Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Κρεατικά: Συντήρηση και κανόνες υγιεινής για κρέατα, πουλερικά και κιμάδες

  No comments    
categories: 

Μεγάλη προσοχή απαιτείται στην αγορά, τη συντήρηση και σε ό,τι αφορά την υγιεινή με τα ζωικά προϊόντα, τα κρέατα, πουλερικά και κιμάδες.

1. Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στον κρεοπώλη μας και η εικόνα του καταστήματος να μας ελκύει από την πρώτη στιγμή. Ένας καλός κρεοπώλης θα πρέπει να είναι σε θέση να απαντήσει στις απορίες μας, όπως άλλωστε κάνει ο κάθε σωστός επαγγελματίας.

2. Το κρέας που αγοράζουμε πρέπει να το βάζουμε το γρηγορότερο στη συντήρηση του ψυγείου. Ελέγχουμε τη θερμοκρασία του ψυγείου. Η ιδανική είναι 2-5 βαθμοί C.

3. Δεν αφήνουμε πολλή ώρα τα κρέατα στο αυτοκίνητο ή σε θερμοκρασία δωματίου, ειδικά τις ζεστές μέρες.

4. Πιάνουμε πάντα το ωμό κρέας με γάντια για να μη μεταφέρουμε μικρόβια στα σκεύη.

5. Πρέπει να χρησιμοποιούμε ειδική σανίδα κοπής για τα ωμά κρέατα, την οποία θα απολυμαίνουμε μετά από κάθε χρήση.

6. Αν κόψουμε με μαχαίρι το κρέας, δεν πρέπει μετά με το ίδιο μαχαίρι να κόψουμε κάποιο άλλο υλικό. Η σχολαστική καθαριότητα είναι σημαντική μετά από κάθε επαφή με ωμό κρέας, πουλερικό ή κιμά.

7. Αποφεύγουμε να αφήνουμε το κρέας από τους 5 μέχρι τους 6 βαθμούς C. Σε αυτές τις θερμοκρασίες αναπτύσσονται βακτήρια. Γι’ αυτό όταν ζεσταίνουμε ή παγώνουμε ένα κρέας πρέπει να το κάνουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Δηλαδή δεν αφήνουμε το μαγειρεμένο κρέας για 5 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου και μετά να το βάλουμε στο ψυγείο. Αυτό πρέπει να γίνει το συντομότερο.

8. Αν αγοράζουμε συσκευασμένο κρέας, ελέγχουμε πάντα την ημερομηνία λήξης.

9. Προσέχουμε να μην τρέξουν ζουμιά από ωμό κρέας μέσα στο ψυγείο μας. Αν γίνει αυτό, απολυμαίνουμε το σημείο αμέσως.

10. Αν δεν χρησιμοποιήσουμε όλο το κρέας που αγοράσαμε, το συντηρούμε σε καθαρό σκεύος κατά προτίμηση με εσωτερική σχάρα (όχι σε χαρτί με αίματα που λιμνάζουν) για 2-3 ημέρες στο ψυγείο. Ή ακόμα καλύτερα το καλύπτουμε καλά και το καταψύχουμε.


11. Ποτέ δεν ζεσταίνουμε μαγειρεμένο κρέας περισσότερο από μία φορά.

12. Τα μεγάλα κομμάτια ψητού-μαγειρεμένου κρέατος μπορούν να μείνουν για 4 το πολύ ημέρες στη συντήρηση του ψυγείου. Τα μικρότερα κομμάτια για 2 το πολύ ημέρες.
Για το σωστό ξεπάγωμα

Βάζουμε το κρέας σε ένα μεγάλο σκεύος (γιατί θα στάζει) και το αφήνουμε να ξεπαγώσει πάντα μέσα στη συντήρηση του ψυγείου. Ποτέ μέσα σε νερό και σε θερμοκρασία δωματίου γιατί αναπτύσσονται βακτήρια.

Τα κατεψυγμένα τρόφιμα που έχουμε αποψύξει πρέπει να καταναλώνονται μέσα σε 24 ώρες από την απόψυξή τους.

Όταν ξεπαγώνουμε ένα υλικό δεν το παγώνουμε ξανά ποτέ, ούτε και όταν μαγειρευτεί. Πρέπει να καταναλωθεί άμεσα!

πηγη:argiro.gr











0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου