Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

Σπιτικά νιόκι πατάτας με κόκκινη σάλτσα, βήμα-βήμα

  No comments    
categories: 

Με βασικά υλικά τις πατάτες και το αλεύρι, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα λιτό αλλά πολυτελές ζυμαρικό που μπορεί να δελεάσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.

Η λέξη νιόκι μπορεί να προέρχεται από την ιταλική λέξη nocchio, (μτφ.: κόμπος στο ξύλο), ή από την λέξη nocca, (μτφ.: άρθρωση). Υπήρξε παραδοσιακό ιταλικό πιάτο ζυμαρικών, πιθανότατα με καταγωγή από την Μέση Ανατολή επί Ρωμαϊκών χρόνων. Έγινε ευρύτερα γνωστή από τις ρωμαϊκές λεγεώνες κατά την διάρκεια της επέκτασης της αυτοκρατορίας προς τις χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου. Τα τελευταία 2000 χρόνια,κάθε χώρα ανέπτυξε τον δικό του τύπο ζυμαρικού, με τα νιόκι , να αποτελούν τον κοινό πρόγονό τους. Στους ρωμαϊκούς χρόνους, τα νιόκι γίνονταν από χυλό σιμιγδαλιού ενώ η χρήση της πατάτας αποτελεί μια σχετικά πρόσφατη καινοτομία, μετά την εισαγωγή της πατάτας στην Ευρώπη τον 16ο αιώνα.

Όπως σε πολλά ιταλικά πιάτα, έτσι και για τα νιόκι, υπάρχουν σημαντικές διαφορές στις συνταγές και τα ονόματα των πιάτων, ανάλογα την περιοχή. 


Για παράδειγμα στην Τοσκάνη, τα νιόκι λέγονται Malfatti για να τονίσουν, με πόσα λίγα και φτωχά υλικά μπορούν να ετοιμαστούν - μόνο με αλεύρι, ρικότα και σπανάκι, ενώ τα νιόκι στην περιοχή της Πούλιας διαφοροποιούνται ως προς το είδος του αλευριού. 

Τα νιόκι τρώγονται κυρίως ως πρώτο πιάτο και μπορούν να συνοδευτούν απο από αρωματισμένο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή και από λίγο λιωμένο βούτυρο και φασκόμηλο, με σάλτσα πέστο ή και οποιαδήποτε άλλη κόκκινη σάλτσα μπορείτε να ετοιμάσετε. (olivenews.gr/
wikipedia)


Υλικά


(Μερίδες 4)

500 γρ. πατάτες, κατά προτίμηση βιολογικής καλλιέργειας
120 γρ. λευκό αλεύρι, σκληρό 
(η δόση του δεν είναι απόλυτη: όσο περισσότερα υγρά έχουν οι πατάτες, τόσο περισσότερο αλεύρι πρέπει να χρησιμοποιηθεί)


Εκτέλεση

Πλένουμε τις πατάτες και χωρίς να τις καθαρίσουμε τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό. Τις βράζουμε για περίπου 30 λεπτά.
Είναι έτοιμες όταν το πιρούνι διεισδύει εύκολα μέχρι το κέντρο τους. Τις βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα -προσέχοντας να μην τις θρυμματίσουμε- και τις αφήνουμε να κρυώσουν για περίπου 1 ώρα μέσα σε ένα σουρωτήρι.
Τις ξεφλουδίζουμε και τις λιώνουμε μέσα σε ένα μπολ με το ειδικό εργαλείο, χωρίς να αφήσουμε μεγάλα κομμάτια.
Προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά (ρυθμίζουμε την ποσότητά του ανάλογα με τα υγρά της πατάτας), μέχρι να προκύψει ένα μείγμα συμπαγές, αλλά όχι πολύ σκληρό: να μη θρυμματίζεται σε ψίχουλα μέσα στα χέρια μας, αλλά να κολλάει στα δάχτυλά μας.
Το κόβουμε σε 5 κομμάτια και τα ακουμπάμε σε μια ξύλινη επιφάνεια καλά αλευρωμένη.
Σχηματίζουμε «μπαστουνάκια» διαμέτρου περίπου 1,5 εκ. Τα κόβουμε σε περίπου 1,5 εκ. το καθένα, με ένα μαχαίρι λείο, χωρίς δόντια.
Αλευρώνουμε καλά έναν μεγάλο δίσκο. Με το αριστερό μας χέρι (αν είμαστε δεξιόχειρες) κρατάμε έναν τρίφτη ώστε να έχει κλίση 45 μοιρών (σαν να είναι τσουλήθρα!). Με το δεξί μας χέρι παίρνουμε ένα κομμάτι από αυτά που έχουμε κόψει, το ακουμπάμε πάνω στον τρίφτη και, ασκώντας ελαφρά πίεση με τον αντίχειρα, το κυλάμε πάνω στον τρίφτη κι έπειτα το αφήνουμε να πέσει απευθείας μέσα στον αλευρωμένο δίσκο.
Προσέχουμε ώστε τα νιόκι να μην ακουμπήσουν το ένα το άλλο, διότι κολλάνε πολύ εύκολα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όλα τα κομμάτια. Έτσι, κάθε νιόκι θα είναι από τη μία πλευρά του βαθουλωτό και από την άλλη φουσκωτό και με γραμμώσεις που θα συγκρατήσουν πολύ καλά τη σάλτσα.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε 3 λίτρα νερό. Προσθέτουμε το αλάτι και ρίχνουμε προσεκτικά τα νιόκι στο νερό μόλις αρχίσει να βράζει.

Μόλις βράσουν -τα φρέσκα δεν θα χρειαστούν παραπάνω από ένα λεπτό!-, τα μεταφέρουμε αμέσως με μια σουρωτή κουτάλα στο τηγάνι ή την κατσαρόλα με τη σάλτσα που έχουμε ετοιμάσει. Πάντα με προσοχή για να μη σπάσουν.
Ανακατεύουμε απαλά με μια ξύλινη κουτάλα και τα σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα.


πηγη:gastronomos.gr




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου