Υλικά
1/2 φλ. σπορέλαιο
1/2 φλ. ελαιόλαδο
4 κ.σ κονιάκ
1/2 φλ. χυμός φρέσκο πορτοκάλι
1 /2 κ.γλ. σόδα μαγειρική
2-3 κ.σ. κρυσταλλική στέβια
1 /2 κ.γλ. γαρύφαλλο
1 κ.γλ. κανέλα (κοφτό)
ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
3½ φλ. περίπου αλεύρι γ.ο.χ ή αλεύρι ολικής άλεσης
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
Για το γαρνίρισμα
ψιλοκομμένο καρύδι
Για το σιρόπι χωρίς ζάχαρη
2½ φλ. θυμαρίσιο μέλι
1 φλ. νερό
1 κομμάτι φλούδα από πορτοκάλι
1 ξύλο κανέλας
Κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε ένα μπολ.
Βάζουμε το ελαιόλαδο , το σπορέλαιο, το κονιάκ, τη στέβια, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού σε ένα μπολ. Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό πορτοκάλι και τη ρίχνουμε στο υγρό μείγμα. Ανακατεύουμε με το σύρμα
Ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά να το πάρει το μείγμα. Δεν παιδεύουμε το μίγμα πολύ. Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή.
Παίρνουμε ζύμη σε μέγεθος καρυδιού και πλάθουμε μικρά μελομακάρονα. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνες. Οι λαμαρίνες δεν χρειάζονται λάδωμα, γιατί η ζύμη είναι λιπαρή. Ελαφρά κάνουμε σχέδια με πιρούνι στην επιφάνεια και ψήνουμε για περίπου 25′ σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160ºC στον αέρα, να ροδίσουν καλά και να γίνουν τραγανά.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
Για το σιρόπι χωρίς ζάχαρη
Αφού ψηθούν τα μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη, τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το μέλι, το νερό, τη φλούδα πορτοκάλι και την κανέλα. Αφήνουμε να πάρει βράση και ξαφρίζουμε τον αφρό που δημιουργείται στην επιφάνεια.
Βράζουμε το σιρόπι με μέλι για 5′ και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 1, διατηρώντας το σιρόπι ζεστό ίσα που να κοχλάζει.
Βουτάμε τα κρύα μελομακάρονα λίγα λίγα την φορά, στο ζεστό σιρόπι για 20 δευτερόλεπτα.Αν τα θέλουμε πιο μελωμένα, τα αφήνουμε λίγη ώρα παραπάνω στο σιρόπι μελιού.
Τέλος τα βάζουμε σε πιατέλες και πασπαλίζουμε ψιλοκομμένο καρύδι.
πηγη:argiro.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου