Κυριακή, 3 Ιουλίου 2016

Ρετρό γλυκό ψυγείου με σοκολάτα


Αποτέλεσμα εικόνας για Γλυκό ψυγείου
Ένα νοσταλγικό, ρετρό αεράκι πλανιέται στη σκέψη του 'γλυκού ψυγείου', καθώς για τους περισσότερους είναι συνώνυμο του εύκολου, σπιτικού γλυκού που δεν απαιτεί φούρνο και που δεν έλειπε παλιότερα από κανένα οικογενειακό ψυγείο τις Κυριακές...
Το σημαντικό στα γλυκά ψυγείου είναι η απόλυτη φρεσκάδα των υλικών, η κατανάλωσή τους μέσα σε δύο το πολύ μέρες ενώ για την παρασκευή τους προβλέπουμε και το χρόνο παραμονής του γλυκού στο ψυγείο.)
Υλικά συνταγής
(Mερίδες: 10)

Για την κρέμα σοκολάτα
1 λίτρο φρέσκο γάλα

3/4 φλιτζ. ζάχαρη

4 κ.σ. γεμάτες Κορν Φλάουρ 

1 κ.σ. Κακάο 
1/2 φλιτζ. Κουβερτούρα σε ξύσμα


Για την κρέμα βανίλια

1 λίτρο φρέσκο γάλα
3/4 φλιτζ. ζάχαρη

4 κ.σ. γεμάτες Κορν Φλάουρ 

1 βανίλια (μπαστουνάκι)

Για το στήσιμο

1½ πακέτο μπισκότα petit beure

1 φλιτζ. φρέσκο γάλα

2 κ.σ. κονιάκ
1/2 φλιτζ. Κουβερτούρα  σε ξύσμα

Εκτέλεση

1. Ετοιμάζουμε την κρέμα σοκολάτας: Κρατάμε 1 φλιτζάνι γάλα από το 1 λίτρο. Το υπόλοιπο το βάζουμε σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά μαζί με τη ζάχαρη. Διαλύουμε το κορν φλάουρ και το κακάο στο γάλα που κρατήσαμε. Μόλις ζεσταθεί το γάλα στην κατσαρόλα, προσθέτουμε, ανακατεύοντας καλά με σύρμα, το διαλυμένο κορν φλάουρ. Αφήνουμε λίγα λεπτά να πήξει η κρέμα. Μόλις έρθει σε σημείο βρασμού την αποσύρουμε. Τότε προσθέτουμε το ξύσμα σοκολάτας κι ανακατεύουμε.


2. Ετοιμάζουμε την κρέμα βανίλιας: Κρατάμε 1 φλιτζάνι γάλα. Το υπόλοιπο το βάζουμε στη φωτιά με τη ζάχαρη. Χαράζουμε το μπαστούνι της βανίλιας κατά μήκος και με τη λάμα μαχαιριού αφαιρούμε τους σπόρους. Τους ρίχνουμε στο γάλα. Το αφήνουμε να ζεσταθεί. Διαλύουμε το κορν φλάουρ στο κρύο γάλα που κρατήσαμε και το ρίχνουμε ανακατεύοντας στην κατσαρόλα. Μόλις πήξει αποσύρουμε από τη φωτιά.

3. Για το στήσιμο του γλυκού: Βάζουμε σε ένα μπολ το κρύο γάλα και το κονιάκ. Βουτάμε ένα ένα τα μπισκότα και τα στρώνουμε σε διάφανο πυρίμαχο τετράγωνο σκεύος. Αδειάζουμε σε μία στρώση την κρέμα σοκολάτας. Επαναλαμβάνουμε μία στρώση μπισκότα βουτηγμένα στο γάλα-κονιάκ. Πατάμε τα μπισκότα ελαφρά, να κολλήσουν στην κρέμα. Αδειάζουμε από πάνω την κρέμα βανίλιας. Θρυμματίζουμε λίγα μπισκότα και πασπαλίζουμε το γλυκό. Τέλος, πασπαλίζουμε με ξύσμα σοκολάτας. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και το διατηρούμε στο ψυγείο.

πηγη:argiro.gr/athinorama.gr



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου