Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

Cheesecake, το δημοφιλές γλυκό των αρχαίων Ελλήνων!


Ποιος μπορεί να πει όχι σε ένα κομμάτι λαχταριστού cheesecake; Αναρωτηθήκατε, όμως, που και πως πρωτοφτιάχτηκε αυτό το υπέροχο γλύκισμα; Μάλλον όχι γιατί προτιμήσατε απλώς να το απολαύσετε. Μήπως ήρθε η ώρα να μάθετε;

Κι όμως το cheesecake (κέικ τυριού), το γνωστό αμερικάνικο γλυκό, είναι ελληνικής προέλευσης! Όχι, δεν βρήκαμε απλώς έναν ακόμα λόγο να επαινέσουμε τους προγόνους μας, γιατί υπάρχουν στοιχεία που το αποδεικνύουν.

Το cheesecake ήταν ένα ιδιαίτερα δημοφιλές γλυκό στην Αρχαία Ελλάδα. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, δινόταν στους αθλητές κατά τη διάρκεια των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων, το 776 π.Χ. Παρόλα αυτά, ανθρωπολόγοι βρήκαν καλούπια τυριών, που θυμίζουν cheesecake και χρονολογούνται πολύ νωρίτερα, στο 2000 π.Χ.


Και το όνομά του; Σύμφωνα με σχετικά συγγράμματα που έχουν διασωθεί, το γλυκό αυτό ονομαζότανπλακούντας και η συνταγή του πλακουντοποιικόν σύγγραμμα. Δεν είναι τυχαίο πως η λέξη «πλακούντας» των αρχαίων κειμένων μεταφράζεται στη σύγχρονη ζαχαροπλαστική, ως το σημερινό τσιζκέικ.

Σύμφωνα με τον ιστορικό Αθηναίο, ο ιατρός Αιγίμιος ήταν ο πρώτος που περιέγραψε στο «πλακουντοποιικόν του σύγγραμμα» την συνταγή του… cheesecake. Για την ακρίβεια, το ελληνικό γλυκό φτιαχνόταν με μπόλικο τυρί ανακατεμένο με βρεγμένο αλεύρι, σαν χυλός. Έπειτα, απλωνόταν σε σκεύος μαζί με μέλι και τέλος, διατηρούνταν στον πάγο για να είναι δροσερό.

Στη συνέχεια, οι Ρωμαίοι μετά την κατάκτηση της Ελλάδας, υιοθέτησαν το γλυκό αυτό, εξαπλώνοντάς το σιγά σιγά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το όνομά του στα λατινικά ήταν Placenta. Το έψηναν ακόμα και στο φούρνο κάτι που δεν γινόταν στην Αρχαία Ελλάδα, όπου τρωγόταν μόνο δροσερό. Αργότερα, Ευρωπαίοι μετανάστες, που χρησιμοποιούσαν την συνταγή, έκαναν δημοφιλές το γλυκό και στην Αμερική.

Το cheesecake παρόλα αυτά, με την σημερινή του εκδοχή, δημιουργήθηκε το 1872 στη Νέα Υόρκη, από τον William Lawrence, ο οποίος προσπαθούσε να φτιάξει γαλλικό τυρί. Αντί αυτού, πέτυχε το τυρί κρέμα, που στην συνέχεια πήρε ο James Craft, ως βασικό υλικό του cheesecake, καθιερώνοντάς το με την μορφή που έχει σήμερα σε όλο τον κόσμο.

Την επόμενη φορά που θα απολαύσεις ένα κομμάτι cheesecake, λοιπόν, θα ξέρεις πως οι Αρχαίοι Έλληνες έβαλαν κι εκεί το χεράκι τους.

πηγη:argiro.gr











Related Posts:

  • Pancakes red velvet με κρέμα τυριούΑφράτα pancakes με το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα του red velvet, που αποκτάνε μια ιδιαίτερη γεύση με την κρέμα τυριού που τα συνοδεύουμε.Είναι μια&n… Read More
  • Χριστουγεννιάτικη πάβλοβα Η πάβλοβα δημιουργήθηκε στην Αυστραλία το 1929 όταν τη χώρα την επισκέφτηκε η μεγάλη Ρωσίδα χορεύτρια Άννα Πάβλοβα για να χορέψει το ρόλο του… Read More
  • Πάβλοβα ένα αιθέριο γλυκό Πόσοι από εσάς δεν γνωρίζουν την Pavlova; Ένα γλυκό τόσο ανάλαφρο, όπως τα βήματα της πρίμα μπαλαρίνα, Άννα Πάβλοβα, που για χάρη της, φτιάχτηκε το υ… Read More
  • Πάβλοβα με σιρόπι ροδιούΤο δημοφιλές επιδόρπιο είναι σημαντικό κομμάτι της εθνικής κουζίνας τόσο της Αυστραλίας, όσο και της Νέας Ζηλανδίας και συχνά σερβίρεται κατά τη διάρκ… Read More
  • Δίπλες με πορτοκάλι Οι δίπλες είναι καλύτερη επιλογή σε σχέση με τους κουραμπιέδες, επειδή έχουν λιγότερες θερμίδες και σχεδόν 50% λιγότερα λιπαρά. Εάν, μάλιστα… Read More

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου