Τρίτη, 8 Αυγούστου 2017

Μονεμβασιά: Επίσκεψη στην καστροπολιτεία


Μια καστροπολιτεία με τη δική της, μοναδική ατμόσφαιρα, η Μονεμβασιά έλκει ακατάπαυστα επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο, για να γνωρίσουν τη διαφορετικότητά της και τα πολλαπλά και ετερόκλητα στοιχεία της σε ένα ρομαντικό σκηνικό.

Στην ανατολική Πελοπόννησο, στο νομό Λακωνίας, περίπου 320 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, μια μικρή ιστορική πόλη με μεσαιωνικό φρούριο που συνδέεται μέσω γέφυρας με τη λακωνική ακτή, μαγεύει τους επισκέπτες της 365 μέρες το χρόνο, με την περίοδο του καλοκαιριού να γεμίζει ζωή και ενέργεια.

Ο βράχος στον οποίο βρίσκεται και θυμίζει κάτι από… Γιβραλτάρ, αποκολλήθηκε από τη στεριά το 375 μ.Χ. εξαιτίας ενός δυνατού σεισμού και της έδωσε τη σημερινή, ιδιαίτερη μορφή της.


Γεμάτη πέτρινα σκαλιά, σοκάκια, παραμυθένια σπίτια, καμάρες και εκκλησίες, η Μονεμβασιά ή Μονεμβάσια όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι έχει το ιδιαίτερο ότι τίποτα δεν θα το δείτε δυο φορές, αφού κανένα σοκάκι, καμία καμάρα και καμιά εκκλησία δεν είναι ίδια με την άλλη.


Ο λόγος είναι ότι διάφοροι πολιτισμοί (βυζαντινός, οθωμανικός, ενετικός και ελληνικός), έχουν αφήσει τα σημάδια τους σε αυτή μέσα στα χρόνια.


Πλούσια σε πράγματα να δείτε και να εξερευνήσετε περπατώντας (για μερικές ημέρες θα ξεχάσετε τι θα πει αυτοκίνητο) μόλις τη γνωρίσετε θα σας κάνει να θέλετε να την επισκέπτεστε ξανά και ξανά σε κάθε ευκαιρία, αναβιώνοντας την ατμόσφαιρα που την τυλίγει. 
Ποια είναι, όμως, τα 5 πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να δείτε στην πρώτη σας επίσκεψη;

Βόλτα στην Άνω Πόλη και το Ναό της Αγίας Σοφίας
Ως γνήσιοι περιπλανητές, από την κεντρική πλατεία με το κανόνι μπορείτε να ανηφορίσετε προς την ολάνθιστη Άνω Πόλη, η οποία σήμερα είναι ακατοίκητη και όπου θα δείτε τις κατοικίες των αρχόντων και των οικογενειών των εκάστοτε κυριάρχων, λιθόστρωτα δρομάκια, βυζαντινές εκκλησίες και ένα μαγικό σκηνικό που δύσκολα θα καταφέρετε να αποχωριστείτε.


Συνεχίζοντας την ανοδική σας πορεία, θα φτάσετε μέχρι το Ναό της Αγίας Σοφίας, μια από τις ωραιότερες εκκλησίες της χώρας μας, στο ψηλότερο σημείο της Άνω Πόλης.

Επίσκεψη στο σπίτι του Γιάννη Ρίτσου
Μια βόλτα από το σπίτι του σημαντικού Έλληνα ποιητή με τις πάνω από εκατό ποιητικές συλλογές και συνθέσεις, θα σας κάνει να νιώσετε ακόμη περισσότερο την ατμόσφαιρα της περιοχής.


Θα το βρείτε δίπλα από την είσοδο του κάστρου της Μονεμβασιάς και θα το αναγνωρίσετε από την προτομή του που αγναντεύει το Μυρτώο πέλαγος.

Στάση στο Ναό του Ελκόμενου Χριστού
Η χτισμένη τον 13ο αιώνα εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού βρίσκεται στην κεντρική πλατεία και αποτελεί εκκλησία-σύμβολο, όπου μάλιστα γίνονται και πολλοί γάμοι, ενώ την επισκέπτονται και προσκυνητές από όλο τον κόσμο.

Πήρε το όνομά της από την εικόνα του Χριστού Ελκόμενου, η οποία μάλιστα είχε κλαπεί το 1979, βρέθηκε το 1980 και ξαναγύρισε στην εκκλησία 32 χρόνια αργότερα.
Την εικόνα, που αποτελεί ανεκτίμητο θησαυρό θρησκευτικής και αρχαιολογικής αξίας και φυλασσόταν από το 1980 στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών, είχαν αφαιρέσει τον Νοέμβριο του 1979 από τον ναό τρεις αρχαιοκάπηλοι. Οι δράστες έβγαλαν τον μουσαμά με την αγιογραφία και τεμάχισαν την εικόνα. Η αστυνομία εξιχνίασε την υπόθεση, οι αρχαιοκάπηλοι συνελήφθησαν, ενώ η τεμαχισμένη εικόνα αποκαταστάθηκε από τους καλύτερους αγιογράφους, οι οποίοι κόλλησαν με προσοχή τα κομμάτια του τέμπλου και τοποθέτησαν τον μουσαμά με την αγιογραφία του Χριστού.


Η μεγάλης καλλιτεχνικής και λατρευτικής αξίας εικόνα είναι του 14ου αιώνα της Παλαιολόγειου Σχολής . Έχει τοποθετηθεί σε ειδικά σχεδιασμένη προθήκη με διπλά τζάμια και ένα σύστημα 12.000 πίξελ, τα οποία «παγιδεύονται» και ελέγχονται ανά δύο δευτερόλεπτα για να μην αντικατασταθεί η εικόνα με αντίγραφό της. 


Πέρασμα από την αρχαιολογική συλλογή του κάστρου

Απέναντι από το Ναό του Ελκόμενου Χριστού, θα βρείτε την αρχαιολογική συλλογή του κάστρου Μονεμβασιάς, που στεγάζεται σε ένα παλιό μουσουλμανικό τέμενος. 


Εκεί θα γνωρίσετε μέρος των κινητών αρχαιολογικών ευρημάτων από ανασκαφές και έρευνες, τα οποία στο σύνολό τους είναι αρχιτεκτονικά γλυπτά και κεραμικά αντικείμενα. Όλα τα ευρήματα αποκαλύπτουν την ιστορική εξέλιξη της πόλης κι έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον επισκέπτη που θέλει να γνωρίσει το μέρος σε βάθος. Αν είστε λάτρεις των μουσείων, μπορείτε να επισκεφτείτε και τα δύο λαογραφικά μουσεία στη Ρειχιά και στις Βελιές.

Μπάνιο στο γραφικό λιμανάκι Πορτέλο

Αν δεν θέλετε να απομακρυνθείτε από την καστροπολιτεία και προτιμάτε να κάνετε το μπάνιο σας σε ένα μέρος με ιστορία, το Πορτέλο σας διευκολύνει.
Στη νότια πλευρά των τειχών, το γραφικό λιμανάκι λειτουργούσε παλιά ως λιμάνι ανεφοδιασμού του κάστρου και αποτελούσε το μοναδικό χώρο όπου έκαναν μπάνιο οι κάτοικοι.

Μετά την τελευταία ανάπλαση του χώρου, μπορείτε κι εσείς να κολυμπήσετε στα ιστορικά νερά, μένοντας κοντά στη μαγευτική ατμόσφαιρα της καστροπολιτείας.

Άλλες επιλογές μπάνιου στην κοντινή περιοχή, είναι η παραλία Κάκαβος στα αριστερά της γέφυρας με φόντο το κάστρο της Μονεμβασιάς και η μικρή παραλία της Κούρκουλας, κλειστή από τρεις μεριές, θυμίζοντας φυσική πισίνα.

πηγή:clickatlife.gr/
espressonews.gr/thetravelbook.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου