Οι δίπλες είναι ένα Ελληνικό παραδοσιακό, εορταστικό γλυκό των Χριστουγέννων, με κύριο χαρακτηριστικό τη λεπτή ζύμη. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην Πελοπόννησο όμως το συναντάμε στη Σίφνο, στην Άνδρο ως "Αυγοκαλάμαρα" και στην Κρήτη σε παρόμοια συνταγή (δεν έχουν αυγά όπως οι δίπλες και τα αυγοκαλάμαρα και διαφορετικό τρόπο τυλίγματος) ως "Ξεροτήγανα".
Βέβαια τώρα πια το βρίσκουμε σε όλη την Ελλάδα τα Χριστούγεννα αλλά και σε διάφορες εκδηλώσεις όπως γάμους, βαπτίσεις ή άλλους εορτασμούς.
Το όνομα για τις δίπλες βγαίνει φυσικά από το σχήμα τους, που είναι συνήθως ένα λεπτό φύλλο ζύμης διπλωμένο στο τηγάνι μπορεί όμως να έχουν και άλλα σχήματα όπως φιόγκοι και λουλούδια.
Τηγανίζονται σε καυτό λάδι και στο τέλος εμποτίζονται με σιρόπι, παραδοσιακά χρησιμοποιείται μέλι αντί για σιρόπι. Αρωματίζονται με κανέλα και πασπαλίζονται με ψιλοκομμένο καρύδι.Οι δίπλες συμβολίζουν τα σπάργανα του Χριστού και όπως στα μελομακάρονα το μέλι συμβολίζει την ευζωία και τη δημιουργία που θέλουμε να μας φέρει το νέο έτος.
Οι δίπλες είναι μια εύκολη συνταγή για γλυκό, που μπορείτε να φτιάξετε με τα χέρια σας, ακόμα κι εσείς που είσαστε "νέοι" στην κουζίνα.
Θέλουμε οι δίπλες να σπάνε στο στόμα και να μας γεμίζουν με τη γλύκα τους τις μέρες των γιορτών. Και δεν είναι δύσκολο, αν ακολουθήσετε τα μυστικά που μοιράζομαι μαζί σας.
Δείτε:Δίπλες:Μάθετε τα μυστικά τους
Δίπλες με πορτοκάλι
Οι δίπλες είναι καλύτερη επιλογή σε σχέση με τους κουραμπιέδες, επειδή έχουν λιγότερες θερμίδες και σχεδόν 50% λιγότερα λιπαρά. Εάν, μάλιστα, για την παρασκευή τους έχει χρησιμοποιηθεί ελαιόλαδο και όχι σπορέλαιο, τότε θα εφοδιάσετε τον οργανισμό σας με καρδιοπροστατευτικά μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.
Δείτε:Δίπλες με πορτοκάλι
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου