Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Τηγανητές πατάτες:13 τρόποι για να τις απολαύσετε

  No comments    
categories: 

Οι διαιτολόγοι τις μισούν, οι μαμάδες τις αποφεύγουν και όλος ο υπόλοιπος κόσμος τις λατρεύει! Ναι, οι τηγανητές πατάτες είναι από τα πιο διάσημα διεθνή φαγητά και κάθε χώρα έχει το δικό της τρόπο να τις σερβίρει. Δες 13 διάσημες προτάσεις σερβιρίσματος που αξίζει να δοκιμάσεις.


Οι βελγικές frites
Συνήθως χοντροκομμένες και διπλοτηγανισμές οι βελγικές τηγανητές πατάτες, εκεί ονομάζονται frites, σερβίρονται συνοδευμένες με μαγιονέζα, ενώ ένα από τα πιο διάσημα πιάτα της βελγικής κουζίνας είναι τα μύδια με τηγανητές πατάτες.


Τα βρετανικά chips
Από τις πιο διάσημες εκδοχές τηγανητής πατάτας είναι τα βρετανικά chips. Τα βρίσκεις είτε εξαιρετικά λεπτοκομμένα, είτε λίγο πιο χοντροκομμένα και τις περισσότερες φορές συνοδεύουν τηγανητό ψαράκι στο περίφημο πιάτο fish ‘n chips.


Οι γαλλικές pommes frites
Οι Αμερικανοί μπορεί να ονομάζουν τις τηγανητές πατάτες french fries, οι Γάλλοι πάλι τις λένε pommes frites και πρόκειται για λεπτοκομμένες και τραγανές πατάτες, που συνοδεύουν ιδανικά μπριζόλες αλλά και μύδια.


Οι γερμανικές bratkartoffeln
Μπορεί να μην προφέρεις ποτέ σωστά το όνομά τους αλλά δεν έχει καμία σημασία. Αρκεί να ξέρεις ότι είναι πεντανόστιμες και συνοδεύουν ιδανικά λουκάνικα και μπίρα -τα καλύτερα της γερμανικής κουζίνας. Παραδοσιακά οι bratkartoffeln πρώτα βράζονται, μετά κόβονται σε λεπτές στρογγυλές φέτες και μετά μπαίνουν στο τηγάνι με μπέικον και κρεμμύδι. Τις ίδιες προτιμήσεις έχουν και οι Αυστριακοί!


Οι ιαπωνικές furaido potato
Οι Ιάπωνες έχουν ταλέντο στο να δίνουν ένα γευστικό twist στα φαγητά, ακόμη και στα πλέον συνηθισμένα, όπως οι τηγανητές πατάτες. Εκ πρώτης όψεως είναι οι κλασικές μακρόστενες πατάτες, μόλις τις δοκιμάσεις, όμως, καταλαβαίνεις ότι ξεχωρίζουν, μιας και πασπαλίζονται με ένα ειδικό, σκορδάτο μίγμα που φτιάχνεται από φύκια, σουσάμι και καρυκεύματα.


Τα ινδικά finger chips
Η ινδική κουζίνα είναι γνωστή για τα μπαχαρικά της και οι τηγανητές πατάτες δεν αποτελούν εξαίρεση. Αντιθέτως, τα finger chips είναι πικάντικα και στο μίγμα που τα καλύπτει περιέχεται κουρκουμάς, τσίλι σε σκόνη και κάποιες φορές μίγμα μπαχαρικών masala.


Οι ισπανικές patatas bravas
Σε αντίθεση με τις περισσότερες τηγανητές πατάτες, οι patatas bravas της Ισπανίας δεν κόβονται σε μπαστουνάκια αλλά σε κύβους. Επίσης, τα κυβάκια πρώτα βράζονται και κατόπιν τηγανίζονται με αποτέλεσμα να είναι τραγανά εξωτερικά και αφράτα εσωτερικά ενώ, συνήθως, σερβίρονται καλυμμένες με μαγιονέζα και πικάντικη σάλτσα ντομάτας.


Οι καλιφορνέζικες animal-style
Σερβίρονται στο μπεργκεράδικο In-N-Out της Καλιφόρνιας και είναι η επιτομή του fast food. Οι τηγανητές πατάτες καλύπτονται με λιωμένο τυρί, ψητά κρεμμύδια και σαν να μην έφταναν αυτά ρίχνουν από πάνω και μια γενναιόδωρη ποσότητα από τη μυστική σάλτσα τους.


Το καναδέζικο poutine
Αν βρεθείς σε κάποια pub του Καναδά και ζητήσεις τηγανητές πατάτες το πιθανότερο είναι να σου σερβίρουν αυτό το καθόλου ελαφρύ πιάτο, το poutine, που αποτελείται από τηγανητές πατάτες, κομμάτια τυριού και άφθονη σάλτσα (gravy).


Τα slap (χαστούκι!) chips της Νοτίου Αφρικής
Μη σε τρομάζει το όνομά τους, δε συνοδεύονται με… χαστούκι στο σερβίρισμα. Πάντως η γεύση τους πρέπει να είναι εξαιρετικά έντονη, μιας και τα slap chips βουτιούνται σε ξίδι, μετά διπλοτηγανίζονται και κατόπιν εκτός από αλάτι τούς ρίχνουν κι άλλο ξίδι!


Οι γλυκές νοτιοκορεάτικες
Στη Νότια Κορέα έχουν έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να σερβίρουν τις πατάτες, καθώς αφήνουν στην άκρη τη συνηθισμένη, αλμυρή εκδοχή και επιλέγουν μια πιο γλυκιά, που τις θέλει να ραντίζονται με βούτυρο και μέλι πριν σερβιριστούν. Σαν να μπερδεύουν την τηγανητή (πατάτα) με την τηγανίτα ένα πράγμα.
Οι ολλανδικές kapsalon
Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με ένα απλό συνοδευτικό για το κρέας ή το ψάρι, αλλά με ένα ολόκληρο γεύμα, αφού εκτός από τηγανητές πατάτες το kapsalon περιέχει κρέας και τυρί γκούντα, που όλα μαζί μπαίνουν στο grill για να λιώσει το τυρί και στη συνέχεια καλύπτονται με διάφορα λαχανικά. Σαν να λέμε φαγητό και σαλάτα μαζί και όλο αυτό με μόλις 1800 θερμίδες ανά μερίδα!

Οι ρώσικες kartofel’fri
Σίγουρα από τις πιο νόστιμες τηγανητές πατάτες που μπορείς να δοκιμάσεις. Η διαφορά τους βρίσκεται στο ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, που μπαίνει μαζί με τις πατάτες στο τηγάνι, χαρίζοντας τους γεύση και άρωμα. Δοκίμασέ τις οπωσδήποτε!

πηγη:olivemagazine.gr













































































0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου