Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Κορμός σοκολάτας με χαλβά και ταχίνι



 Ο χαλβάς παρασκευάζεται από ταχίνι (πολτό από σησάμι), το οποίο παραδοσιακά συνδυάζεται με σιρόπι ζάχαρης ή μέλι ή πετιμέζι, ενώ στο χαλβά εμπορίου χρησιμοποιείται επίσης φρουκτόζη ή χαρουπόμελο ή συνδυασμοί των προαναφερθέντων γλυκαντικών και έχει μαστιχώδη−ινώδη υφή. Η λευκή καραμέλα προσδίδει στο χαλβά ένα πιο ανοιχτό χρώμα από ότι έχει το ταχίνι. Αυτό που προσδίδει στην λευκή καραμέλα την ελαστικότητα και την μαστιχωτή υφή της είναι ένα πολύ πικρό και στυφό υγρό από χαλβαδόρριζα (ή τσουένι, σαπουνόχορτο, επιστ. ονομασία σαπωνάρια η φαρμακευτική, αραβ. ‘erq al halaweh, τουρκ. çöven), χρώματος σκούρου καρυδιού, υλικό το οποίο στο εμπόριο εισάγεται συνήθως από τη Ρωσία

Ονομάζεται και χαλβάς του μπακάλη λόγω της διάθεσης σε παντοπωλεία παλαιότερα, ενώ πλέον συναντάται εν γένει σε καταστήματα ειδών τροφίμων. Στο εμπόριο πωλείται κατεξοχήν σε ορθογώνιες συσκευασίες σε διάφορες γευστικές παραλλαγές, όπως με βανίλια ή και μέλι, με αμύγδαλα, φουντούκια ή σταφίδες, με κακάο, ανάμικτος (μισός με βανίλια και μισός με κακάο) ή με επικάλυψη σοκολάτας.

Τρώγεται στη Μέση Ανατολή, σε διάφορες περιοχές της Μεσογείου και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και στην Πολωνία. Στην Ελλάδα προτιμάται ιδιαίτερα στα Κούλουμα, επειδή είναι ο μόνος που δεν περιέχει αρτύσιμα υλικά.


Καμιά φορά εύχεσαι η νηστεία να κρατούσε όλο το χρόνο. Για παράδειγμα, αυτός ο σοκολατένιος κορμός που το ρόλο των μπισκότων έχει αναλάβει με μεγάλη επιτυχία ο χαλβάς.

Υλικά

350γρ. κουβερτούρα, σε κομματάκια
1 κουτ. σούπας μέλι
120γρ. ταχίνι 
400γρ. χαλβά βανίλια 
σε κομμάτια (κρατάτε λίγο στην άκρη)
150γρ. σταφίδα κορινθιακή 
(κρατάτε λίγη στην άκρη)
150γρ. φουντούκια καβουρδισμένα 
και χοντροκοπανισμένα (κρατάτε λίγα στην άκρη)


Εκτέλεση
Λιώνετε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί ή λίγο λίγο στα μικροκύματα και την ανακατεύετε με το ταχίνι και το μέλι. Αφού κρυώσει το μίγμα, προσθέτετε τα φουντούκια, τις σταφίδες και το χαλβά και ανακατεύετε.

Ντύνετε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ με δυο κομμάτια πλαστικής μεμβράνης και αδειάζετε μέσα το μίγμα. Το σκεπάζετε με το περίσσευμα της μεμβράνης και το αφήνετε στο ψυγείο για μερικές ώρες να σταθεροποιηθεί καλά. Αν βιάζεστε, το βάζετε για 1 ώρα στην κατάψυξη.

Ξεφορμάρετε τον κορμό σε μακρόστενη πιατέλα και διακοσμείτε με ένα μίγμα από φουντούκια, σταφίδα και τριμμένο χαλβά που κρατήσατε στην άκρη.

Πηγή:olivemagazine.gr/el.wikipedia.org


























0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου