακόμη «κτίζονται» εκεί, είναι βέβαιο πως θα σας εντυπωσιάσει γι΄αυτό μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τους ταρσανάδες, εκεί όπου οι καραβομαραγκοί κρατούν ζωντανή μια τέχνη αιώνων κατασκευάζοντας και επισκευάζοντας ξύλινα σκαριά.


Συνεχίστε προς το άλσος του Πολεμικού Ναυτικού, όπου τα πεύκα συναντούν τη θάλασσα στο τέλος της βόλτας σας στα καρνάγια κάτω από το Φάρο μπορείτε να θαυμάσετε τα κριάρια, την κουκουβάγια, τη γοργόνα και άλλα γλυπτά της Ναταλίας Μελάνα ατενίζουν τον Αργοσαρωνικό. . Επίσης, στο παλιό λιμάνι θα βρείτε μαζεμένα αρκετά μπαρ, αλλά και εξαιρετικές ψαροταβέρνες. Στα ζαχαροπλαστεία της Ντάπιας (νέο λιμάνι) θα γευτείτε ωραιότατα γλυκά.

«Poseidonion Grand Hotel»
Tο «Poseidonion Grand Hotel» αποτελεί σημείο αναφοράς του νησιού των Σπετσών εδώ και έναν αιώνα με την ιδιαίτερη του αρχιτεκτονική, η οποία παραπέμπει στα ξενοδοχεία της Côte d'Azur, ανήκει στο ίδρυμα της Αναργυρίου και Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών.

Όραμα του ευπατρίδη ευεργέτη Σωτήριου Ανάργυρου, ο οποίος και συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάπτυξη των Σπετσών, το «Poseidonion Grand Hotel» άνοιξε τις πόρτες του για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1914, στα εγκαίνια παρευρέθηκε και ο Ελ. Βενιζέλος, χαρίζοντας στο νησί κοσμοπολίτικη λάμψη. Σύντομα αναδείχθηκε σε σημείο κατατεθέν του νησιού, φιλοξενώντας στους χώρους του μέλη της υψηλής κοινωνίας, της βασιλικής οικογένειας καθώς και πλούσιους Αθηναίους.


Τη σχεδιαστική γραμμή του κτιρίου εμπνεύστηκε ο Σωτήρης Αναργύρου και εκτέλεσε ο αρχιτέκτονας Παναγιώτης Ζίζηλας το 1911. Το κτίριο ανακαινίστηκε για πρώτη φορά το 1960, μετά τον πόλεμο.

Το ανακαινισμένο «Poseidonion Grand Hotel» με σύγχρονες υποδομές αλλά και στη διατήρηση του πρωτότυπου αρχιτεκτονικού σχεδίου του κτιρίου άνοιξε ξανά τις πόρτες του, το καλοκαίρι του 2009, για να υποδεχτεί νέους επισκέπτες.

Το Αρχοντικό Σωτήριου Σωτήριου Αναργύρου
Το όνομα του Σωτηρίου Ανάργυρου λέει πολλά στους κατοίκους των Σπετσών, μια και αυτός χρηματοδότησε, μεταξύ άλλων, το κτίσιμο του περίφημου ιστορικού κτιρίου Ποσειδώνιον.
Πίσω από τη Ντάπια θα δείτε το σπίτι του. Ένα από τα ωραιότερα νεοκλασικά της Ελλάδας του 1904.


Η μελέτη έγινε από τον αρχιτέκτονα Π. Ζίζηλα με σαφείς οδηγίες: «να κτιστεί ένα αρχοντικό όμοιο με αρχαίο αιγυπτιακό ανάκτορο ή ναό». Το 1903 άρχισαν οι εργασίες και μέσα σε ένα χρόνο κατασκευάστηκε το λαμπρότερο οικοδόμημα των Σπετσών. Αποτέλεσε την κατοικία του Σωτηρίου Ανάργυρου μέχρι το θάνατό του (18/12/1918). Το 1929 το Πρωτοδικείο Ναυπλίας κατακύρωσε την ιδιοκτησία του αρχοντικού στην Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή Σπετσών.

Χαρακτηρίζεται ως έργο τέχνης και ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο  διότι παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό και μορφολογικό ενδιαφέρον και αποτελεί αξιόλογο και αντιπροσωπευτικό δείγμα αρχιτεκτονικής των αρχών του 20ου αιώνα στις Σπέτσες.

Φημισμένες διοργανώσεις
Η μεγαλύτερη γιορτή των Σπετσών κάθε χρόνο είναι αυτή της Αρμάτας, τον Σεπτέμβριο, με όλα τα καΐκια να συμμετέχουν με μουσικές και βεγγαλικά. 


Στο παλιό λιμάνι βρίσκεται το εκκλησάκι της Παναγιάς της Αρμάτας, που θεωρείται πως έκανε το θαύμα της τον Σεπτέμβριο του 1822 και αποτράπηκε η απόβαση των Τούρκων στο νησί.

Μια άλλη σημαντική ναυταθλητική διοργάνωση των Σπετσών τα τελευταία έξι χρόνια είναι η Ρεγκάτα των κλασικών σκαφών, όπου συμμετέχουν επίσης καΐκια και λατίνια. Πρόκειται για γεγονός με πολλούς συμβολισμούς και με τα ωραιότερα κλασικά ιστιοφόρα να ανοίγουν πανιά και να δημιουργούν μια μοναδική εικόνα.
Πολύ ωραίο είναι το ανοιξιάτικο Tweed Run.Το στυλ και η κομψότητα θα παρελαύνουν στο αγαπημένο νησί του Αργοσαρωνικού, με τα βλέμματα στραμμένα στα ποδήλατα - αντίκες και τις elegant “tweed” παρουσίες.
Ο συναρπαστικός θεσμός της ποδηλατάδας παλιάς εποχής ξεκίνησε το 2009 από το Λονδίνο και εξαπλώθηκε στις πιο σημαντικές μητροπόλεις του κόσμου.

Το ανοιξιάτικο Tweed Run, αγώνας ποδηλάτου με τουίντ κοστουμάκια το διοργανώνει το ξενοδοχείο «Ποσειδώνιο» ενώ τo event το υποστηρίζει με την ενεργό συμμετοχή του το Ελληνικό Μουσείο Ποδηλάτου.

Οι παραλίες των Σπετσών
Μη νομίσετε ότι οι Σπέτσες δεν έχουν παραλίες! Η Αγία Μαρίνα, ο Κουζουνός, η Ξυλοκέριζα, οι Άγιοι Ανάργυροι, ο Βρέλλος, οι Σχολές, η Ζωγεριά σάς περιμένουν με πεντακάθαρα νερά, πεύκα, βότσαλο ή άμμο – ενώ στην παραλία των Αγίων Αναργύρων,

Η «Σπηλιά του Μπεκίρη», ή «Ερωτοσπηλιά»
Ένα από τα φυσικά αξιοθέατα των Σπετσών που παλαιότερα χρησίμευε ως καταφύγιο σε περιπτώσεις επιδρομών στο νησί και 
όπου ο Ανδρέας Μπάρκουλης ερωτεύτηκε τη Τζένη Καρέζη στην ταινία «Τζένη – Τζένη»...


Στη σπηλιά υπάρχει πρόσβαση τόσο από τη στεριά όσο και από τη θάλασσα. Από τη στεριά υπάρχει μονοπάτι που αρχίζει με τσιμεντένια σκαλοπάτια από το νέο μόλο στη βόρεια πλευρά της παραλίας. Η είσοδος της σπηλιάς είναι στενή.

Στο εσωτερικό της η σπηλιά του Μπεκίρη έχει εντυπωσιακούς σταλαγμίτες και μία μικρή περιοχή στρωμένη με άμμο. Η αμμουδιά βρίσκεται στο βάθος της σπηλιάς όπου καταλήγει το μονοπάτι που ξεκινάει από την είσοδο. Η διαδρομή προς την αμμουδιά είναι αρκετά εντυπωσιακή.


πηγη:discovergreece.com/akss.gr/kathimerini.gr/spetses.gr/https://wordpress.com





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου