Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2016

Μελιτζανόπιτα με φέτα (Αργυρώ Μπαρμπαρίγου)

  No comments    
categories: 

Μελιτζανόπιτα με φέτα
Το Ελληνικό όνομά της μελιτζάνας προέρχεται από παραλλαγή της Αραβικής της ονομασίας bāḏinjān σε μελιτζάνα, επηρεασμένο από το μελανό χρώμα του καρπού. Στην Κύπρο είναι γνωστή ως "το βαζάνι", ονομασία πιο κοντινή στην Αραβική bāḏinjān. Η Βυζαντινή λέξη μελιτζάνα (melitzána) αποδόθηκε στα μεσαιωνικά λατινικά σαν melongena. Με αλλαγή του “g” σε “z” προέκυψε στα σύγχρονα Ιταλικά η λέξη "melanzana".

Κυριότερες ποικιλίες στην Ελλάδα είναι του Λαγκαδά με τους ωοειδείς και μακριούς καρπούς βάρους 150 περίπου γραμμαρίων χρώματος σκούρου μοβ, η τσακώνικη μελιτζάνα Λεωνιδίου (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης από το 1996), με μακρείς καρπούς 120-150 γραμμαρίων μωβ χρώματος, και Σύρου, μία πρώιμη ποικιλία με τους μεγαλύτερους καρπούς που φτάνουν και τα 300 γραμμάρια. Είναι χοντροί και στρογγυλοί ή σχήματος αχλαδιού και το χρώμα τους είναι σκούρο μωβ.

Η χώρα με την μεγαλύτερη παραγωγή παγκοσμίως είναι η Κίνα, δεύτερη η Ινδία και τρίτη η Τουρκία. Στην Ευρώπη, πρώτη στην παραγωγή μελιτζάνας βρίσκεται η Ιταλία και ακολουθούν η Ισπανία και η Ελλάδα. Στην Κρήτη καλλιεργείται το 50% της ελληνικής παραγωγής.

Για τραγανή μελιτζανόπιτα με πλούσια γεύση, προτείνω ένα φύλλο παραδοσιακό, αλλά και διαφορετικό παράλληλα: χωριάτικο «κιχί» με βρώμη, κριθάρι και σίκαλη. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόση διαφορά κάνουν τα δημητριακά. Θα το λατρέψετε!


Υλικά


1 πακέτο χωριάτικο φύλλο «κιχί» με βρώμη κριθάρι και σίκαλη 
3/4 φλ. ελαιόλαδο
6 φλάσκες μελιτζάνες μετρίου μεγέθους
4 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα ή τριμμένα σε χοντρό τρίφτη
2 ντομάτες ψιλοκομμένες
1/2 φλ. τραχανάς
400 γρ. φέτα
2 αυγά
αλάτι
λίγο μαϊντανό
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση


Θα χρησιμοποιήσουμε ένα ρηχό ταψί για πίτα, 40 εκατοστών. Ξεφλουδίζουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε σε καρέ και τις βάζουμε σε μια λεκάνη με νερό, για να μην ρουφήξουν πολύ λάδι στο τηγάνι. Βάζουμε το κρεμμύδι στο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, για περίπου 5-6′, να πιει τα υγρά του. Προσθέτουμε 1/4 από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 4-5′.


Προσθέτουμε τις μελιτζάνες, αφού πρώτα τις στύψουμε πολύ καλά, να φύγουν τα νερά. Ανακατεύουμε το μείγμα και σοτάρουμε για 5-6′ να μελώσουν οι μελιτζάνες.
Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και βράζουμε τη γέμιση σε μέτρια φωτιά, για 10′ περίπου, να πιει τα υγρά της. Προς το τέλος του βρασμού, προσθέτουμε τον τραχανά, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με το μαϊντανό.



Αφήνουμε τη γέμιση σε χαμηλή φωτιά να πιει τελείως τα υγρά της.
Αφού κρυώσει το μείγμα, προσθέτουμε τη φέτα και τα αυγά, χτυπημένα. Στρώνουμε ακτινωτά τα 3 φύλλα, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα, και τα τσαλακώνουμε ελαφρά. Στρώνουμε το 4° φύλλο, ελαφρά σουρωμένο. Αδειάζουμε τη γέμιση στο ταψί και ισιώνουμε το πάχος της.

Γυρνάμε τα φύλλα που εξέχουν, προς τα μέσα, πάνω στην πίτα. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 2 φύλλα και τα στρώνουμε τσαλακωμένα, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα. Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια. Ραντίζουμε την επιφάνεια της πίτας με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και με λίγο νερό.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C για περίπου 1 ώρα, να ροδίσει καλά και να ξεκολλήσει ολόκληρη η πίτα από το ταψί.

πηγη:argiro.gr









0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου