Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017

Τραχανάς:Φτιάχνετε μόνοι σας σπιτικό τραχανά και με αυτόν δημιουργείτε μια θρεπτική σούπα

  No comments    
categories: 

Ο τραχανάς είναι ζυμαρικό φτιαγμένο από αλεύρι και γάλα και έχει σχήμα κοκκώδες και ακανόνιστο. Οι κόκκοι έχουν διάμετρο περίπου 2-3 χιλιοστά. Υπάρχει σε διάφορες ποικιλίες: ξινός και γλυκός, χοντρός και ψιλός.Ο ξινός τραχανάς ζυμώνεται με γιαούρτι.

Ο τραχανάς μαγειρεύεται σαν σούπα είτε με αρκετό νερό, είτε πιο πηχτή. Ο χρόνος μαγειρέματος του τραχανά είναι συνήθως μικρός, περίπου 15-20 λεπτά. Ορισμένες φορές μαγειρεύεται και με ντομάτα.

Κατά την παρασκευή του τραχανά, το τελευταίο στάδιο είναι το στέγνωμά του. Για να γίνει αυτό ο τραχανάς απλώνεται ώστε να έχει τη μέγιστη δυνατή επιφάνεια. Η διαδικασία αυτή, το άπλωμα του τραχανά, έχει παραμείνει και ως λαϊκή έκφραση, που αναφέρεται σε κάποιον που αργοπορεί χαρακτηριστικά.

Στην Κύπρο ο τραχανάς φτιάχνεται από ψιλοαλεσμένο σιτάρι (λέγεται και κονάρι κατά την Κυπριακή διάλεκτο) και ζυμώνεται σε κυλινδρική μορφή με, περίπου, λιγότερο από ένα εκατοστό διάμετρο και "απλώνεται" στον ήλιο για να ξεραθεί. Φτιάχνεται επίσης σε σούπα, συνήθως πιο πηχτή από άλλες σούπες. Δεν χρησιμοποιείται ντομάτα αλλά αυγολέμονο και, συνήθως, περιέχει κάποιο είδος κρέατος. 


 
Υλικά

1/2 κιλό αλεύρι σκληρό
1/2 κιλό σιμιγδάλι ψιλό
Λίγο αλάτι
Γάλα όσο πάρει (για γλυκό τραχανά) 
Γιαούρτι πρόβειο ή ξινόγαλο 
όσο πάρει (για ξινό τραχανά)


Εκτέλεση
Ζυμώνετε τα υλικά ώστε να γίνει μία καλή ζύμη που να μήν κολλάει.
Κόβετε κομμάτια από τη ζύμη και κάνετε μικρά πιτάκια.
Αφήνετε τα πιτάκια σε μία επιφάνεια καλυμμένα με τούλι να στεγνώσουν. (Μπορεί να πάρει 2-3 ημέρες αλλάζοντας πλευρά στα πιτάκια). 

Όταν στεγνώσουν (όχι τελείως γιατί αν είναι σκληρά δεν θα τρίβονται) τα περνάτε από το multi για να τριφτεί (το μέγεθος του τραχανά εξαρτάται από το γούστο του κάθε ενός).

Αφήνετε για μία ημέρα τριμμένο τον τραχανά να στεγνώσει τελείως (πάντα καλυμμένος με τούλι). 

Μετά μπορείτε να αποθηκεύσετε σε υφασμάτινη σακούλα σε στεγνό μέρος ή σε τάπερ στο ψυγείο.


Η σπιτική σούπα τραχανά είναι μία από τις πιο εύκολες, γρήγορες και παραδοσιακές συνταγές. Δοκιμάστε την.

Υλικά

(Για 3 βαθιά πιάτα)

1 φλ. τραχανά
2 φλ. νερό
2-3 φλ. γάλα φρέσκο ή εβαπορέ αραιωμένο μισό μισό με νερό
αλάτι/πιπέρι
½ -1 κ.τ.σ. βούτυρο φρέσκο
1 φλ. τυρί φέτα τριμμένη


Εκτέλεση
Μόλις πάρει βράση το νερό, ρίχνω στην κατσαρόλα τον τραχανά, προσθέτω το αλάτι και αφήνω να σιγοβράσει μέχρι να χυλώσει καλά. Προσθέτω το γάλα και αφήνω τον τραχανά να βράσει λίγο ακόμη.
Ρίχνω το βούτυρο, τη φέτα, ανακατεύω καλά και σερβίρω. 
Αν χτυπήσω λίγο με τη ράβδο – μπλέντερ, η σούπα γίνεται ακόμη πιο παχουλή και κρεμώδης.

Σημειώσεις

Αυτός ο τραχανάς λέγεται γλυκός, όχι γιατί έχει ζάχαρη, αλλά γιατί γίνεται με φρέσκο γάλα σε αντίθεση με τον ξινό που τον φτιάχνουν με γιαούρτι ή ξινόγαλο.

Μπορείτε επίσης να κάνετε την σούπα σας κόκκινη ρίχνοντας λίγη σάλτσα ντομάτας και καυτερή κόκκινη πιπεριά 
(προαιρετικά). Μετά την χτυπάω καλά στο μπλέντερ να γίνει βελουτέ.

πηγη:bostanistas.gr/el.wikipedia.org/cookpad.com







0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου