Άλλο ένα ζυμαρικό, το οποίο φτιάχνεται με παρεμφερή τρόπο με τα ματσάτα, είναι τασκουλικάτα, αλλά διαφέρει ως προς το σχήμα. Η νοικοκυρά παίρνει το ζυμάρι και με το χέρι της κόβει μικρά κομμάτια τα οποία στρίβει και δημιουργεί ένα μικροσκοπικό ζυμαρικό, με λεπτές άκρες και πιο παχιά μέση (θυμίζουν τις γκόκλες). Τρώγονται και αυτά σκέτα, με βούτυρο και τυρί, είτε με τις πλούσιες σάλτσες των κοκκινιστών.
Τα βούρλα είναι φρέσκα χειροποίητα ζυμαρικά που έχουν μια τρύπα στη μέση δημιουργημένη από το καλουπωμά τους πάνω σ’ ενα βούρλο που αφαιρείται μετά.
Η παρασκευή των ματσάτων Φολεγάνδρου είναι απλή. Βέβαια τις αναλογίες του αλευριού, του λαδιού και του αλατιού δύσκολα να τις μάθουμε καθώς είναι το μυστικό κάθε μαγείρισσας, πάντως αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι η ζύμη απλώνεται με το ζυμωτήρι, μετά αναδιπλώνεται τρεις τέσσερις φορές, αφού ενδιαμέσως σε κάθε δίπλωμα πασπαλίζεται με αλεύρι για να μην κολλήσει. Κατόπιν η ζύμη κόβεται κάθετα με το μαχαίρι και μετά με ένα ελαφρό πέταγμα τα ματσάτα σκορπίζονται για να πάρουν το κατσαρό τους σχήμα. Δεν θα περιμένουν πολλή ώρα για να μπουν στη βράση και να δημιουργήσουν ίσως το πιο νόστιμο φρέσκο ζυμαρικό της χώρας.
ΠΗΓΗ:greekgastronomyguide.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου