Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Γλυκοπατάτες με κυδώνια και μήλα


Αν και δεν είναι τόσο δημοφιλείς, όσο οι κοινές πατάτες, οι γλυκοπατάτες αποτελούν μια ιδιαίτερα θρεπτική τροφή που μπορούμε να την καταναλώσουμε με διάφορους τρόπους. Περιέχουν μεγάλη ποσότητα καροτένιων και βιταμινών, Β6,C,αλλά επίσης περιέχουν σίδηρο,είναι πλούσια πηγή μαγνησίου,καλή πηγή καλίου,τα φυσικά σάκχαρά τους απελευθερώνονται σιγά-σιγά στην κυκλοφορία του αίματος, βοηθώντας σε μια ισορροπημένη κα ισταθερή πηγή ενέργειας, χωρίς να αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα.
Είναι… ευέλικτες στο μαγείρεμα. Δοκιμάστε τες ψητές, πουρέ, στον ατμό ή στη σχάρα. Μπορείτε επίσης να τις προσθέσετε σε σούπες και μαγειρευτά φαγητά ή να τις ψήσετε στην σχάρα και να τις βάλετε σε σαλάτες.(clickatlife.gr)


Υλικά
1 κιλό γλυκοπατάτες καθαρισμένες, κομμένες κυδωνάτες
3 μήλα κομμένα κυδωνάτα σε έξι κομμάτια το καθένα
3 κυδώνια κομμένα κυδωνάτα σε 8 κομμάτια το καθένα
50 ml ελαιόλαδο
40 γρ. βούτυρο αγελαδινό
1 κ.σ. μέλι
χυμό από ½ λεμόνι
1 κ.σ. δενδρολίβανο αποξηραμένο κοπανισμένο σε σκόνη
10 σύκα αποξηραμένα κομμένα στα δύο και μουλιασμένα για 1 ώρα σε 200 ml μπρούσκο ή μαυροδάφνη
2 κ.σ. σουσάμι καβουρδισμένο προαιρετικά
αλάτι - πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε χαμηλή φωτιά σοτάρετε σε 20 γρ. βούτυρο, τα κυδώνια για περίπου 10΄ από κάθε πλευρά (μέχρι να καραμελώσουν). 

Αν δεν χωράνε σε μία στρώση στο τηγάνι, το σοτάρετε σε δύο δόσεις. Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τα κρατάτε στην άκρη. 

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 250οC. Σε ένα μπολ ανακατεύετε τις γλυκοπατάτες με 50ml ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνετε.
 Στο μεγάλο ταψί του φούρνου στρώνετε τις πατάτες προσέχοντας να είναι σε μονή στρώση, ενώ αφήνετε και λίγο χώρο για τα κυδώνια. 

Ψήνετε τις πατάτες για 15΄ από την μία πλευρά μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα σε διάφορα σημεία και τις γυρίζετε προσεκτικά με μία σπάτουλα από την άλλη πλευρά. Προσθέτετε και τα κυδώνια χαμηλώνετε την θερμοκρασία στους 200οC και ψήνετε για 15΄ ακόμη, μέχρι οι πατάτες, αλλά και τα κυδώνια να είναι έτοιμα. 

Στο μεταξύ σοτάρετε τα μήλα και τα σύκα με το υπόλοιπο βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 3΄-4΄ την κάθε πλευρά. Αποσύρετε από την φωτιά και περιχύνετε τα μήλα και τα σύκα με το λεμόνι και το μέλι. ανακατεύετε πολύ προσεκτικά και τα προσθέτετε στο ταψί με τις πατάτες και τα κυδώνια. 
Πασπαλίζετε με το δενδρολίβανο, ανακατεύετε απαλά με μία σπάτουλα, αλατοπιπερώνετε και σερβίρετε ρίχνοντας το καβουρδισμένο σουσάμι.

Πηγή:gastrotourismos.gr

Σημ: Είναι ένα ωραίο συνοδευτικό για ψητό κρέας!







0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου