Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

Διατροφή:Οι χειρότερες τροφές για να φας αργά το βράδυ

  No comments    
categories: 

Δεν υπάρχει λόγος να πεις όχι σ’ ένα σνακ αργά τη νύχτα εάν αισθάνεσαι πεινασμένος, αλλά πρέπει να το κάνεις έξυπνα! Τρώγοντας λάθος τρόφιμα, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να διαταράξεις τον ύπνο σου, ενώ θα προσθέσεις επίσης πολλές περιττές θερμίδες στον οργανισμό σου.

Γι’ αυτό κι εμείς σου δίνουμε έναν οδηγό με τις πέντε χειρότερες τροφές για να φας αργά το βράδυ!


Τρόφιμα γεμάτα λιπαρά. 

Τα λιπαρά, όχι μόνο σε κάνουν να αισθάνεσαι υποτονικά το επόμενο πρωί, αλλά επίσης δυσκολεύουν τη χώνεψη. Μείνει μακριά απ’ το fast food, τα καρύδια, το παγωτό ή τα τυροκομικά τρόφιμα, ακριβώς πριν πέσεις για ύπνο.
Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες ή ζάχαρη. 
Λίγο γλυκό πριν το κρεβάτι μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι, αλλά η άνοδος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα θα μπορούσε να είναι καταστροφική!
Κόκκινο κρέας και άλλες πρωτεΐνες. 
Το κόκκινο κρέας τη νύχτα θα εμποδίσει την ομαλή λειτουργία της πέψης. Δεν χρειάζεται ν’ αποφύγεις εντελώς την πρωτεΐνη, απλά βεβαιώσου ότι θα φας μια μικρή μερίδα.
Πικάντικα τρόφιμα. 
Τα μπαχαρικά μπορεί να είναι μια φυσική θεραπεία, όμως, πρέπει να τ’ αποφύγεις αργά το βράδυ! Οι πικάντικες τροφές μπορεί ν’ αναστατώσουν το στομάχι σου και να μην σ΄αφήσουν να κοιμηθείς ήσυχος.
Μεγάλες μερίδες. 
Τα βραδινά σνακ δεν πρέπει να μετατραπούν σ’ ένα αργοπορημένο βραδινό γεύμα. Διατήρησε το συνολικό ποσό των θερμίδων κάτω των 200, ώστε να μην αντιμετωπίσεις μεταμεσονύκτια προβλήματα.


Σοκολάτα
Πώς μπορεί κάτι τόσο θεϊκό να είναι κακό για τον ύπνο, αναρωτιούνται πολλοί. Η βελούδινη απαλότητα της σοκολάτας που λιώνει στο στόμα, σας κάνει να θέλετε να χωθείτε σε έναν ζεστό κρεβάτι και να την απολαύσετε.
Ωστόσο, η σοκολάτα περιέχει καφεΐνη, και ειδικά η μαύρη σοκολάτα. Είναι το ίδιο πράγμα όπως και στον καφέ που σας δίνει επιπλέον δόσεις ενέργειας κάθε πρωί για να «βγάλετε» την ημέρα. 
Είναι ένα διεγερτικό που βελτιώνει την πνευματική εγρήγορση, μειώνει την κούραση και επιταχύνει τον μεταβολικό ρυθμό – πράγματα που δεν θέλετε λίγο πριν πάτε για ύπνο.
Η καφεΐνη ωστόσο, δεν είναι ο μόνος ένοχος στην σοκολάτα. Περιέχει κι ένα άλλο διεγερτικό – την θεοβρωμίνη που προκαλεί υπερδιέγερση στην καρδιά και κάνει πιο δύσκολο τον ύπνο. 
Η μόνη σοκολάτα που μπορείτε να φάτε το βράδυ είναι η λευκή, κι αυτό γιατί δεν περιέχει θεοβρωμίνη και ελάχιστη καφεΐνη.
Καφές
Σίγουρα δεν αποτελεί έκπληξη. Οι κόκκοι του καφέ που χρησιμοποιούνται για την Παρασκευή αυτού του ροφήματος περιέχουν καφεΐνη. Εκατομμύρια άνθρωποι βασίζονται στον καφέ για να παραμείνουν ξύπνιοι και ενεργητικοί.
Εντούτοις, η καφεΐνη είναι ένα ειδικό διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος. Αναστέλλει την παραγωγή των χημικών ουσιών που συμβάλουν στον ύπνο και αυξάνει την παραγωγή αδρεναλίνης, μια ορμόνη που επιτρέπει στο σώμα να αξιοποιεί την διαθέσιμη ενέργεια.
Μία κούπα καφέ θα σας προσφέρει την τόνωση που χρειάζεστε σε μόλις 15 λεπτά, ενώ θα χρειαστούν τουλάχιστον 6 ώρες για το σώμα σας για να απαλλαγεί από την μισή έστω ποσότητά της που περιέχεται σε ένα φλιτζάνι καφέ. 
Δημητριακά
Τα δημητριακά συνήθως τρώγονται κατά την διάρκεια του πρωινού, ωστόσο πολλοί λαοί τα απολαμβάνουν ως σνακ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Όταν καταναλώνονται με γάλα το βράδυ, υποτίθεται πως συμβάλουν σε έναν καλύτερο ύπνο, αν και αυτό εξαρτάται από το είδος των δημητριακών που τρώτε, καθώςπ ολλά εξ αυτών περιέχουν υπερβολικές ποσότητες ζάχαρης.

Γι’ αυτό προσπαθήστε να αποφύγετε όσα περιέχουν σάκχαρα. Διαλέξτε χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Μπορούν να σας παρέχουν τους υδατάνθρακες που χρειάζεστε για έναν καλύτερο ύπνο, χωρίς την ζάχαρη που θα σας προκαλέσει υπερδιέγερση.


Πηγή:ipop.gr/ethnos.gr











0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου