Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 2017

Αλευρόπιτα: Η πίτα που καθορίζει την Ηπειρώτικη κουζίνα.

  No comments    
categories: 

Η αλευρόπιτα ή της στιγμής ή κουσμέρι ή ζαρκόπιτα (γυμνή, δηλαδή χωρίς φύλλο, από το ζαρκός που στα ηπειρώτικα σημαίνει γυμνός) ή ζυμαρόπιτα ή κασιόπιτα (κάσιου στα βλάχικα είναι το τυρί), έχει μακραίωνη ιστορία, γίνεται με απλά υλικά και συνοψίζει τη επινόηση της μαγείρισσας που θέλει να ταίσει γρήγορα, εύγευστα και χορταστικά όλη την οικογένεια.
Βασικό ρόλο παίζει η ποιοτική φέτα και το βούτυρο. Επίσης το ταψί πρέπει να είναι βουτυρωμένο και καυτό πριν δεχτεί τον χυλό της πίτας.


Υλικά

400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 αυγά
1 αυγό χτυπημένο
φρέσκο γάλα σε τόση ποσότητα ώστε 
να γίνει ένας χυλός αρκετά ρευστός
60 ml εκλεκτό ελαιόλαδο
50 γρ. βούτυρο σε κυβάκια
320 γρ. φέτα 


Εκτέλεση
Βουτυρώνουμε το ταψί μας (θέλει ταψί χαμηλό)με λίγο από το βούτυρο και λίγο από το ελαιόλαδο.Το βάζουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 250ºC και όσο χρόνο φτιάχνουμε το χυλό για την πίτα το αφήνουμε να «κάψει».

Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε κοσκινισμένο αλεύρι που το περιλούζουμε με τα αυγά και το γάλα. 
Ανακατεύουμε καλά με το χέρι ή με το μίξερ μέχρι να γίνει χυλός. 
Με το χέρι «σπάμε» τα 200 γρ. της φέτας και ρίχνουμε και λίγο ελαιόλαδο «να γυαλίσει» όπως λένε οι Ηπειρώτισσες ο χυλός, που πρέπει να είναι αρκετά ρευστός. 

Βγάζουμε με προσοχή το ταψί από τον φούρνο και ρίχνουμε μέσα τον χυλό φροντίζοντας με κυκλικές κινήσεις να πάει παντού.

Τότε ρίχνουμε και την υπόλοιπη φέτα και μερικά κυβάκια βούτυρο φροντίζοντας να πάνε σε όλη την πίτα. 
Τέλος, περιχύνουμε την πίτα με το χτυπημένο αυγό και βάζουμε και πάλι το ταψί στον καυτό φούρνο. 
Κατεβάζουμε την θερμοκρασία στους 200ºC και ψήνουμε την πίτα για 45 λεπτά. 
Ολόγυρα πρέπει η πίτα να ξεροψηθεί και να είναι λεπτή, να μην ξεπερνά το 1 εκατοστό. 
Η πίτα είναι έτοιμη όταν ξεκολλά ολόκληρη από το ταψί.
Την κόβουμε σε κομμάτια και απολαμβάνουμε.

Tip

Αυτή είναι η αυθεντική συνταγή, αν θέλουμε να δώσουμε γεύση πιο καπνιστή μπορούμε να την πασπαλίσουμε με ένα άλλο κορυφαίο τυρί της Ηπείρου, το καπνιστό Μετσοβόνε, οπότε η γεύση είναι ακόμα «πιο ανεβαστική».

πηγη:
ieromnimi.gr /emvolos.gr












0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου