Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Γιορτινό πιλάφι



Το ρύζι είναι μέρος της γαστρονομικής παράδοσης αρκετών πολιτισμών, προσφέροντας απεριόριστους και απολαυστικούς συνδυασμούς. Είναι μάλιστα το τρίτο καλλιεργήσιμο αγροτικό προϊόν στον κόσμο και βρίσκεται στη βάση της διατροφικής μας πυραμίδας μαζί με τα δημητριακά. Εκτός όμως από το λευκό ρύζι που ξέρουμε, στα ράφια των καταστημάτων θα βρείτε και άλλα είδη.

Το basmati και το jasmin είναι γνωστά για το ιδιαίτερο άρωμά τους, αλλά και την ευχάριστη γεύση τους. Τα χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να δώσουμε στα πιάτα μας ανατολίτικη νότα. (vita.gr)

Υλικά


2 φλ. τσαγιού ρύζι τύπου μπασμάτι ή κίτρινο μακρύκοκκο
200 γρ. κιμά χοιρινό
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομ.
3 κ.σ. κουκουνάρι
3 κ.σ. σταφίδες μαύρες
3 κ.σ. δαμάσκηνα ψιλοκομ. (αποξηραμένα)
2-3 κομμάτια από φλούδα πορτοκαλιού
4-4½ φλ. ζωμό λαχανικών ή νερό
¼ κ.γ. κανέλα (σκόνη)

¼ κ.γ. μπαχάρι (σκόνη)

1/6 κ.γ. γαρύφαλλο (σκόνη)
¼ κ.γ. κακουλέ σκόνη
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομ.
2 κ.σ. ρόδι
2 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό
2 κ.σ. κονιάκ
αλάτι - πιπέρι


Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνετε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. 
Ρίχνετε το κρεμμύδι και σοτάρετε για 2΄-3΄μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτετε τον κιμά και σοτάρετε ανακατεύοντας έντονα για 5΄-7΄. Προσθέτετε το ρύζι χαμηλώνοντας την θερμοκρασία για 10΄ ανακατεύοντας συνέχεια. Προσθέτετε τα κουκουνάρια, σοτάρετε για 2΄-3΄. 

Σβήνετε με το κονιάκ και προσθέτετε τα μπαχαρικά, το δαμάσκηνο, τις φλούδες πορτοκαλιού, αλατοπιπερώνετε και τον ζεστό ζωμό ή το νερό. 
Όταν πάρει μία βράση χαμηλώνετε λίγο ακόμα την φωτιά και μαγειρεύετε με ξεσκέπαστη κατσαρόλα 15΄-20΄, ή μέχρι να γίνει το ρύζι και να πιεί τα υγρά του. 

Αλείφετε μια φόρμα του κέικ με βούτυρο. Αφαιρείτε τις φλούδες πορτοκαλιού, ελέγχετε το αλατοπίπερο και αδειάζετε το μείγμα στην φόρμα. Σκεπάζετε με μια πετσέτα για 3΄-4΄. Ξεφορμάρετε σε πιατέλα. 
Πασπαλίζετε με το μαϊντανό και το ρόδι και σερβίρετε.

Πηγή:gastrotourismos.gr








0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου