Τρίτη, 5 Ιανουαρίου 2016

Πίτσα special των παιδιών (Αργυρώ Μπαρμπαρίγου)

  No comments    
categories: 


Η πίτσα είναι φαγητό αποτελούμενο από ψημένη ζύμη, και μείγμα λαχανικών ή και αλλαντικών. Υπάρχουν δύο βασικά είδη πίτσας, η ιταλική και η καναδική. Η ιταλική πίτσα έχει λεπτή ζύμη και συνήθως περιορισμένο αριθμό υλικών ανά πίτσα (πιο συγκεκριμένα εξαρτάται από τη φαντασία του μάγειρα) και είναι ατομική. Η καναδική έχει πιο χοντρή ζύμη και συνήθως έχει πληθώρα υλικών επάνω. Η καναδική υπάρχει κατά κανόνα σε τρία μεγέθη: ατομική, οικογενειακή (ή μεσαία) και γίγας.
Το έδεσμα έχει ιταλική προέλευση και η λέξη εμφανίστηκε ήδη από τον 16ο αιώνα στη Νάπολη.
Υλικά

Για τη ζύμη
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και λίγο επιπλέον
150 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ. χλιαρό γάλα
1 κοφτό κ.γ. αλάτι
1/2 κ.γ. ζάχαρη
1 κ.γ. ξίδι
2 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα
λίγα φρέσκα βότανα ή αποξηραμένα
Για τη σάλτσα
1 συσκευασία αποφλοιωμένα ντοματάκια
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 πρέζα ζάχαρη
αλάτι
πιπέρι
λίγο φρέσκο βασιλικό
Για τη γέμιση
φέτες ζαμπόν ή γαλοπούλα1 παριζάκι
5-6 φέτες κασέρι
1 κομμάτι μοτσαρέλα μπαστούνι
πιπεριά πράσινη

Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης σε μπολ και τα ζυμώνουμε να ενωθούν σε μπάλα. Λαδώνουμε καλά το μεγάλο ταψί της κουζίνας. Με τα δάχτυλα απλώνουμε τη ζύμη σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.
Απλώνουμε τη σάλτσα, γαρνίρουμε την πίτσα με φέτες ζαμπόν ή άλλο αλλαντικό, φέτες ή τρίμματα τυριού και τέλος με φέτες πιπεριάς. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για 30' μέχρι να ροδίσει καλά η ζύμη.
Για τη σάλτσα
Τοποθετούμε όλα τα υλικά της σάλτσας σε βαθιά κατσαρόλα και τα αφήνουμε να πάρουν βράση. Μόλις αρχίσουν να βράζουν, τα ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα, πιέζοντας τις ντομάτες να λιώσουν.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 20΄, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση, προς το τέλος του βρασμού. Χρησιμοποιούμε την ποσότητα που χρειαζόμαστε και την υπόλοιπη σάλτσα τη διατηρούμε στο ψυγείο για 5 ημέρες, αεροστεγώς κλεισμένη, ή τη μοιράζουμε σε μερίδες και τη διατηρούμε στην κατάψυξη για 3 μήνες.


Πηγή:argiro.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου