Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Φτιάξετε σπιτικό και μυρωδάτο εκχύλισμα βανίλιας


H “βασίλισσα των αρωμάτων” βανίλια αγαπήθηκε για το χαρακτηριστικό άρωμα των καρπών της γι’ αυτό ζαχαροπλαστική, μαγειρική, αρτοποιία, αρωματοποιία και όχι μόνο, υποκλίνονται στη γλυκιά γοητεία της…
Το όνομά της προέρχεται από την ισπανική λέξη “vainilla”, δηλαδή “μικρό φασόλι”, ο λεπτοκαμωμένος λοβός της μοιάζει με πράσινο φασόλι και από αυτόν προέρχονται μετά από εκτενή επεξεργασία τα μικρά μαύρα σποράκια με το μεθυστικό και γεμάτο ένταση άρωμα.
Η δημοφιλέστερη ποικιλία βανίλιας είναι η “Μπουρμπόν” που είναι μια από τις πιο αρωματικές του είδους και φυσικά από τις ακριβότερες αφού λένε ότι το άρωμά της είναι το πιο αυθεντικό.
Να αναφέρουμε εδώ ότι δεν πρέπει να συγχέετε τη βανίλια με τη βανιλίνη, τη λευκή κρυσταλλική σκόνη που βρίσκετε στο εμπόριο σε φιαλίδια μιας δόσης. 
Η βανιλίνη είναι χημικό προϊόν με άρωμα που μοιάζει με αυτό της βανίλιας, χρησιμοποιείται εναλλακτικά σε επιδόρπια ή εδέσματα για να αρωματιστούν και είναι φυσικά πολύ οικονομικότερη από τους φυσικούς λοβούς βανίλιας. Το γευστικό της αποτέλεσμα σαφώς δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτό της φυσικής βανίλιας. (olivemagazine.gr)


Δεν είναι λίγες οι συνταγές που απαιτούν εκχύλισμα βανίλιας για να να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα. Αντί να τρέχετε κάθε τρεις και λίγο στο σούπερ μάρκετ, όμως, δείτε πώς μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας, υπέροχο εκχύλισμα βανίλιας:
Υλικά
3 λοβούς βανίλιας
1 κούπα βότκα
ένα γυάλινο βάζο που να κλείνει αεροστεγώς

Εκτέλεση
1. Χρησιμοποιήστε ένα κοφτερό μαχαίρι για να κόψετε κατά μήκος κάθε λοβό βανίλιας, χωρίζοντάς τον στη μέση και αφήνοντας 1 εκατοστό στο τέλος ενωμένο.
2. Βάλτε τους λοβούς μέσα στο βάζο και καλύψτε τους εντελώς με τη βότκα. Σφραγίστε καλά το βάζο.
3. Ανακινείστε καλά το βάζο μερικές φορές και βάλτε το σε ένα σκοτεινό, δροσερό μέρος για 2 μήνες.

Εντάξει, 2 μήνες σίγουρα δεν είναι λίγος χρόνος, αυτό το βαζάκι όμως θα σας κρατήσει για χρόνια και σκεφτείτε πόσα έξοδα θα γλιτώσετε. Μπορείτε να προσθέτετε λίγη βότκα όποτε χρειάζεται, απλά να θυμάστε να κουνάτε το βάζο καλά κάθε φορά ώστε να αναμειγνύονται τα υλικά.

πηγη:queen.gr

Related Posts:

  • Banoffee (χωρίς ζαχαρούχο γάλα) Το Banoffee (γνωστό και ως Banoffee pie) έχει καταγωγή από την Αγγλία. Οι δημιουργοί του ήταν οι Nigel Mackenzie και ο Ian Dowding, ο ιδιοκτήτης κα… Read More
  • Μαλακό κέικ λεμονιού Είναι η εποχή με τα φρέσκα και ζουμερά λεμόνια. Αξιοποιήστε τα με όλους τους τρόπους και φτιάξτε κι ένα γλυκό.Σεβαστείτε τη δόση του λεμονιού. Αν β… Read More
  • Σακγρία (Sangria):Πως να την φτιάξετε τέλεια! Τώρα που πιάσανε οι ζέστες για τα καλά και η επιθυμία για κάτι δροσιστικό γίνεται όλο και πιο έντονη, η καλύτερη επιλογή, ειδικά για όσους δεν α… Read More
  • Μuffin ή cupcake! Είναι και τα δύο πεντανόστιμα και λαχταριστά! Μοιάζουν πολύ μεταξύ τους, όμως η αλήθεια είναι πως δεν είναι το ίδιο!Ειδικά αν καλύψουμε τα muffins … Read More
  • Παγωτό με γιαούρτι και μπισκότα Oreo Δεν υπάρχει ομοφωνία πάνω στο θέμα της προέλευσης της ονομασίας Oreo. Κάποιοι λένε πως προήλθε από τη γαλλική λέξη or (= χρυσός), … Read More

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου