Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία και η συναρπαστική ιστορία του!





Το διεθνές περιοδικό Conde Nast Traveler τοποθετεί στην πρώτη θέση των πιο κομψών και αριστοκρατικών ξενοδοχείων του πλανήτη τη Μεγάλη Βρετανία. 

Το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία στα γαλλικάHôtel Grand e Bretagne, είναι από τα πιο πολυτελέστερα και ακριβότερα ξενοδοχεία στην Ελλάδα και τη νότια Ευρώπη. Βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, στη βόρεια πλευρά της πλατείας Συντάγματος, στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Βασιλέως Γεωργίου. Βρίσκεται διαγώνια από τη Βουλή των Ελλήνων και σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από την Ακρόπολη. Το ξενοδοχείο είναι μέλος της αλυσίδας των ξενοδοχείων «The Luxury Collection» η οποία ανήκει στην εταιρία Starwood Hotels & Resorts..  και εμείς ξεφυλλίζουμε την ιστορία της...




Δώδεκα χρόνια μετά τη σύσταση του νέου ελληνικού κράτους, το 1842, ένας εύπορος Έλληνα της Διασποράς, ο Αντώνης Δημητρίου με καταγωγή από τη Λήμνο, αγοράζει µια µεγάλη έκταση απέναντι από τα καινούργια Aνάκτορα, για να χτίσει µια έπαυλη ανάλογη της οικονοµικής και κοινωνικής θέσης του. Τα σχέδια του κτιρίου, αφού εγκρίθηκαν από τον βασιλιά, τα ανέλαβε ο Δανός αρχιτέκτονας Θεόφιλος Χάνσεν. Ο Χάνσεν δημιούργησε ένα εμβληματικό κτίριο 2.750 τετραγωνικών µέτρων, µε 90 δωµάτια και δυνατότητες επιπλέον επέκτασης. Η έπαυλη κατοικήθηκε μόνο για τέσσερα χρόνια.

Το 1852 πέρασε στα χέρια ενός πλούσιου εμπόρου από τη Σµύρνη, ο οποίος την ενοικίασε στη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή.
Ο Στάθης Λάμψας, του οποίου οι πρόγονοι είχαν καταγωγή από τα Καλάβρυτα, ήταν ο μάγειρας του βασιλιά στο παλάτι.Το 1879, η γνωριμία του νεαρού τότε Στάθη Λάμψα με τον Σάββα Κέντρο ήταν καθοριστική. Ο τελευταίος ήταν  ιδιοκτήτης ενός μικρού ξενοδοχείου στην περιοχή της πλατείας Συντάγματος, της Μεγάλης Βρεταννίας, που από το 1873 είχε μετεγκατασταθεί στο Μέγαρο Δημητρίου. 




Ο Λάμψας, άρτι αφιχθείς από το Παρίσι, εντυπωσιάζει τον Κέντρο με τις πρωτοποριακές ιδέες του και του προτείνει συνεργασία. Η συνεργασία αποβαίνει κερδοφόρα και το 1885 οι δυο συνέταιροι αποκτούν έναντι 600.000 δραχμών την κυριότητα του κτιρίου στο οποίο λειτουργούσε το ξενοδοχείο. Το 1888, με τον θάνατο του Κέντρου, ο Λάμψας εξαγοράζει το μερίδιο της χήρας του, έναντι 300.000 δραχμών και καθίσταται ο μοναδικός ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου. Από εκεί η ανάπτυξη είναι ραγδαία και γίνεται αυτό που λένε μέρος της ιστορίας. Κατά το 1888 το ξενοδοχείο ήταν ένα από τα πρώτα κτήρια της Αθήνας που ηλεκτροδοτήθηκε. 


Η Μεγάλη Βρετανία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ελληνική ιστορία:Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής το 1941, το ξενοδοχείο στέγασε το αρχηγείο του Τρίτου Ράιχ, ο Χίτλερ και ο Ρόμελ διέμεναν εκεί την παραμονή της εισβολής στη Σοβιετική Ένωση. 
 Κατά τις πρώτες ημέρες των Δεκεμβριανών, μία από τις σουίτες του ξενοδοχείου χρησίμευσε ως αρχηγείο του Πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου, του Υπουργικού Συμβουλίου και του Bρετανού στρατηγού Ρόναλντ Σκόμπι. Το ΕΑΜ τοποθέτησε εκρηκτικά στα θεμέλια του ξενοδοχείου με σκοπό τη δολοφονία του Τσόρτσιλ. 

Το 1956, την εποχή της μεγάλης ανοικοδόμησης της Αθήνας, το κτίριο της Μεγάλης Βρετανίας ισοπεδώνεται και ξαναχτίζεται εκ θεμελίων, διατηρώντας όλα τα υφολογικά στοιχεία του παλιού κτιρίου. Το ξενοδοχείο άνοιξε και πάλι τις πόρτες του στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική ελίτ. Όταν η Χούντα του 1967 έπεσε το 1974, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πέρασε τέσσερις μήνες στη σουίτα του στον πέμπτο όροφο σχηματίζοντας τη νέα κυβέρνηση. Το ίδιο έτος, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος απεύθυνε λόγο στους Έλληνες από μπαλκόνι του δεύτερου ορόφου μετά την απόπειρα δολοφονίας του και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.


Το 2006 το ξενοδοχείο έκλεισε για ένα χρόνο και υπέστη ολοκληρωτική ανακαίνιση (κόστους 112 εκατομμυρίων ευρώ), ώστε να επανέλθει στην παλαιά του δόξα. Το εκσυγχρονισμένο πλέον κτήριο έχει 384 δωμάτια(79 σουίτες), συμπεριλαμβανομένων 2 Βασιλικών Σουιτών εμβαδού 550 τετραγωνικών μέτρων, των οποίων η διανυκτέρευση κοστίζει ως και 32.000 ευρώ.

Δεν υπάρχει άλλο ξενοδοχείο στην Ελλάδα που μπορεί να περηφανεύεται ότι έχει φιλοξενήσει το πάνθεον των επιφανών προσωπικοτήτων που έχουν επισκεφτεί την χώρα μας. 

Διάσημοι εστεμμένοι,  πολιτικοί ηγέτες, πρόεδροι και πρωθυπουργοί, πρόσωπα από τους χώρους της τέχνης, των γραμμάτων και των τεχνών, ανάμεσα τους ο Γούινστον Τσόρτσιλ, ο Τζίμη Κάρτερ, ο Ζάκ Ντελόρ, ο Γιασέρ Αραφάτ, η Ιντίρα Γκάντι, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Μάνος Χατζηδάκης, ο Ουμπέρτο Εκο και πολλοί άλλοι, πάντα επέλεγαν το εν λόγω ξενοδοχείο για την διαμονή τους. Ταλαντούχοι καλλιτέχνες όπως η Μαρία Κάλλας, ο Λόρενς Ολίβιε, η Ζαν Μορό, ο Χέρμπερτ φον Κάραγιαν,  η Μάργκο Φοντέιν, ο Γκάρι Κούπερ, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, η Σοφία Λόρεν, η Τζείν Μάνσφιλντ, και άνθρωποι της μουσικής και την μόδας όπως ο Ντέιβιντ Μπάουι, ο Στίνγκ, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου και ο Γκοτιέ το επέλεγαν και το επιλέγουν μέχρι σήμερα κατά την παραμονή τους στην Αθήνα. 

Τα πρόσωπα που έχουν μείνει στο ξενοδοχείο αναρίθμητα όπως και τα γεγονότα που έχουν λάβει χώρα στις αίθουσες του ξενοδοχείου…  Πολιτικές συναντήσεις, η διάσκεψη κορυφής της ΕΟΚ (το 1982), δεξιώσεις και γάμοι που άφησαν εποχή, επιδείξεις μόδας, εκθέσεις, μέχρι και μυστικές συναντήσεις έχουν πραγματοποιηθεί στους χώρους του.  


Tα μυθικά σερβίτσια της Μ. Βρετανίας


Κρυστάλλινα ποτήρια με έγχρωμη βάση

Το ξενοδοχείο τα παρείγγειλε στις αρχές του 20ου αιώνα. Έδιναν ιδιαίτερο τόνο και χρώμα στις επίσημες δεξιώσεις, που γίνονταν με λαμπρότητα στο ξενοδοχείο, με υψηλούς προσκεκλημένους της εποχής. Μια από τις πιο σημαντικές ήταν εκείνη που δόθηκε με αφορμή τον «Χορό της Αμυγδαλιάς», ο οποίος είχε ξεκινήσει από μία ιδέα του Γ. Κανέλλου, που στην πορεία διετέλεσε και διευθυντής του ξενοδοχείου. Βραδυνές τουαλέτες, καλοραμένα σμόκιν και όλη η καλή κοινωνία της Αθήνας στροβιλιζόταν μ’ ένα κρυστάλινο ποτήρι στο χέρι. Σε φωτογραφίες  που διασώζονται μέχρι σήμερα, από χοροεσπερίδες κραταιών συλλόγων της εποχής, μπορεί κανείς να εντοπίσει τα ποτήρια αυτά.
Ελβετικές πορσελάνες

Λουκέρνη 1930". Μία μικρή σφραγίδα στην πίσω πλευρά ενός πλήρους σερβίτσιου 40-50 ατόμων, μαρτυράει ένα ελβετικό εργαστήριο. Ένα σερβίτσιο της εποχής του μεσοπολέμου, που σίγουρα χρησιμοποιήθηκε για βεγγέρες της ανερχόμενης τότε αστικής ελληνικής τάξης, αλλά και για πολιτικά τραπεζώματα μίας εποχής με έντονες πολιτικές αναταράξεις. Σίγουρα το απόλαυσαν διακεκριμένοι ξένοι επισκέπτες, αφού η Μεγάλη Βρετανία έως το 1938, χρονιά που κτίζεται το διπλανό ξενοδοχείο King George, είναι το μοναδικό πολυτελές ξενοδοχείο της Αθήνας, όπου καταλύουν όλες οι μεγάλες προσωπικότητες, που περνούν από την ελληνική πρωτεύουσα.   
Σοκολατιέρες

Ελβετικές πορσελάνες  "Οι Έλληνες ταξιδεύουν, αφήνουν πίσω τους την παράδοση των σοροπιαστών γλυκών, απομεινάρι της οθωμανικής Αθήνας και ανακαλύπτουν τη σοκολάτα. Η Μεγάλη Βρετανία, πρωτοπόρα πάντοτε, παρασκευάζει στις κουζίνες της εκλεκτά μείγματα σοκολάτας και τα σερβίρει σε σοκολατιέρες με ξύλινο χερούλι. Μετρούν και αυτές αρκετά χρόνια ζωής και τις εντοπίζουμε σε διάφορες φωτογραφίες της εποχής. 


Συλλογή ποτηριών με το λογότυπο Grande Bretagne

Φτιάχτηκαν για τον γάμο του βασιλέα Παύλου και της Φρειδερίκης. Το λογότυπο του ξενοδοχείου είναι σκαλισμένο στο χέρι και το σετ αποτελείται από ποτήρια κρασιού, νερού, λικέρ και μπράντυ. Η χάραξη αναφέρει «Grande Bretagne Lampsa Athenes», καθώς ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Ευστάθιος Λάμψας, ήταν εκείνος που κατάφερε να αναδείξει το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία στο πολυτελέστερο ξενοδοχείο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το λογότυπο στα σημερινά ποτήρια του ξενοδοχείου αντλεί έμνευση από την τότε χάραξη.     
Μία πολυτελής πιατέλα ψαριού

Αθήνα, Ελλάδα, Μεσόγειος. Οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες αναζητούν τη γεύση της Μεσογείου και η Μεγάλη Βρετανία ετοιμάζει ψάρια από τις ελληνικές θάλασσες. Τα σερβίρει σε μία επάργυρη κομψή πιατέλα με μία σφραγίδα που γράφει Petit Palais. Το ομώνυμο, κομψό γειτονικό ξενοδοχείο, συγχωνεύθηκε κάποια στιγμή με τη Μεγάλη Βρετανία και τα αντικείμενά του πέρασαν στην ιδιοκτησία του κραταιού ξενοδοχείου. 


Μαχαιροπίρουνα με… βαριά ιστορία.

1940. Η Ελλάδα μπαίνει στον πόλεμο και ο Ιωάννης Μεταξάς επιτάσσει το ξενοδοχείο. 28 Απριλίου του 1941, οι αξιωματικοί του Τρίτου Ράιχ καταλαμβάνουν το ξενοδοχείο και το μετατρέπουν σε αρχηγείο της Wehrmacht. Γερμανοί αξιωματικοί και ανώτερα στελέχη διέμεναν εκεί την παραμονή της εισβολής στη Σοβιετική Ένωση. Μετά την αποχώρησή τους, κάποια από τα αντικείμενά τους παρέμειναν στο ξενοδοχείο. Ο γερμανικός θυρεός έμεινε αποτυπωμένος σε μία πλούσια συλλογή μαχαιροπίρουνων. Μπήκαν οριστικά στις αποθήκες του ξενοδοχείου, όταν το φθινόπωρο του του '44 καταλύει στο ξενοδοχείο ο Γεώργιος Παπανδρέου, επικεφαλής της Κυβέρνησης της Απελευθέρωσης. H Μεγάλη Βρεταννία γίνεται το αρχηγείο του βρετανικού εκστρατευτικού σώματος και, αμέσως μετά, ζει τα Δεκεμβριανά.   
Ποτήρια απεριτίφ

Ποτήρια απεριτίφ Η Αθήνα της μεταπολίτευσης αλλάζει. Το 1976 ανοίγει το GB Corner σαν μία προσπάθεια να «ανοίξει» και το ίδιο το ξενοδοχείο στην καθημερινή ζωή των Αθηναίων. Μία πλούσια συλλογή από ποτήρια απεριτίφ είναι μέρος του βασικού εξοπλισμού του GB Corner και αποτελούν τη βάση για τις μελλοντικές επιλογές ποτηριών του ξενοδοχείου.


Ο κρυμμένος θησαυρός



Μία – μία οι θήκες ανοίγουν και σχεδόν όλο το τραπέζι έχει γεμίσει λάμψεις χρυσού. «Αυτά τα έφερε ο Λάμψας από τη Ρωσία το 1917. Έχουν ακουστεί διάφορες ιστορίες, ακόμη και ότι του τα δώρισε ο τσάρος Ρωμανώφ… Όλα αυτά τα χρόνια έχουν χρησιμοποιηθεί μόλις μία φορά, όταν γευμάτισε στο ξενοδοχείο ένας Άραβας, λίγο πριν το 2000

Πηγές:
athinorama.gr
ourathens.blogspot.gr
limnosfm100.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου