Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017

Τest Pap: Οκτώ ερωτήσεις κλειδιά

  No comments    
categories: 

Ξέρεις ότι 1 στις 3 Ελληνίδες δεν κάνει Test Pap, παρόλο που πρόκειται για μια βασική εξέταση, η οποία μπορεί κυριολεκτικά να σώσει τη ζωή μιας γυναίκας;

Ο Δρ. Θάνος Παράσχος, γυναικολόγος μαιευτήρας, ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση και Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Embio εξηγεί γιατί είναι σημαντική αυτή η εξέταση για μια γυναίκα, καθώς και όλες τις ουσιώδεις λεπτομέρειες που χρειάζεται να γνωρίζει.

Τι ακριβώς εξετάζει το Test Pap;
Το Test Pap είναι μια εξέταση που ελέγχει αν υπάρχουν αλλοιώσεις στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας, εξαιτίας της ύπαρξης του ιού HPV ή αλλιώς ιού των κονδυλωμάτων. Για να γίνει αυτό κατά τη διάρκεια της κολπικής εξέτασης αφαιρούνται με απλή, σύντομη και ανώδυνη διαδικασία δείγματα από τον κόλπο, τον τράχηλο της μήτρας και τον ενδοτράχηλο (την εσωτερική πλευρά του τραχήλου). Στη συνέχεια, τα δείγματα αποστέλλονται για έλεγχο και εντός λίγων ημερών αποστέλλονται και τα αποτελέσματα.


Κάθε πότε πρέπει να κάνει μια γυναίκα Test Pap;
Από τη στιγμή που θα ξεκινήσει μια γυναίκα να είναι σεξουαλικά ενεργή θα πρέπει να ξεκινήσει να κάνει και Test Pap το οποίο θα επαναλαμβάνει ετησίως. Κάποιοι προτείνουν στις γυναίκες με μόνιμο σύντροφο να επαναλαμβάνουν το τεστ ανά διετία, όμως, όπως εξηγεί ο Δρ. Θάνος Παράσχος, μια τέτοια σύσταση ενέχει κινδύνους, αφού σε περίπτωση απιστίας μπορεί να γίνει μετάδοση κάποιου σεξουαλικού μεταδιδόμενου νοσήματος - μεταξύ αυτών και του ιού των κονδυλωμάτων - που σχετίζεται με τη δυνητική ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου

Γι’ αυτό είναι προτιμότερο να τηρείται ο κανόνας της ετήσιας επανάληψης του Test Pap για όλες τις γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας και ανεξάρτητα από τη μορφή της σχέσης που έχουν με τον σύντροφό τους, εκτός κι αν πρόκειται για γυναίκες στην τρίτη ηλικία και δεν είναι πλέον σεξουαλικά ενεργές, που δε χρειάζεται να κάνουν πλέον την εξέταση.

Γιατί είναι απαραίτητη η ετήσια επανάληψη του Test Pap;
Επειδή, αν μια γυναίκα επαναλαμβάνει το Test Pap της κάθε χρόνο, ακόμα κι αν έχει τον ιό των κονδυλωμάτων ή τον κολλήσει κάποια στιγμή, δε θα δεν κινδυνεύει ποτέ να νοσήσει από καρκίνο του τραχήλου, αφού οι όποιες προκαρκινικές αλλοιώσεις θα εντοπιστούν και θα αντιμετωπιστούν εγκαίρως. Στην ουσία, είναι μια σχετικά απλή, γρήγορη και ανώδυνη εξέταση για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Ποια είναι η καλύτερη μέρα για να κάνει μια γυναίκα την εξέταση;
Η εξέταση μπορεί να γίνει οποτεδήποτε αμέσως μετά το τέλος της περιόδου. Δεν μπορεί επομένως να γίνει κατά τη διάρκεια της περιόδου, αφού η ύπαρξη αίματος δεν το επιτρέπει. Ιδανικό διάστημα θεωρείται το μέσο του κύκλου, διότι, λόγω της ωορρηξίας που συμβαίνει τότε στις περισσότερες γυναίκες με σταθερό κύκλο, ο τράχηλος είναι σε φυσική κατάσταση, πράγμα που διευκολύνει τη διαδικασία της εξέτασης.


Ισχύει ότι πρέπει να αποφεύγεται το σεξ πριν την εξέταση;

Ναι, ισχύει. Καλό είναι να μην έρθει η γυναίκα σε σεξουαλική επαφή τρεις μέρες πριν την εξέταση, καθώς από τη σεξουαλική πράξη μπορεί να υπάρξουν τραυματισμοί ή ερεθισμός του κόλπου και του τραχήλου, όπως και αλλοίωση των κυττάρων της περιοχής, κάτι που μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα της εξέτασης.

Aρκεί το Τest Pap στα πλαίσια της γυναικολογικής εξέτασης;
Το Test Pap δεν αρκεί για να διαγνωστούν άλλα γυναικολογικά προβλήματα, όπως π.χ. ινομυώματα, κύστεις ωοθηκών ή και αφροδίσια νοσήματα πέραν των κονδυλωμάτων. Μία, επομένως, σωστή και ολοκληρωμένη γυναικολογική εξέταση πρέπει να περιλαμβάνει εκτός από το Test Pap και κλινική εξέταση από τον γυναικολόγο, καθώς και γυναικολογικό υπέρηχο. Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις συστήνεται να γίνουν συμπληρωματικά κι άλλες εξετάσεις, όπως το HPV DNA test και το Thin Prep test, που έχει μεγαλύτερη διαγνωστική ικανότητα.

Το Test Pap καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία;
Η εξέταση καλύπτεται από τον ΕΟΠΠΥ. Ακριβώς επειδή καλύπτεται από τα ταμεία, στην Ελλάδα όπως και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης συστήνεται από τους κρατικούς φορείς για λόγους οικονομίας η τριετής επανάληψή του, παρόλο που μπορεί κάτι τέτοιο να μην είναι απόλυτα ασφαλές σε επίπεδο σωστής πρόληψης. Είναι σημαντικό, λοιπόν, κάθε γυναίκα να φροντίζει τον εαυτό της, αποφασίζοντας τι είναι πραγματικά καλύτερο για την περιφρούρηση της υγείας της. Στην προκειμένη περίπτωση, να εμπιστεύεται τον γυναικολόγο της και να επαναλαμβάνει το Test Pap της ετησίως.

πηγη:iefimerida.gr




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου