Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Μικρασιάτικη βασιλόπιτα



Το έθιμο της βασιλόπιτας είναι πολύ παλαιό, προέρχεται από εκείνο το τελούμενο στην αρχαία ελληνική εορτή των «Κρονίων» (και αργότερα των ρωμαϊκών «Σατουρναλίων») που παρέλαβαν οι Φράγκοι. Από τον Μέγα Βασίλειο προήλθε η συνήθεια της τοποθέτησης νομίσματος μέσα στη πίτα και της ανακήρυξης ως «Βασιλιά της βραδιάς» αυτού που το έβρισκε. 
Ο Μέγας Βασίλειος σύμφωνα με την παράδοση για να επιστρέψει τα τιμαλφή στους δικαιούχους, μη γνωρίζοντας σε ποιόν ανήκει τι, έδωσε εντολή να παρασκευαστούν μικροί άρτοι εντός των οποίων τοποθέτησε ανά ένα των νομισμάτων ή τιμαλφών και τα διένειμε στους κατοίκους την επομένη του εκκλησιασμού. 
Κατά άλλο έθιμο, αντί νομίσματος, έβαζαν φασόλι και αυτόν που το έβρισκε τον αποκαλούσαν "φασουλοβασιλιά".(el.wikipedia.org)



Υλικά

2 ποτήρια νερού ζάχαρη
1 ποτήρι του νερού βούτυρο

7 αυγά
1 ποτήρι του νερού γάλα
3 ποτήρια του νερού αλεύρι κοσκινισμένο
4 κ.γλ. κοφτά μπέικιν πάουντερ
1 ποτήρι του νερού αμυγδαλόψιχα σε σκόνη

2 βανίλιες
1/3 φλ. τσαγιού κονιάκ
2 πορτοκάλια (ξύσμα)
Εκτέλεση

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη να γίνουν κρέμα. Ρίχνουμε κάθε φορά ένα ένα τα αυγά, να τα απορροφάει το μείγμα. 
Προσθέτουμε τις βανίλιες, το ξύσμα και το κονιάκ. 
Τέλος ρίχνουμε τη σκόνη αμυγδαλόψιχας. Ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι εναλλάξ με το γάλα. 
Βουτυρώνουμε καλά και στρώνουμε λαδόκολλα (για να ξεφορμάρουμε εύκολα) σε ένα ταψί 30 εκατοστών.

Αδειάζουμε το μείγμα.
Μπήγουμε το φλουρί.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις για περίπου 1 ώρα και 10΄.

Αφού ψηθεί, αχνίζουμε τη βασιλόπιτα.

Πηγή:argiro.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου