Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Ντοματοκεφτέδες

  No comments    
categories: 

Οι ντοματοκεφτέδες, ένα μόνο είδος από την τεράστια ποικιλία κεφτέδων που υπάρχουν στο νότιο Αιγαίο, αποτελούν σπεσιαλιτέ κυρίως των Κυκλάδων, με μικρές διαφορές από νησί σε νησί. 

Τους βρίσκουμε στην παραδοσιακή κουζίνα της Τήνου, της Σύρου, της Άνδρου και άλλων νησιών, αλλά αδιαμφισβήτητα οι πιο γνωστοί είναι της Σαντορίνης, όπου χρησιμοποιείται η μικρή, άνυδρη ντομάτα του νησιού. 
Στη θέση της μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σφιχτές, ώριμες ντομάτες «πομοντόρι».

Υλικά
(Μερίδες 5)

5 ώριμες και σφιχτές ντομάτες ή ντοματάκια Σαντορίνης
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 φρέσκα κρεμμύδια με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα
½ ματσάκι φρέσκος δυόσμος ψιλοκομμένος
2 κ.σ. φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη
2 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
1 κ.σ μπούκοβο (σποράκια καυτερής πιπεριάς)
1 αυγό χτυπημένο
1 φλ. κεφαλοτύρι πικάντικο τριμμένο
4-5 κ.σ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Για τους ντοματοκεφτέδες, αφού πλύνουμε τις ντομάτες τις κόβουμε και τις αδειάζουμε από τα σπόρια και το ζουμί τις ψιλοκόβουμε με το μαχαίρι. 
Τις βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, ξερά και φρέσκα, και τ’ανακατεύουμε με κουτάλι για να μαραθούν απ’ την ντομάτα. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, τη ρίγανη, το 

μαϊντανό
,το δυόσμο,επίσης το τυρί,το αυγό,το μπούκοβο και αλατοπιπερώνουμε.

Λίγο λίγο ανακατεύοντας προσθέτουμε και το αλεύρι μέχρι να έχουμε έναν χυλό που πρέπει να στέκει καλά στο κουτάλι. Αν χρειαστεί προσθέτουμε 1-2 κουταλιές αλεύρι ακόμη και ανακατεύουμε.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και κουταλιά-κουταλιά τηγανίζουμε να ροδίσουν, περίπου 2΄-3΄ από κάθε πλευρά. Αφήνουμε τους ντοματοκεφτέδες σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.

Tips

1)Το τηγάνισμα σε μικρό ως μεσαίο τηγάνι είναι προτιμότερο αφενός γιατί χρησιμοποιούμε λιγότερο ελαιόλαδο και αφετέρου επειδή τηγανίζονται 5-6 κάθε φορά και δεν πέφτει η θερμοκρασία τηγανίσματος.

2)Αν έχουμε αμφιβολίες για την πυκνότητα και τη ρευστότητα του μείγματος, δοκιμάζουμε τηγανίζοντας μια κουταλιά. Δεν πρέπει να διαλύεται στο τηγάνι. Στην περίπτωση αυτή χρειάζεται λίγο αλεύρι ακόμη.


πηγη:argiro.gr/cretangastronomy.gr /aegeancuisine.gr-Νταϊάνα Κόχυλα
























0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου