Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Η παλιότερη χριστουγεννιάτικη κάρτα του κόσμου



Είναι περίπου 170 χρονών και θεωρείται μια από τις πρώτες ευχετήριες χριστουγεννιάτικες κάρτες, που τυπώθηκαν μαζικά για εμπορική χρήση...

Συγκαταλέγεται στην ομάδα 18 καρτών της βικτωριανής εποχής -οι παλιότερες που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας- και δημοπρατήθηκε από τον Οίκο Sotheby’s το 2010 με τελική τιμή πώλησης τα 7.000 δολάρια.

Η εικόνα δημιουργεί ένα οπτικό τρίπτυχο, που στο κέντρο του απεικονίζει τη χαρά ενός πλούσιου οικογενειακού γλεντιού, ενώ στα δύο του άκρα το «φιλάνθρωπο πνεύμα» (με το υπηρετικό προσωπικό να φιλεύει τους φτωχούς).

Σχεδιαστής της υπήρξε ο Βρετανός ζωγράφος John Callcott Horsley (1817 - 1903), ύστερα από παρακίνηση του Sir Henry Cole (πρώτου διευθυντή του Μουσείου Victoria and Albert), που είχε την ιδέα να στείλει εκείνη τη χρονιά τις χριστουγεννιάτικες και πρωτοχρονιάτικες ευχές του σε εικόνα.

Τυπώθηκαν με τη μέθοδο της λιθογραφίας περίπου 1.000 κάρτες και χρωματίστηκαν στο χέρι από επαγγελματία με το όνομα Mason.

Ήταν το 1843, χρονιά έκδοσης και της περίφημης «Χριστουγεννιάτικης ιστορίας» του Ντίκενς, οπότε και η συγκεκριμένη κάρτα αποτυπώνει θεματικά τους δύο κόσμους, των πλούσιων και των φτωχών, που χαρακτήρισαν με την έντονη αντίθεσή τους τη βικτωριανή εποχή και το «αίτημα» της χριστουγεννιάτικης φιλανθρωπίας απ' τους ευημερούντες, που ακόμη και σήμερα ζωντανεύει ως «εποχική αξία».

Για την ιστορία, οι βικτωριανοί συντηρητικοί κύκλοι βρήκαν λόγο να θιχθούν με την εικόνα της κάρτας, καθώς μες στην οικογενειακή γιορτή ένα παιδάκι φαίνεται να δοκιμάζει στα κλεφτά μια γουλιά κρασί από το ποτήρι της μαμάς του.


Πηγή:icookgreek.com


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου