Το εκμέκ καταΐφι έχει τις ρίζες του στην Τουρκία και ειδικότερα στο Αφιόν Καραχισάρ, μια περιοχή στη δυτική Μικρά Ασία.
Εκμέκ στα τούρκικα σημαίνει ψωμί. Και εκμέκ κανταϊφι το γλυκό που όλοι ξέρουμε και αγαπάμε γιατί συνδυάζει την Ανατολή με το σιρόπι της και μια σαντιγούλα με ευρωπαϊκή προέλευση.
Βέβαια, στην κλασική του εκδοχή σερβίρεται με βουβαλίσιο, πλούσιο καϊμάκι, κάτι που δύσκολα βρίσκεις πια στην Αθήνα.
Συνήθως το συγκεκριμένο γλυκό σερβίρεται με παγωτό καϊμάκι.
Εκτέλεση
Τρίβουμε το κανταΐφι, το τοποθετούμε σε ένα ταψί και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Αφού ψηθεί το αφήνουμε να κρυώσει.
Δοκιμάζουμε ένα σοκολατένιο Εκμέκ Κανταΐφι
Υλικά
500 γρ. κανταΐφι
200 γρ. φιστίκι αιγίνης
1 LT γάλα
10 κ.σ. ζάχαρη
5 κ.σ. κορν φλάουρ
1 λοβό βανίλιας
5 κρόκους αυγών
400 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
500 γρ. κρέμα γάλακτος με 36% λιπαρά χτυπημένη σε σαντιγί
Κομπόστα αχλάδι ή ροδάκινο για τα σερβίρισμα
Για το Σιρόπι
4φλ. νερό
800 γρ. ζάχαρη
1 ξύλο κανέλας
Χυμό από 1/2 λεμόνι
Τρίβουμε το κανταΐφι, το τοποθετούμε σε ένα ταψί και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Αφού ψηθεί το αφήνουμε να κρυώσει.
Για το σιρόπι:
Βράζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα και το λεμόνι, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει σιρόπι. Αφού κρυώσει σιροπιάζουμε το κανταΐφι.
Βράζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα και το λεμόνι, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει σιρόπι. Αφού κρυώσει σιροπιάζουμε το κανταΐφι.
Για την κρέμα:
Βράζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα με την μισή ζάχαρη. Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη και το κορν φλάουρ.
Αφού πάρει βράση το γάλα προσθέτουμε λίγο στο μείγμα των αβγών και χτυπάμε με ένα σύρμα.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα. Στο τέλος, εκτός φωτιάς ρίχνουμε τη σοκολάτα κουβερτούρα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.
Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος, μέχρι να γίνει σαντιγί.
Μοιράζουμε σε γυάλινα μπολάκια, με ένα κουτάλι, το σιροπιασμενο κανταΐφι. Προσθέτουμε από πάνω την κρέμα σοκολάτας, την ψιλοκομμένη κομπόστα, το τριμμένο φιστίκι Αιγίνης και την σαντιγί. Γαρνίρουμε με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης και σερβίρουμε.
Αφού πάρει βράση το γάλα προσθέτουμε λίγο στο μείγμα των αβγών και χτυπάμε με ένα σύρμα.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα με το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα. Στο τέλος, εκτός φωτιάς ρίχνουμε τη σοκολάτα κουβερτούρα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.
Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος, μέχρι να γίνει σαντιγί.
Μοιράζουμε σε γυάλινα μπολάκια, με ένα κουτάλι, το σιροπιασμενο κανταΐφι. Προσθέτουμε από πάνω την κρέμα σοκολάτας, την ψιλοκομμένη κομπόστα, το τριμμένο φιστίκι Αιγίνης και την σαντιγί. Γαρνίρουμε με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης και σερβίρουμε.
πηγη:chefonair.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου